Θέλουν να είναι νομοταγείς, αλλά βρίσκουν τον μπελά τους

Δημήτρης Κανελλάκης08 Οκτωβρίου 2020

Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην διατήρηση των οπαδών μακριά από τα γήπεδα, αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Για τον απλούστατο, ασφαλώς, λόγο ότι κανένας οπαδός δεν θα επιχειρήσει να μπει σε ένα γήπεδο όταν γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται, αφού, είτε οι άνδρες της ασφάλειας της γηπεδούχου ομάδας, είτε η αστυνομία, θα τον σταματήσουν.

Ωστόσο, δεν είναι ίδια η κατάσταση που επικρατεί στους αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.

Και από προσωπικές εμπειρίες, αλλά διαβάζοντας και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιταλική Ακαδημία, η οποία σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και το κύπελλο της ΕΠΣΜ, καταλαβαίνω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα η διαχείριση της απαγόρευσης για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ανάμεσα σε ερασιτεχνικές ομάδες.

Καμία ομάδα δεν έχει τον μηχανισμό ο οποίος θα της επιτρέψει να διασφαλίσει ότι κανείς άλλος εκτός από τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές με το υπόλοιπο τεχνικό τιμ, τους παράγοντες των αντιπάλων και τους διαιτητές, δεν θα βρίσκεται στο γήπεδο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτοί που πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, αδιαφορούν για τα ιατρικά πρωτόκολλα, δεν ακούνε καν τι τους λένε οι υπεύθυνοι της γηπεδούχου ομάδας και τους υποχρεώνουν να μαλώνουν και να προσπαθούν με το ζόρι να τους κρατήσουν μακριά από το γήπεδο.

Πολλές φορές, μάλιστα, επειδή με κανέναν τρόπο δεν καταφέρνουν να κρατήσουν “κλειστά” τα γήπεδα, χωρίς την παρουσία θεατών, δηλαδή, πέφτουν θύματα καταγγελιών άγνωστων στην αστυνομία, η οποία είναι υποχρεωμένη να επιληφθεί και να επιβάλλει πρόστιμο στην διοίκηση της γηπεδούχου ομάδας.

Αυτή δεν είναι δουλειά, όμως. Και να μαλώνει η διοίκηση μιας ομάδας με τους φιλάθλους της που δεν καταλαβαίνουν ότι απαγορεύεται η παρουσία τους στο γήπεδο λόγω Covid-19 και να κινδυνεύει με βαρύτατα πρόστιμα, που δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει.

Εχει απόλυτο δίκιο η διοίκηση της Ιταλικής Ακαδημίας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ερασιτεχνικού συλλόγου, να λέει «εμείς θέλουμε να περνάμε όμορφα τις Κυριακές μας και όχι να κυνηγάμε τον κόσμο στις κερκίδες, δεν είμαστε θηριοδαμαστές».

Κι επειδή ξέρουν οι άνθρωποι ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε κάθε γήπεδο που διεξάγεται αγώνας ερασιτεχνικού πρωταθλήματος να υπάρχει αστυνομική παρουσία για να επιβάλλει την τάξη, προτιμούν να αποχωρήσουν «παρά να πιανόμαστε στα χέρια με τον κόσμο ή να κινδυνεύουμε με πρόστιμα 5.000 ευρώ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.