Ο ΠΑΟΚ μέτρησε ποιος μπορεί και ποιος όχι, τώρα έρχονται οι μάχες

Κώστας Πετρωτός16 Ιανουαρίου 2022

Η νοοτροπία του νικητή χτίζεται μέσα από τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα και υπό αυτό το πρίσμα, το 7/7 του ΠΑΟΚ κάτι καλό σημαίνει για τα αποδυτήρια της ομάδας. 

Σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς ακούγοντας και τον πρώτο σκόρερ του Πρωταθλήματος, Γιασμίν Κούρτιτς να μιλά χθες μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ. Τι είπε ο Σλοβένος; Ότι το σερί νικών του ΠΑΟΚ δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο στις άλλες ομάδες να τον κερδίσουν.

Εχουν συμβεί πολλά ως τώρα στην σεζόν, καλές αλλά και δύσκολες καταστάσεις που έχουν δώσει σε καθέναν από τους νεοφερμένους παίκτες της ομάδας, να αντιληφθεί σε ποια ομάδα βρίσκεται και ποιες είναι οι απαιτήσεις από εκείνον. 

Ο ΠΑΟΚ απέχει μεν ακόμη αρκετά από την κορυφή (αν νικήσει απόψε ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό, τότε μπορεί κάπως να διαφοροποιηθεί η κατάσταση), ωστόσο, δεν παύει να υπ0άρχει μία διαρκής απαίτηση η \ομάδα να νικά, σε κάθε γήπεδο και με κάθε αντίπαλο. 

Το ΄πε και ο Ροντρίγκο πρόσφατα “όταν ήρθα ο Μάτος μου είπε δεν είναι εύκολο να είσαι παίκτης του ΠΑΟΚ” και δεν είχε άδικο. Για να το λέει μία από τις πλέον έντονες προσωπικότητες των τελευταίων ετών και κορυφαίος δεξιός μπακ στην ιστορία του συλλόγου, κάτι παραπάνω θα ένιωσε, κάνοντας σύγκριση \και στις υπόλοιπες ομάδες που αγωνίστηκε.

Ο Λουτσέσκου τα τεστ προόδου

Το θέμα, κατά συνέπεια, είναι ποιος από τους παίκτες έχει τον χαρακτήρα να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά ο ΠΑΟK. Και η περίοδος που διανύουμε είναι η καταλληλότερη να απαντηθεί αυτό το ερώτημα για τους ποδοσφαιριστές που συγκροτούν το τωρινό ρόστερ της ομάδας.

Για να είμαστε ειλικρινείς, προφανώς όλοι περιμένουμε ότι μετά από τόσο μεγάλο δείγμα αγώνων, πως ο Λουτσέσκου έχει ήδη σχηματίσει άποψη, πέρα από τις αγωνιστικές και για τις ψυχικές ικανότητες των παικτών του. 

Ο Ρουμάνος τεχνικός, άριστος στο επικοινωνιακό κομμάτι και στην διαχείριση των αποδυτηρίων, προφανώς δεν θα πει κάτι δημόσια, αφού είτε προσφέρουν πολύ, είτε λίγο, αυτοί είναι οι παίκτες που έχει στο ρόστερ. Από τις επιλογές του, όμως, στα παιχνίδια, αντιλαμβάνεται κανείς ποιοι τον ικανοποιούν και ποιοι όχι. Το έδειξε αρχικά με τον Καγκάβα, για τον οποίο είχε την διάθεση να του δώσει φανέλα βασικού, γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι δεν έχει να δώσει.

 Στην πορεία, ανάλογη διαχείριση έκανε και με τον Εσίτι, που πλέον έχει χάσει τη θέση του από τον Τσιγγάρα που, μάλιστα , έστειλε σε ρόλο αναπληρωματικού και τον Σβαμπ, την ώρα που ο κόουτς του Δικεφάλου αναμένει και την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Σοάρες. Αλλο ένα παράδειγμα είναι με τους δεξιούς μπακ της ομάδας. 

Στηρίχθηκε ως βασικός ο Τέιλορ, πήρε και ο Ροντρίγκο τις ευκαιρίες του και σύντομα ο 52χρονος τεχνικός κατάλαβε ότι η ομάδα του έχει πρόβλημα σε αυτή την θέση, προώθησε τον Λύρατζη και πλέον περιμένει τον Σάστρε να μπει στο αγωνιστικό πλάνο για να αποτελέσουν δίδυμο.

  Και η εξαγωγή συμπερασμάτων αφορά και στην επιθετική γραμμή. Η έλευση του Ζαμπά δίνει την δυνατότητα να υπολογίζεται ένας ακόμη εξτρέμ κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα κυρίως για τον Μιτρίτσα, που παρότι ομολογεί και ο ίδιος δημόσια ότι δεν έχει προσφέρει ακόμη τα αναμενόμενα, η εικόνα του εντός γηπέδου δεν αλλάζει. Εφόσον έρθει σύντομα και ο εξτρέμ από την Πορτογαλία, τότε ο χρόνος του Ρουμάνου θα περιοριστεί δραστικά, εκτός κι αν προκύψει ενδιαφέρον από ομάδα του εξωτερικού και τα δεδομένα αλλάξουν.

Όλη αυτή η ανάλυση αφορά στα μέχρι τώρα παιχνίδια. Από εδώ και στο εξής, το σκανάρισμα της απόδοσης των παικτών θα πάει στην άκρη, καθώς έρχεται ένα πρόγραμμα φωτιά, με τα δύο ματς με την ΑΕΚ που θα κρίνουν την συνέχεια στο Κύπελλο, τον αγώνα με τον Βόλο, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στην συνέχεια την δεύτερη δόση Φεβρουαρίου που περιλαμβάνει και τα ματς με την Μίντιλαντ.

Υ.Γ. Δύο λόγια για την καθοριστική φάση του πέναλτι, μιας και προήλθε από χρήση του VAR κι ενώ είχε σκοράρει ο ΟΦΗ. Αντιλαμβάνομαι την πίκρα των ανθρώπων της κρητικής ομάδας, από την στιγμή, όμως, που ένας διαιτητής δεν μπορεί να διακόψει την κανονική ροή αγώνα για να γίνει τσεκάρισμα μίας φάσης που έχει προηγηθεί, θα υπάρχουν και τέτοιες στιγμές. 

Επί της ουσίας: Το πέναλτι που σφυρίζει ο Φωτιάς συνιστά υπερβολικά αυστηρή χρήση ενός κανονισμού που είναι ακόμη μπερδεμένος και για τους ίδιους τους διαιτητές. Γι’ αυτό, άλλωστε, η FIFA έχει προβεί σε διευκρινίσεις και, μάλιστα, όχι μόνο μία φορά. 

Δεν είναι παράτυπο, όμως, είναι υπερβολικά αυστηρό και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν θα δινόταν σε ντέρμπι κορυφής. Προφανώς, άλλαξαν, τα δεδομένα στο ματς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είχε νικήσει ο ΠΑΟΚ, ακόμη κι αν ΟΦΗ προηγούταν. Η εικόνα του Δικεφάλου, άλλωστε, ήταν πολύ διαφορετική από τις αλλαγές και μετά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.