Μπορεί ο Σφιντέρσκι να... κάνει τον Τσόλακ μεταγραφή της χρονιάς στον ΠΑΟΚ;

Κώστας Πετρωτός20 Ιανουαρίου 2022

Δεν έχω αμφιβολία ότι ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαστεί όσο καλός χρειάζεται για να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου στην Αθήνα. Το ΟΑΚΑ, άλλωστε, έχει συνδεθεί με τις μεγάλες στιγμές του στον θεσμό τα τελευταία χρόνια και ειδικά απέναντι στην ΑΕΚ. 

Ίσως εδώ να κρύβεται και το “γιατί” της “επίθεσης” του Λουτσέσκου στην Ενωση για τον τρόπο που έψαχνε καθυστερήσεις στο ματς της Τούμπας, γιατί προφανώς αυτό τον εκνεύρισε και όχι οι γρήγορες μεταβάσεις που έκανε η ομάδα του Γιαννίκη από την άμυνα στην επίθεση. 

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει την τάση να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τα πάντα και προφανώς έκρινε ότι το να επικαλεστεί συν τοις άλλοις την πίεση που έχει περισσότερο η ΑΕΚ από την δική του ομάδα για μία κούπα (πίεση που της δημιούργησε ο ΠΑΟΚ με τις διαδοχικές κατακτήσεις Κυπέλλων και την περσινή πρόκριση στα ημιτελικά) εξυπηρετεί το σχέδιο του για τον δεύτερο προημιτελικό. Φυσικά, το αν η τακτική του αποδειχθεί αποτελεσματική θα φανεί στο γήπεδο. Ομως, είναι αλήθεια ότι η αίσθηση που άφησε ο ΠΑΟΚ με την χθεσινή παρουσία του στην Τούμπα, ήταν ότι δεν έβγαλε το καλύτερο που μπορούσε.

Δεν έχει νόημα να μπαίνουμε εκ των υστέρων στην ανάλυση γιατί ο Λουτσέσκου επέλεξε ορισμένους παίκτες και άφησε κάποιους άλλους εκτός ενδεκάδας. Σοβαροί λόγοι υπήρχαν. Ο Σβαμπ δεν έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στον Βόλο άρα αναγκαστικά ο Τσιγγάρας θα πρέπει να αγωνιστεί εκεί, ο Ζαμπά είχε στείλει μήνυμα ότι δικαιούται να παίξει βασικός κάνοντας σύγκριση με την απόδοση του Μουργκ σε προηγούμενα ματς και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Μπίσεσβαρ δεν δείχνει γεμάτος ενέργεια να βγάλει και άλλα ματς παίζοντας τουλάχιστον 70 λεπτά.

Εκ των υστέρων φάνηκε ότι αυτές οι επιλογές δεν βγήκαν, οπότε καλό είναι να υπογραμμίσουμε μερικά συμπεράσματα που επιβεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά φέτος:

-Οταν παρτενέρ του Κούρτιτς είναι ο Σβαμπ το κέντρο του ΠΑΟΚ είναι πολύ βαρύ και δίνει το δικαίωμα σε ταχείς στην μετάβαση ομάδες όπως η ΑΕΚ να βγαίνουν απειλητικά στην κόντρα επίθεση.

-Η μεγάλη αδυναμία του ΠΑΟΚ είναι στην τελική ενέργεια. Αν ο Αντρίγια δεν είναι σε καλή μέρα και ο Μπίσεσβαρ απών το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και “φωνάζει” στην διάρκεια των αγώνων. Ο Ζαμπά μπορεί να δώσει κάτι μετά από εβδομάδες, προς το παρόν όμως δεν είναι έτοιμος για παιχνίδια μεγάλης έντασης.

Επομένως, είναι κομβικό για την συνέχεια να έρθει άμεσα και ο Σοάρες και ο εξτρέμ από την Πορτογαλία για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις του Μπότο είναι προχωρημένες.

