Θείο δώρο για την Super League 2 αν μπει πακέτο με την Super League 1 στα τηλεοπτικά

Δημήτρης Κανελλάκης22 Μαΐου 2021

Εγραφα χθες για τη «μάχη» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League 1 που φουντώνει, για τους δύο πανίσχυρους «παίκτες» (COSMOTE-NOVA) που υπάρχουν, πλέον, στην αγορά αλλά και για το άκρως ενδιαφέρον σενάριο της κεντρικής διαχείρισης-πακέτο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα πρωταθλήματα των δύο λιγκών και οι αγώνες του κυπέλλου Ελλάδας.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας που παρακολουθεί έστω και λίγο το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των ποσών που εισπράττουν οι ομάδες των δύο λιγκών, εφόσον δούμε να γίνεται μια κεντρική συμφωνία είναι ξεκάθαρο πως τα μερίδια των ομάδων της δεύτερης λίγκας θα... εκτοξευθούν. Θα είναι... Θείο Δώρο για τις ομάδες της Super League 2 αν επιτευχθεί συμφωνία που θα προβλέπει πως υπό μία διαχείριση θα τεθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών και του κυπέλλου.

Είναι βέβαιο ότι μέσα από μια τέτοια συμφωνία θα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η Super League 2 από αυτά που εξασφαλίζει διαπραγματευόμενη μόνη το προϊόν της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν πάνε πακέτο τα προαναφερθέντα τηλεοπτικά δικαιώματα, το συνολικό ποσό της συμφωνίας θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των οικονομικών συμφωνιών που κάνει τα καθένα από τα ενδιαφερόμενα, στην περίπτωσή μας, μέρη. Στέκομαι σε αυτό το σενάριο γιατί θεωρώ πως είναι ο μοναδικός δρόμος για να δούμε στην Ελλάδα τη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία στο ποδόσφαιρο να αναβαθμίζεται, να ενισχύεται, να γίνεται πιο αξιόπιστη, να αποκτά καλύτερες προϋποθέσεις για να παρουσιάσει ένα ποιοτικότερο πρωτάθλημα και πιο ανθρώπινες εγκαταστάσεις. 

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ομάδες της Super League 2 δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια. Εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από τα χρήματα που θα πάρουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και κάποιες χορηγίες. Εφόσον, λοιπόν, προκύψει η δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπέστατα έσοδα από την τηλεόραση, μαζί με το μερίδιό τους από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών, που κι αυτό είναι αξιοπρεπέστατο, τα ταμεία τους θα αποκτήσουν άλλη εικόνα, άλλα μπάτζετ θα μπορούν να έχουν, καλύτερους παίκτες να αποκτάνε, πιο ανταγωνιστικό να γίνει το πρωτάθλημα τους.

Υπό μια -και αδιαπραγμάτευτη- προϋπόθεση, όμως: ότι θα υπάρχουν οι σκληρότεροι δυνατοί όροι από την πλευρά του τηλεοπτικού παρόχου που θα έχει τα δικαιώματα και του Κράτους που θα μοιράζει τα ποσοστά από τη φορολόγηση του στοιχήματος, που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο στους ιδιοκτήτες να σκεφτούν ότι αυτά τα χρήματα θα τα βάλουν στην τσέπη τους και δεν θα τα επενδύσουν στο ποδόσφαιρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.