Θα αργήσει πολύ το ποδόσφαιρο να επανακτήσει τον έλεγχο

Δημήτρης Κανελλάκης08 Φεβρουαρίου 2020

Αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εχει πάψει να υπάρχει αυτή η αυτοτέλεια, την οποία με πάθος υπερασπίστηκαν για πάρα πολλά χρόνια και μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως οι παράγοντες της ΕΠΟ, με συνέπεια να εγείρονται -και δικαίως- ερωτηματικά για το αν αυτό το αυτοδιοίκητο διασφάλιζε την διαφάνεια ή, αντιθέτως, οδηγούσε στην διαφθορά.

Το αυτοδιοίκητο έπαψε να υπάρχει επειδή οι ίδιες οι Ενώσεις, οι ίδιοι οι παράγοντες έκριναν την τελευταία τετραετία ότι το μείζον δεν είναι να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά οι ίδιοι, μέσα από μια διαπλοκή με τις κυβερνήσεις και τις υπερεθνικές ομοσπονδίες να κρατάνε τις θέσεις τους.

Γι' αυτό και είναι υποκριτικό να διαμαρτύρεται οποιοσδήποτε από τους παράγοντες της ΕΠΟ για κυβερνητικές παρεμβάσεις, αφού η Πολιτεία δεν το πήρε το δικαίωμα μόνη της, αλλά της το έδωσε το ποδόσφαιρο.

Και το δικαίωμα αυτό που πήρε η Πολιτεία, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να το απεμπολήσει. Θα συνεχίσει να το αξιοποιεί για να κάνει... παιχνίδι στο ποδόσφαιρο, θα συνεχίσει να... χρησιμοποιεί τους παράγοντες της ΕΠΟ και να κάνει πολιτική μέσω του ποδοσφαίρου.

Οι παράγοντες της ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένοι να... κοιμηθούν έτσι ακριβώς όπως έστρωσαν. Η δική τους υποχωρητικότητα, η δική τους έλλειψη αποφασιστικότητας ήταν που οδήγησε σε αυτό το σημείο τα πράγματα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύρονται πίσω από τα θέλω της Πολιτείας, των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου και των υπερεθνικών ομοσπονδιών. Και θα εξακολουθήσουν να σύρονται πίσω από τους προαναφερθέντες.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν δείξουν δυναμισμό, αν δεν χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, αν δεν απαιτήσουν να επανακτήσουν τον έλεγχο της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θα μπορούσε κάποιος να μιλάει ώρες, ή να γράφει σελίδες ατελείωτες για τα στραβά και τα ανάποδα σχετικά με τον τρόπο που διοικήθηκε η ΕΠΟ από τους προέδρους και τα υπόλοιπα μέλη των συμβουλίων της για 2-3 δεκαετίες. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε όλους αυτούς ότι δώσανε μάχες για να κρατήσουν το αυτοδιοίκητο.

Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν έκαναν αυτοί που διοικούν τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά βολεύτηκαν σ' αυτό το καθεστώς με τους “επιτρόπους” στην Αθήνα και την Πολιτεία σε κεντρικό ρόλο, και αρκέστηκαν στην διατήρηση των θέσεων και των προνομίων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.