Εκεί που πραγματικά μέρα με την μέρα ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι δεν καιγόταν να ενισχυθεί τόσο άμεσα είναι η θέση του δεξιού μπακ. Ο Λύρατζης χθες ήταν πραγματικά εξαιρετικός και στο επιθετικό κομμάτι και υπήρχαν μία-δύο φάσεις που αν ο Ντόουγκλας τον είχε στο μυαλό του θα μπορούσε να τον βγάλει σε χώρους που η άμυνα της ΑΕΚ είχε κενά. Το ότι αντιδρά στον ανταγωνισμό που δημιουργεί η έλευση του Σάστρε, τόσο αποτελεσματικά λέει πολύ ευχάριστα πράγματα και για τον χαρακτήρα του.


Ο Λουτσέσκου επέλεξε τον Κροάτη αντί του Πολωνού

Τον προημιτελικό, πάντως, επισκίασε η επικείμενη πώληση του Κάρολ Σφιντέρσκι που χθες έπαιξε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το τελευταία παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ. Ήταν αναμενόμενο ότι ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να βρει λύση για να αποχωρήσει ένας από τους φορ του από την στιγμή που επέστρεψε ο Τσόλακ. 

Ο Λουτσέσκου, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, έδειξε ξεκάθαρα στον Μπότο και τους ανθρώπους της ομάδας ότι προτιμά να φύγει ο Πολωνός και όχι ο Κροάτης. Προφανώς, ο Ρουμάνος τεχνικός δεν ήταν ικανοποιημένος από την συχνότητα που σκόραρε στον ΠΑΟΚ. Είχε 35 γκολ σε 134 ματς, ήτοι ένα γκολ σχεδόν ανά τέσσερα παιχνίδια. 

Αντίθετα, ο Τσόλακ είχε 19 γκολ σε 40 συμμετοχές στην Μάλμε, δηλαδή σκοράρει ανά δύο ματς. Δεν είναι καθόλου παράλογο να δοκιμάσει αυτή την αλλαγή στο δίδυμο των φορ, την στιγμή που ο ΠΑΟΚ βρήκε πρόταση με την οποία κάνει απόσβεση της επένδυσης που έκανε στο πρόσωπο του Σφιντέρσκι. Θα μπορούσε να πάρει και παραπάνω χρήματα από την πώληση; Το ερώτημα δεν μπορεί πλέον να απαντηθεί. 

Ο Σφιντέρσκι, ίσως, δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξελίχθηκε σε έναν καλό παίκτη. Ίσως σε μία ομάδα με δύο φορ να ταιριάζει καλύτερα. Όπως και ΄χει, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα τον αντιμετωπίζουν ως ένα παιδί που βγήκε από την ομάδα τους, αφού ήρθε μικρός και φεύγει πατέρας.

Ανοίγει δρόμο για την δεύτερη ευκαιρία του Τσόλακ που δεν έφερε την πρόταση εκείνη που θα ικανοποιούσε τόσο τον ίδιο, όσο και τον ΠΑΟΚ. Ο Κροάτης στο μοναδικό ματς που αγωνίστηκε με τον Παναιτωλικό έδειξε ότι έχει την διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ παρότι οι αναμνήσεις από το πρώτο πέρασμά του δεν ήταν καλές. 

Η κατάσταση είναι αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν win-win. Αν ο Κροάτης πάει καλά και λύσει το πρόβλημα με τα γκολ από τους φορ, τότε και ο Δικέφαλος θα βγει ωφελημένος και ο ίδιος θα ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του. 

Η ρεβάνς με την ΑΕΚ, εφόσον γίνει την άλλη Τετάρτη, είναι μία καλή ευκαιρία για να ανοίξει λογαριασμό, πληγώνοντας τον προπονητή του στις Ακαδημίες της Καρσλρούης, Αργύρη Γιαννίκη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.