Θέλει να... τραβήξει 13άρι ο Άρης!

Γιώργος Μάντζιος10 Αυγούστου 2020

Ο Άρης πέρυσι έφτασε μια ανάσα από τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας την πρόκριση από τη Μόλντε στις λεπτομέρειες. Με δεδομένη τη δύσκολη χρονικά σημερινή συγκυρία ενόψει της νέα σεζόν (άγνωστο το αν θα υπάρξουν – και πότε - θεατές στα γήπεδα, οπότε δεν μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα από εισιτήρια – διαρκείας ή μεμονωμένα), οι κίτρινοι οφείλουν να ρίξουν το βάρος στη νέα τους ευρωπαϊκή συμμετοχή, με στόχο – εκτός των άλλων – την οικονομική τόνωση των ταμείων της ΠΑΕ.

Ο Άρης, αρχικά από τη συμμετοχή του στον 2ο προκριματικό γύρο βάζει στα ταμεία του 260.000 ευρώ και αν προκριθεί στον 3ο προκριματικό βάζει άλλα 280.000 ευρώ. Ενδεχόμενη νέα πρόκριση και συμμετοχή στα πλέι οφ της διοργάνωσης, προσφέρει άλλα 300.000 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα η είσοδος σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ δίνει στην ομάδα 2.920.000 ευρώ και παράλληλα 190.000 ευρώ για κάθε βαθμό που θα συγκεντρώσει εκεί. Σε γενικές γραμμές μια πρόκριση του Άρη σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα του χαρίσει κοντά στα 5.000.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με τα δεδομένα στη μετά – κορωνοϊού εποχή.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης των κιτρίνων

Ο Άρης θα μάθει τον αντίπαλο του στην κλήρωση του β΄προκριματικού γύρου στις 31 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, το μεσημέρι στις 14:00 ώρα Ελλάδας και για να φτάσει μέχρι το... τέλος της διαδρομής, θα πρέπει να ξεπεράσει 3 συνολικά εμπόδια. 

Το πρώτο από αυτά θα αντιμετωπίσει στις 17 Σεπτέμβρη, σε μονό παιχνίδι, με τον γηπεδούχο να βγαίνει μετά από κλήρωση. Υπενθυμίζεται πως η UEFA έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που δεν είναι πιθανό να διεξαχθεί μια αναμέτρηση σε συγκεκριμένη χώρα λόγω του κορωνοϊού, τα προκριματικά του Α΄και του Β΄προκριματικού γύρου, μπορούν να φιλοξενηθούν στις εξής χώρες: Ελλάδα (στην προκειμένη περίπτωση απορρίπτεται εκτός αν το επιλέξει γηπεδούχος αντίπαλος του Άρη), Ουγγαρία, Πολωνία και Κύπρος. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Άρης με τους 5.260 βαθμούς που κουβαλά από την παρουσία του στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία (ουσιαστικά αυτοί οι βαθμοί ήρθαν από την περσινή πορεία, σε συνδυασμό με τη βαθμολογία που κουβαλά κάθε χώρα στο ranking της UEFA) θα μπει στους ισχυρούς της κλήρωσης, αφού υπερτερεί αρκετών αντιπάλων του που θα προέλθουν από τον Α΄προκριματικό γύρο, ακόμη και να μην συμβούν πολλές εκπλήξεις σε αυτόν. 

Τα μονά παιχνίδια του συγκεκριμένου προκριματικού γύρου, είναι προγραμματισμένα για τις 27 Αυγούστου, οπότε σε 17 βράδια από σήμερα θα υπάρχει η αναλυτική εικόνα των αντιπάλων του. Μέχρι σήμερα η εικόνα του β΄προκριματικού γύρου έχει ως εξής:

Β΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

ΟΜΑΔΕΣ 74

ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ 73

ΑΠΟ Α΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ 47

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 26 *

ΑΝΟΡΘΩΣΗ (Κύπρος)

ΒΙΚΙΝΓΚ (Νορβηγία)

ΒΙΛΕΜ (Ολλανδία)

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ (Βέλγιο)

ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ (Λευκορωσία)

ΚΑΪΣΑΡ (Καζακστάν)

ΓΡΑΝΑΔΑ (Ισπανία)

ΤΟΤΕΝΑΜ (Αγγλία)

ΜΙΛΑΝ (Ιταλία)

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Τουρκία)

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ (Γερμανία)

ΡΕΜΣ (Γαλλία)

ΚΟΒΑΛΙΒΚΑ (Ουκρανία)

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ (Ρωσία)

ΡΙΟ ΑΒΕ (Πορτογαλία)

ΧΑΡΤΜΠΕΡΓΚ (Αυστρία)

ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ (Τσεχία)

ΓΙΑΜΠΛΟΝΕΤΣ (Τσεχία)

ΟΣΙΓΙΕΚ (Κροατία)

ΧΑΪΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ (Κροατία)

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (Δανία)

ΒΑΣΙΛΕΙΑ (Ελβετία)

ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ (Σερβία)

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (Σκωτία)

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (Σουηδία)

*Στις παραπάνω ομάδες προστίθενται και ο ΟΦΗ, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ζευγάρι μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα.


