Θα αποσβέσουμε ποτέ τους παχυλούς μισθούς των ξένων αρχιδιαιτητών;

Δημήτρης Κανελλάκης18 Ιουλίου 2020

Ξένος αρχιδιαιτητής. Αλλο ένα από τα... ωραία της επιτροπείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλη μια ανακάλυψη για να έχει... πόδι η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εξασφαλισμένες ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους εκλεκτούς της.  

Εχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές τι ακριβώς έκανε ο Μέλο Περέιρα τα τρία χρόνια που ήταν το αφεντικό της ελληνικής διαιτησίας, πώς δικαιολογείται ο μισθός των 20.000 ευρώ το μήνα που ελάμβανε όσο ήταν ο επικεφαλής της ΚΕΔ.  

Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο ήταν το όφελος από την -πανάκριβη- παρουσία του για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για την ελληνική διαιτησία, αν έγινε απόσβεση ενός μικρού έστω μέρους από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε. Δεν θέλω να είμαι άδικος μαζί του, ούτε θέλω να σκέφτομαι ότι και ο διάδοχός του, ο Αγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ θα περάσει... ζωή και κότα στην Ελλάδα ασχολούμενος μόνο με το πώς θα βρει ξένους διαιτητές διαθέσιμους για να φέρνει να παίζουν τα ντέρμπι.  

Ομως, ας μου πει κάποιος, αν εμένα μου διαφεύγει, τι άλλο θα έχουμε να θυμόμαστε από τον Περέιρα, εκτός από το ότι έφερνε ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι; Μήπως έκανε καμιά σοβαρή παρέμβαση στο θέμα της εκπαίδευσης των Ελλήνων διαιτητών και δεν το θυμάμαι; Μήπως τους προστάτευσε από τα πυρά που δεχόταν και δεν το θυμάμαι; Μήπως έκανε καμιά σοβαρή αξιολόγηση των Ελλήνων διαιτητών ώστε να ξέρουμε ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι, σε ποιους μπορούμε να βασιζόμαστε και σε ποιους όχι, και δεν το θυμάμαι;  

Ο Περέιρα πήρε έναν σκασμό λεφτά όσο ήταν στην Ελλάδα, μόνο για να ψάχνει και να βρίσκει ξένους διαιτητές για να φέρνει στην Ελλάδα να διευθύνουν τα παιχνίδια της Super League. Μια δουλειά που πάρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να την κάνει και ένας Ελληνας, ακόμη κι αν δεν ήταν πρώην διαιτητής αλλά ένας υπάλληλος της ΕΠΟ. Θέλω να πω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την έλευση ξένου αρχιδιαιτητή.

Δεν έχω πρόβλημα ούτε με το ύψος του μισθού τους, ακόμη κι αν συνιστά -που συνιστά- πρόκληση. Φτάνει να κάνει ο ξένος αρχιδιαιτητής και μια δουλειά που να τα δικαιολογεί αυτά τα χρήματα. Να αφήνει και μια παρακαταθήκη όταν θα φύγει για να έρθει ο επόμενος. Να μην την αφήνει την ελληνική διαιτησία όπως την βρήκε ή και σε χειρότερη κατάσταση... Διότι ο βασικότερος λόγος που έχουμε ξένο αρχιδιαιτητή είναι για να επιλέγει τους διαιτητές χωρίς να δέχεται τις επιρροές που θα δεχόταν ένας Ελληνας, αφενός, και να φροντίζει, αφετέρου, ώστε και στους Ελληνες διαιτητές να μην μπορεί κανείς να καταλογίσει κάτι, όπως συμβαίνει και με τους ξένους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.