Τεράστιο λάθος που δεν «ανέδειξαν» αλλά και δεν «πολέμησαν» την ποινή – σκάνδαλο

Δημήτρης Μπούζας06 Μαρτίου 2024

Η εξωφρενική απόφαση με την ακατανόητη τιμωρία της Τούμπας σε ένα παιχνίδι που οι πάντες ομολογούν ότι έγινε με ιδανικές συνθήκες, η οποία προσεβλήθη έγκαιρα και νόμιμα από τον επίσημο ΠΑΟΚ, δυστυχώς δεν αφύπνισε όσους είχαν υποχρέωση, όχι απλά να αντιδράσουν, αλλά να επαναστατήσουν. Τα ΜΜΕ της πόλης υποβάθμισαν το σοβαρό αυτό θέμα, κάτι που είχε σαν συνέπεια να μην ασκηθεί επικοινωνιακά η πίεση που μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τους καθ΄ ύλην αρμόδιους.

Όσοι άκουσαν χθες το μεσημέρι στην εκπομπή του Γιώργου Μπούζου τον άριστο γνώστη των όσων συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εξειδικευμένο στο αθλητικό δίκαιο Λάκη Σημαιοφορίδη, να καταθέτει την άποψη του για την περιβόητη υπόθεση της τιμωρίας της Τούμπας και την καταγέλαστη απόφαση η οποία δεν μπορεί να σταθεί όρθια ούτε με πατερίτσες, σίγουρα θα αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο σκάνδαλο, πραγματικό θεσμικό τερατούργημα, να πέρασε στο ντούκου, σχεδόν ασχολίαστο ή κατά περίσταση σχολιασμένο. Ιδιαίτερα από κάποιους που έπρεπε να επαναστατήσουν ως όφειλαν. 

Όχι βέβαια αποκλειστικά για να υπερασπιστούν τον ΠΑΟΚ, αλλά και για τον εαυτό τους. Κι αυτό γιατί έχουν περάσει προς τα έξω την εικόνα ότι την εισαγγελική τους τήβεννο δεν την φορούν επιλεκτικά, αλλά επί παντός επί στητού. Βεβαίως ο επίσημος ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του. Προσέβαλε την παρανοϊκή απόφαση, η οποία σήμερα θα κριθεί αν τελεσιδικήσει ή όχι. Δυστυχώς όμως από την ενέργεια της ΠΑΕ και πέρα όλοι εκείνοι που είχαν χρέος – το επαναλαμβάνουμε – να αντιδράσουν και μάλιστα με σφοδρότητα, ώστε να αναδείξουν τόσο τη σοβαρότητα της υπόθεσης ασκώντας πίεση προς πάσα κατεύθυνση, περιέργως… σίγησαν. Τα ΜΜΕ της πόλης με ελάχιστες εξαιρέσεις καταπιάστηκαν για την τιμωρία της Τούμπας, περιοριζόμενα σε κάποιες συγκρίσεις με άλλες περιπτώσεις, όπου ενώ συνέβησαν σημεία και τέρατα οι ποινές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. 

Άλλα κριτήρια από το ίδιο θεσμικό όργανο για ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό μακελειό και άλλα για ότι δεν συνέβη στην Τούμπα. Και στο ασπρόμαυρο ρεπορτάζ είχαμε μια περίεργη συμπεριφορά. Ασφαλώς με το περίεργη δεν υπονοούμε τίποτα παραπάνω, από μια πιθανή λάθος εκτίμηση των πραγμάτων. Δυστυχώς έτσι έχουν τα όσα αφορούν την ανεκδιήγητη, αναιτιολόγητη και προκλητική ποινή.

Στο περιθώριο των όσων αποκαλυπτικών κατέθεσε χθες ο Λάκης Σημαιοφορίδης περί αναλογικότητας της ποινής και της απουσίας απολογίας που αποδομούν το σκεπτικό εκείνων οι οποίοι αποφάσισαν να αμπαρώσουν την Τούμπα, αξίζει να προστεθεί και το σκεπτικό της ποινής που αποφασίστηκε στον κατηγορούμενο για την ρίψη του αντικειμένου, το οποίο έλεγε το εξής χαρακτηριστικό και σημαντικό: «Πρόσεχε γιατί πέρασες ξυστά από το να μπεις φυλακή». Εδώ να θυμίσουμε ότι ο περιβόητος διάτρητος νόμος αναφέρει ότι η σύλληψη αυτόματα οδηγεί στην φυλακή τον συλληφθέντα. 

Ελπίζεται πως οι ενστάσεις της αναλογικότητας της ποινής και της έλλειψης απολογίας που έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες ο Σαλονικιός έγκριτος δικηγόρος, θα αποτελέσουν μια ισχυρή βάση τεκμηρίωσης της άρσης της ποινής. Προσωπικά αν με ρωτήσετε διατηρώ τις δικές μου επιφυλάξεις σε αυτό, όχι γιατί δεν είναι ουσιαστικά και ισχυρά τα επιχειρήματα, αλλά είναι ακόμη πιο ισχυρή και σκληρή η διαχρονική εμπειρία για τα… τερτίπια της Αθλητικής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το μεγάλο παιχνίδι της Πέμπτης, εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι πως το κλίμα αυτή τη στιγμή στην Τούμπα είναι κάτι περισσότερο από ιδανικό. Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του κλείνουν την προετοιμασία τους διακατεχόμενοι από αισθήματα με τα οποία οπλισμένοι θα περάσουν αλώβητοι μέσα από την έδρα της επικίνδυνη Ντίναμο του Ζάγκρεμπ. Πλην του τραυματισμού του Σαμάτα και της απουσίας του επίσης τραυματία Μιχαηλίδη, ο Ραζβάν δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα. Στο περιθώριο της προετοιμασίας έντονη φημολογία ότι ο επίσημος ΠΑΟΚ κινείται μεθοδικά για να εξασφαλίσει την παραμονή του Μεϊτέ και του Κετζιόρα.

ΥΓ1: Ο Φατίχ Τερίμ έμπλεος υπέροχων συναισθημάτων (παρά το γεγονός ότι πέφτει πολύ δάκρυ από Αλαφούζο και πράσινους οπαδούς) πήρε το αεροπλάνο για ένα… διάλειμμα, δίνοντας συγχρόνως διήμερο ρεπό και στους παίκτες του. Πολύ άπλα ο… «αυτοκράτορας».

ΥΓ2: Έντονη η αντίδραση του κυρίου Κοσμά στις προκλήσεις Κούγια. Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού του είπε χαρακτηριστικά: «Εσύ θέλεις δεν θέλεις θα σέβεσαι στην ΑΕΚ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.