Στους αδύναμους στον Γ΄προκριματικό γύρο

Αν ο Άρης ξεπεράσει το εμπόδιο του Β΄προκριματικού γύρου στις 17 του Σεπτέμβρη, θα δώσει το επόμενο του παιχνίδι που θα είναι εκ νέου μονό και νοκ άουτ, μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η κλήρωση του Γ΄προκριματικού γύρου θα έχει γίνει γνωστή από την 1η του Σεπτέμβρη κι έτσι οι κίτρινοι πιθανότατα θα γνωρίζουν από πριν το ζευγάρι αντιπάλων από το οποίο θα προέλθει ο αντίπαλος τους. 

Επειδή ωστόσο κουβαλούν σχετικά χαμηλή βαθμολογία, το πιο πιθανό (εκτός και αν συμβούν αρκετές εκπλήξεις) είναι να είναι στους αδύναμους στην κλήρωση της 1η Σεπτέμβρη και να κληρωθούν με - - θεωρητικά πάντα – πιο ισχυρό αντίπαλο. Η διαφορά με τον προηγούμενο προκριματικό γύρο έχει να κάνει με το γεγονός πως η ΟΥΕΦΑ έχει ξεκαθαρίσει πως οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού ισχύουν μόνο σε Α΄και Β΄προκριματικό, όσον αφορά τις έδρες κι έτσι εδώ τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τον γηπεδούχο, που θα βγει κανονικά μετά από την κλήρωση. Μέχρι σήμερα η εικόνα του β΄προκριματικού γύρου έχει ως εξής:

Γ΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

ΟΜΑΔΕΣ 52

ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ 51

ΑΠΟ Β΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ 37

ΑΠΟ Β΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ) 3

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 11 *

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ (Ολλανδία)

ΑΝΤΒΕΡΠ (Βέλγιο)

ΡΟΣΤΟΦ (Ρωσία)

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣ. (Πορτογαλία)

ΝΤΕΣΝΑ (Ουκρανία)

ΑΛΑΝΙΑΣΠΟΡ (Τουρκία)

ΛΙΝΤΣΕΡ (Αυστρία)

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Τσεχία)

ΡΙΕΚΑ (Κροατία)

ΣΟΝΤΕΡΙΣΚΕ (Δανία)

ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ (Ελβετία))

*Στις παραπάνω ομάδες προστίθενται και η ΑΕΚ, αλλά δεν μπορεί να παίξει με τον Άρη λόγω ίδιας χώρας.


Το... τελευταίο εμπόδιο

Αν ο Άρης καταφέρει να περάσει και το δεύτερο κατά σειρά εμπόδιο, θα δώσει την τελευταία του μάχη για είσοδο σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ την 1η του Οκτώβρη, ενώ θα γνωρίζει τον αντίπαλο του ή καλύτερα το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο τελευταίος του αντίπαλος στην κλήρωση της 18ης Σεπτεμβρίου. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που αξίζει να σημειωθεί. 

Αν ο Άρης στην κλήρωση του Γ΄προκριματικού γύρου είναι ανίσχυρος (το πιο πιθανό) και κληρωθεί με ισχυρό και καταφέρει τον αποκλείσει, τότε μπαίνει ως ισχυρός στην κλήρωση των πλέι οφ. Βέβαια οι 26 ομάδες που θα έχουν φτάσει μέχρι τα πλέι οφ πιθανότατα θα είναι όλες δυνατοί αντίπαλοι, αλλά ακόμη και αυτό το στοιχείο έχει την αξία του, έτσι ώστε ο Άρης να μην πέσει σε κάποιο μεγαθήριο τύπου...Μίλαν ή Τότεναμ π.χ στον τελευταίο προκριματικό πριν από τους ομίλους. 

Σε αυτόν τον γύρο λοιπόν, οι 26 νικήτριες από τον Γ΄ προκριματικό γύρο, θα μονομαχήσουν για τα 13 εισιτήρια των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.