Τερζανίδης: «Η δική μας φουρνιά έκανε ΠΑΟΚτσήδες κι έβαλε φρένο στο ΠΟΚ»

Δημήτρης Καλαϊτζής20 Μαΐου 2022

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που θα λάβει χώρα το Σάββατο (21/5, 20.00) στο ΟΑΚΑ. Ο Δικέφαλος θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα και να κατακτήσει το πέμπτο του Κύπελλο τα τελευταία έξι χρόνια και ένατο συνολικά στην ιστορία του.

Από την άλλη πλευρά, το «τριφύλλι» επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια σε τελικό και πάλι με τον ίδιο αντίπαλο, στο ίδιο γήπεδο. Τότε και πιο συγκεκριμένα, στις 26 Απριλίου του 2014, οι «πράσινοι» ήταν οι μεγάλοι νικητές, καθώς είχαν επικρατήσει με 4-1 του Δικεφάλου.

Με αφορμή τον μεγάλο τελικό της 21ης Μαΐου μεταξύ των δύο ομάδων, το metrosport.gr επικοινώνησε με τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Χρήστο Τερζανίδη, ο οποίος μίλησε για τον πρώτο τίτλο του Δικεφάλου που είχε και τη δική του συμβολή το 1972. 

Παράλληλα, ο κ. Τερζανίδης τόνισε ότι ο Δικέφαλος την εποχή εκείνη θα μπορούσε να είχε περισσότερους τίτλους, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω της διαιτησίας και των παραγόντων που την έλεγχαν. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι διαιτητής του είχει πει στα αποδυτήρια να πέσει στην περιοχή για να πάρει πέναλτι, κάτι που φυσικά ο ίδιος δεν έκανε ποτέ, σε σχέση με άλλους παίκτες άλλων ομάδων που το είχαν σύστημα και το δούλευαν στις προπονήσεις, όπως υποστήριξε ο ίδιος στην κουβέντα που κάναμε μαζί του. 

Όσον αφορά τον τελικό του Σαββάτου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι αυτή που θα χαμογελάσει στο τέλος και θα κατακτήσει το τρόπαιο. 

«Σε έναν τελικό δεν υπάρχει φαβορί. Άλλωστε το έχουμε δει αυτό στο παρελθόν με τις κατακτήσεις Κυπέλλου από Λάρισα και Καστοριά. Όσον αφορά το ματς του Σαββάτου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού θεωρώ ότι δεν θα μπουν πολλά γκολ, οι προπονητές των δύο ομάδων παίζουν πειθαρχημένα και κλειστά πίσω και νομίζω ότι και οι παίκτες θα πάνε συντηρητικά. Βέβαια, σε έναν τελικό παίζει μεγάλο ρόλο και σε τι μέρα θα βρεθούν και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Όμως ο ΠΑΟΚ σε τέτοια παιχνίδια έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πώς να τα διαχειριστεί.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια σε τελικό και διψάει για έναν τίτλο γιατί έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να γίνει ένα ωραίο ματς και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα βρεθεί στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Είμαι αισιόδοξος για τον ΠΑΟΚ ότι το Σάββατο θα στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας. Ο Δικέφαλος μεταμορφώνεται σε τέτοια παιχνίδια. Άλλωστε το διαπιστώσατε κι εσείς ότι οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν είχαν το μυαλό τους στους αγώνες των πλέι οφ, αλλά στον τελικό Κυπέλλου που διακυβεύεται ένας τίτλος. Ο πρωταθλητής είχε κριθεί και ήταν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ είχε τη διαφορά από τους υπόλοιπους για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν 100% το μυαλό τους σε αυτά τα ματς και φάνηκε.

