Θα ζήσουμε για πολύ καιρό σε περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας

Δημήτρης Κανελλάκης06 Νοεμβρίου 2020

Είναι ανατριχιαστικά τα διλήμματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι πολίτες και κυβερνήσεις, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο τρομάζει και τους μεν και τους δε πολύ περισσότερο από το πρώτο. Η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και πολιτικών συμφωνεί ότι δεν υπάρχει άλλο “όπλο” κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού από το κλείσιμο της αγοράς, η αποτελεσματικότητα του οποίου αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, είναι ένα “όπλο” το οποίο προκαλεί ανυπολόγιστες ζημίες στην οικονομία, κι αυτό αποδείχθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, γι' αυτό και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο ξορκίζανε το προηγούμενο διάστημα την πιθανότητα να υποχρεωθούν στην επαναφορά ενός lockdown.

Εν τούτοις, τη βρίσκουν (την πιθανότητα) μπροστά τους, τόσο πιεστική που να μην τους αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες επιλογές.

Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο καταδεικνύει το περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας στο οποίο ζούμε από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία και, δυστυχώς, θα εξακολουθήσουμε να ζούμε για πολύ καιρό ακόμη...

Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει τις εξελίξεις.

Η πανδημία αναδεικνύει τεράστιες ανισορροπίες και ανισότητες. Ενώ έχουν δαπανηθεί παγκοσμίως περί τα 12 τρισ. δολάρια κρατικού χρήματος και 7,5 τρισ. δολάρια σε νέο χρήμα που «τύπωσαν» και έριξαν στην αγορά οι νομισματικές αρχές, η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,4%, η ευρωπαϊκή είδε την ύφεση στο β' τρίμηνο του 2020 να εκτοξεύεται στο 11,2%, η ανεργία καλπάζει, οι μικρές επιχειρήσεις γονατίζουν.

Η διαπίστωση ότι τα τεράστια ποσά κατανέμονται, κυρίως, προς όφελος των ισχυρών του πλανήτη, τείνει να γίνει καθολική.

Όπως κι ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εισοδηματικές ενισχύσεις που παρέχονται στην Ελλάδα είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και το χαμένο εισόδημα των πολιτών.

Οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια, ούτε υγειονομικά ούτε οικονομικά.

Είναι τέτοιες οι αλλαγές που προκαλεί παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να απαιτείται, πλέον, οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες με δραστικές παρεμβάσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.