«Θα κρατήσει το Lockdown, σκέψεις για κλειστά Δημοτικά-Βρεφονηπιακούς»

Metrosport Team11 Νοεμβρίου 2020

Ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για το Lockdown υπογραμμίζοντας πως θα κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα, ενώ τόνισε πως υπάρχει σκέψη για να κλείσουν τα Δημοτικά σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την τωρινή κατάσταση στα κρούσματα και τις σκέψεις αντιμετώπισης της κατάστασης:

«Υπάρχουν όντως επιβεβαιωμένα πολλά κρούσματα, γίνονται συνεχώς τεστ. Υπάρχει αύξηση. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Γίνονται συζητήσεις για να πάμε σ’ ένα πιο καθολικό Lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως 5 το πρωί. Συζητούνται κι άλλα μέτρα. Στην ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά ίσως ανακοινώσει νέα μέτρα. Πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνηση κανονικά. Τηρούμε τις αποστάσεις και την κυκλοφορία με τα SMS. Θέλει όμως προσοχή. Πρέπει να δουλέψει η αγορά».

Για το ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και προσπαθεί να μη χάσει την κοινωνικότητά του με προσοχή:

«Σίγουρα. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Είναι πολλοί μήνες πλέον. Το δυστύχημα είναι πως θα κρατήσει αυτό. Δεν θα περάσει σ’ έναν μήνα. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κι εμείς σαν φορείς και οι πολίτες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατεύουμε ότι μπορούμε. Αν προσπαθήσουμε να τα τηρήσουμε με μεγαλύτερη ευλάβεια τα μέτρα, θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Έχουμε διάφορα αιτήματα που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο αύριο όλων μας».

Για το τι κάνει η Περιφέρεια για να βοηθήσει την κατάσταση:

«Έχει συζητηθεί αν στείλει κάποιος πολλά SMS για σωματική αύξηση ή βόλτα με το κατοικίδιο να υπάρχει κόφτης. Ή αν έχει συμπληρωθεί ένας αριθμός στην εβδομάδα να μην δίνονται παραπάνω εγκρίσεις. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται κεντρικά όμως. Σαν Περιφέρεια εμείς δουλεύουμε στο σημείο να βρεθούν χρήματα για να προχωρήσουν τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και θα συνεχίσουμε σ’ αυτό τον ρυθμό προς οικογένειες και επιχειρήσεις».

Για το αν θα έπρεπε να έχει περισσότερες αρμοδιότητες η Περιφέρεια γιατί έχει καλύτερο Feedback από την κεντρική εξουσία:

«Λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις που στέλνουμε. Απλά δεν συμμετέχουμε εμείς ενεργά την ώρα των αποφάσεων. Θεωρώ ότι οι επιτροπές που παίρνουν τις αποφάσεις για τα μέτρα που γίνονται κεντρικά, λαμβάνουν υπόψη τους τις εισηγήσεις Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου, των Δήμων. Όλων».

Για το αν θεωρείται δεδομένο το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων:

«Υπάρχει ως σκέψη και αυτή. Υπάρχουν πολλές μετακινήσεις που γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα παιδιά των Δημοτικών και των Βρεφονηπιακών σταθμών. Υπάρχουν κι εκεί κρούσματα. Αν γίνει θα ισχύσει ολοκληρωτικά και για τα δύο. Όπως τον περασμένο Μάρτιο».

Για το αν θα υπάρξει χρονική επέκταση στο Lockdown:

«Ήταν για 3 εβδομάδες. Αν συνεχιστούν τα μέτρα μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρώτη κατάσταση ή να πάμε σ’ ένα γενικευμένο Lockdown, κάτι που θα το αποφασίσει κεντρικά η κυβέρνηση».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.