Θα μπορούσε και έπρεπε να ενισχυθεί στη μάχη της ευρωπαϊκής του διάκρισης

Δημήτρης Μπούζας16 Μαρτίου 2022

Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να χτυπήσει πιο δυνατά την πόρτα της Ευρώπης, ενισχύοντας «ενδιάμεσα» το ρόστερ του.

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο χρήσιμη θα χαρακτηριζόταν μια συζήτηση σήμερα, παραμονή ενός εξαιρετικά καθοριστικού αγώνα, η οποία θα είχε σχέση με τις πιθανότητες της ομάδας του Λουτσέσκου να περάσει άνετα στην οκτάδα (κάτι πολύ σημαντικό βέβαια) και να σταθεί στη συνέχεια απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας του λαοφιλέστατου συλλόγου. Αυτή τη συζήτηση την κάνω πιστεύοντας ειλικρινά πως από τη σκέψη των περισσότερων ΠΑΟΚτσήδων πέρασε έστω και για μια στιγμή δειλά και σαν φευγαλέο όνειρο, η εικόνα του ΠΑΟΚ να φιγουράρει στο ρετιρέ ενός ευρωπαϊκού θεσμού. 

Ως εκ τούτου, θεωρώ πως δεν είμαστε κατά κάποιο τρόπο εκτός θέματος, με το να ανοίξουμε μια κουβέντα γύρω από τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πέρασμα στους οκτώ και τις πιθανότητες από εκεί και πέρα για το ρετιρέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε - δεν θέλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε σε μια πρώτη εκτίμηση των δεδομένων, ξεκινώντας απο την επάρκεια του ρόστερ για τέτοιου είδους υπερβάσεις και καταλήγοντας στην ψυχολογία και στην αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας. 

Ξεκινώντας από το πρώτο, αναμφίβολα καταλήγουμε στην άποψη ότι το υπάρχον έμψυχο υλικό θεωρείται και είναι ελλιπές. Σε αυτό το σημείο και στη συγκεκριμένη επισήμανση, επικεντρώνεται και ο τίτλος του σημερινού μας σχολίου. Πρόθεση μας σαφέστατα δεν είναι να καταδείξουμε κάτι που είναι καταφανέστατο και αποδεκτό, αλλά να αναδείξουμε το γεγονός μιας ευκαιρίας που χάθηκε και την οποία αν εκμεταλευόντουσαν οι καθ ύλην αρμόδιοι, θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε με βεβαιότητα για σπουδαίες ευρωπαϊκές προοπτικές. 

Είναι αλήθεια πως με την απομάκρυνση του ανεκδιήγητου Ρέμπε, ενός τεχνικού διευθυντή που δεν άφησε τίποτα όρθιο και τη άφιξη του διαδόχου του, η κατάσταση εξομαλύνθηκε – νοικοκυρεύτηκε - σε μεγάλο βαθμό. Το απογυμνωμένο ρόστερ ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Είναι αλήθεια ότι του δόθηκαν κάποιες ανάσες άμεσα, προγραμματισμένα αλλά αρκετά συντηρητικά από το δίδυμο κόουτς και νέου τεχνικού διευθυντή. 

Η περιορισμένη ενίσχυση γίνεται εμφανής όταν κατά τη διάρκεια προκύπτουν απρόβλεπτες απώλειες με απουσίες και σοβαρούς τραυματισμούς, όπως συμβαίνει και τη συγκεκριμένη στιγμή. Το ρόστερ πήρε κάποιες λίγες ανάσες αλλά όχι όσες απαιτούσαν οι διπλές και σοβαρές υποχρεώσεις (εγχώριες και ευρωπαϊκές). Η ομάδα προχώρησε κερδίζοντας πόντους και έδαφος, δίνοντας συγχρόνως χρόνο και ευκαιρίες σε εκείνους που θα μπορούσαν και έπρεπε να κινηθούν «ενδιαμέσως» για να στοκάρουν τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στο ρόστερ. 

Το...«ενδιαμέσως» αναφέρεται συγκεκριμένα στις ευκαιρίες μεταγραφών που υπήρχαν από σημαντικούς ελεύθερους παίκτες, χωρίς μέσα σε αυτούς να συμπεριλάβουμε και τις ειδικές περιπτώσεις που προκύπτουν αυτήν την εποχή από ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξαν καν ούτε προθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Παρά το γεγονός πως όλα έδειχναν ότι κάποια στιγμή ο Λουτσέσκου δεν θα έχει τον τρόπο και την άνεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν ή που ερχόντουσαν απρόβλεπτα στη διάρκεια της μεγάλης και διπλής προσπάθειας. Η κατάσταση παρέμεινε όπως διαμορφώθηκε με τις δύο προσθήκες που έγιναν στη διάρκεια των μεταγραφών του χειμώνα. Επιστρέφοντας στα δεδομένα, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα ενόψει του αυριανού αγώνα (προστέθηκε ένα ακόμη την τελευταία στιγμή) το ηθικό και η ψυχολογία της ομάδας παραμένουν ανέγγιχτα και σε υψηλό επίπεδο.

ΥΓ1: Ο αναγνώστης μας κύριος Βαγγέλης Παπαντωνίου με μήνυμα του μας συγχαίρει για τα τελευταία μας σχόλια που αφορούσαν την υπεράσπιση του Σαββίδη απέναντι στη συμμορία του λεκανοπεδίου, την επισήμανση για το πως διασώθηκε από τον Καιάδα λόγω συμπτώσεων το δίδυμο Τσιγγάρα – Λύρατζη και τέλος το μήνυμα με το «σφάξε με αγά μου ν΄αγιάσω» σε εκείνους που έθαψαν το έγκλημα του Φαλήρου.

ΥΓ2: Το ηλεκτρονικό δαιμονάκι συνεχίζει να «πειράζει» τα κείμενα μου προσθέτοντας ή αφαιρώντας στίξεις και μπερδεύοντας τον ενικό με τον πληθυντικό. Στα δύο τελευταία σχόλια είχαμε κρούσματα. Ζητούμε συγνώμη για τυχόν ασυνταξίες...και...ανορθογραφίες (!).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.