Εύχομαι να μην συμβεί το παραμικρό στις εξέδρες όπου θα υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων. Τα παλιότερα χρόνια ήταν πιο αγνά τα πράγματα και έβλεπες σε κάθε ματς οπαδούς και των δύο ομάδων στα γήπεδα. Τώρα, η πολιτεία είναι ανίκανη να σταματήσει τους χούλιγκανς και δεν τολμάει να κάνει ότι έκανε η Θάτσερ στην Αγγλία. Οι πολιτικοί μας είναι μικροί για να πάρουν αποφάσεις τύπου Θάτσερ και βγαίνουν και λένε ότι ο κόσμος δεν πηγαίνει στα γήπεδα. Τώρα, υπάρχει στρατός, οργανώσεις κι ενώ η αστυνομία τους γνωρίζει αυτοί που είναι από πάνω δίνουν εντολή να μην τους πειράξει κανείς».


«Η δική μας φουρνιά έκανε ΠΑΟΚτσήδες κι έβαλε φρένο στο ΠΟΚ»

«Εγώ πήγα στον ΠΑΟΚ το 1968, εκείνη την χρονιά είχε επιστρέψει στην ομάδα και ο Κούδας από τον Ολυμπιακό. Φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα, ώριμη που διψούσε για τίτλους. Το 1970 παίξαμε στον τελικό Κυπέλλου με τον Άρη στο Καυτανζόγλειο όμως χάσαμε, έναν χρόνο μετά χάσαμε και από τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκης, όμως την επόμενη χρονιά καταφέραμε να πάρουμε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τότε τον Παναθηναϊκό, τον οποίο κερδίσαμε με 2-1 χάρη στα δύο τέρματα του Κούδα. Ήταν μεγάλη η επιτυχία γιατί κερδίσαμε μία ομάδα που ένα χρόνο πριν είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Είχαμε ωριμάσει ως σύλλογος γιατί οι ίδιοι παίκτες παίζαμε μαζί τέσσερα χρόνια και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πάρει η ομάδα τον πρώτο της τίτλο. Εκείνο το διάστημα ο ΠΑΟΚ μεγαλούργησε, ο κόσμος συσπειρώθηκε και από αυτό τον τίτλο και έπειτα έγιναν πολλοί ΠΑΟΚτσήδες σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η φουρνιά η δική μας ήταν που έβαλε φρένο στο λεγόμενο ΠΟΚ. Εμείς βιώσαμε στο πετσί μας πολλές αδικίες». 

«Μόνο με σφαγή μπορούσε να χάσει ο ΠΑΟΚ»

«Με μαθηματική ακρίβεια ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ και άξιζε πολλούς παραπάνω τίτλους , όμως η διαιτησία ήταν ελεγχόμενη και δυστυχώς μας στέρησε πολλά Πρωταθλήματα. Η ομάδα τότε του ΠΑΟΚ μόνο με σφαγή μπορούσε να χάσει. Οι παράγοντες έλεγχαν τους διαιτητές για να μην αναφερθώ τι μας έλεγαν οι διαιτητές στα αποδυτήρια. Ευτυχώς, τώρα ήρθε το VAR και άλλαξαν τα δεδομένα. Απονέμει δικαιοσύνη η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, στη Ρωσία είχε 98% επιτυχία». 

«Διαιτητής μου είπε να πέσω στην περιοχή για να κερδίσω πέναλτι»

«Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω έναν διαιτητή που μου είχε πει στα αποδυτήρια να πέσω για να κερδίσω πέναλτι, αλλά εγώ δεν το έκανα σε σχέση με άλλους παίκτες άλλων ομάδων που το είχαν σύστημα και το δούλευαν μάλιστα και στις προπονήσεις».

«Οι διαιτητές μας έσφαζαν και μας έκλεβαν τα χρήματά μας»

«Εκείνη την εποχή είχαν βγάλει νόμο όλοι τελικοί να γίνονται στην Αθήνα και στην έδρα του Ολυμπιακού. Εμείς δεν είχαμε συμβόλαια τότε, αλλά πριμ νίκης. Που σήμαινε ότι αν χάναμε έναν τίτλο, χάναμε και τα χρήματά μας. Οι διαιτητές μας έσφαζαν και μας έκλεβαν τα χρήματά μας. Τη σημερινή εποχή οι παίκτες είναι ασφαλισμένοι και με τρελά συμβόλαια, καμία σχέση με το παρελθόν. Τώρα, έχουν λυμένο το οικονομικό τους θέμα. Εμείς παίζαμε για την φανέλα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.