Τελικός Conference League: Δίψα για την κούπα!

Metrosport Team07 Ιουνίου 2023

Η Φιορεντίνα και η Γουέστ Χαμ, διεκδικούν απόψε (7/6) στην Πράγα το Europa Conference League, ή αν προτιμάτε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους. Μόνο που αμφότερες έχουν να κατακτήσουν ευρωπαϊκό τρόπαιο (κύπελλο UEFA για την ακρίβεια) από την δεκαετία του 1960! Η Φιορεντίνα το κατέκτησε το 1961 σε διπλό τελικό με τη Ρέιντζερς και η Γουέστ Χαμ το 1965 σε μονό τελικό με την Μπάγερν. 

Οι «βιόλα» θεωρούνταν από την αρχή ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, ενώ φέτος έχουν ήδη ηττηθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Από την άλλη, η αγγλική ομάδα είναι η μοναδική αήττητη της διοργάνωσης, με 13 νίκες και μια ισοπαλία, μετρώντας παράλληλα το απόλυτο νικών (6/6) στη φάση των ομίλων.

Χωρίς… προϊστορία

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δυο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ξανά σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από πλευράς παράδοσης, οι «βιόλα» έχουν αντιμετωπίσει συνολικά 12 φορές αγγλικές ομάδες, μετρώντας 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Από την άλλη, η Γουέστ Χαμ μετράει 0/2 κόντρα σε ιταλικούς συλλόγους. Οι δυο ήττες ήταν τη σεζόν 2006/07, χάνοντας από την Παλέρμο με 4-0 συνολικό σκορ.

Η πορεία προς τον τελικό

Η ευρωπαϊκή πορεία της Φιορεντίνα ξεκίνησε από τη φάση των playoffs του Conference League, όπου απέκλεισε με 2-1 και 0-0 την Τβέντε, ενώ στη φάση των ομίλων ισοβάθμησε στην κορυφή με 13 βαθμούς μαζί με την Μπασακσεχίρ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ άφησαν πίσω τους Χαρτς και Ρίγα. Στα νοκ-άουτ και πιο συγκεκριμένα στα playoffs, ήρθε άνετα η πρόκριση με το εντυπωσιακό συνολικό 7-2 επί της Μπράγκα (4-0, 3-2), ενώ η συνέχεια επίσης ήταν εξαιρετική, αφού στους «16» κέρδισε δύο φορές με 4-1 και 1-0 τη Σίβασπορ και στα προημιτελικά με τη Λεχ Πόζναν το 4-1 της Πολωνίας ήταν κομβικό, παρά την ήττα του επαναληπτικού στην Φλωρεντία με 3-2. Στους «4» ήρθε και το μεγάλο «θρίλερ» και το πιο δύσκολο βήμα μέχρι και τον τελικό της Πράγας, αφού κόντρα στη Βασιλεία ηττήθηκε στον πρώτο ημιτελικό με 2-1 και χρειάστηκε το 3-1 του επαναληπτικού για την ιστορική πρόκριση.

Όσον αφορά τη δεύτερη φιναλίστ, η Γουέστ Χαμ επίσης ξεκίνησε τη διαδρομή της από τα playoffs των προκριματικών του Conference League, όπου «διέλυσε» με συνολικό σκορ 6-1 τη Βίμποργκ, ενώ στους ομίλους έκανε το απόλυτο 6/6 (18 βαθμούς) και πήρε την πρώτη θέση κόντρα σε Άντερλεχτ, Σίλκεμποργκ και Στεάουα Βουκουρεστίου. Στη φάση των «16» των νοκ-άουτ, η αγγλική ομάδα πέρασε με το συνολικό 6-0 κόντρα στην ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ στους προημιτελικούς το 4-1 επί της Γάνδης στο Λονδίνο (1-1 το πρώτο ματς) ήταν αρκετό για την πρόκριση. Στην ημιτελική φάση με νίκη 2-1 επί της Άλκμααρ στην Αγγλία και εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό και την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Στα καθαρά αγωνιστικά, η Φιορεντίνα έχει εκτός τον γκολκίπερ Σιρίγκου και η Γουέστ Χαμ τον επιθετικό Σκαμάκα και αμφίβολο τον αμυντικό Έμερσον.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (4-2-3-1): Τσεροφολίνι – Βενούτι, Ίγκορ, Μαρτίνες, Τέρζιτς – Ντούνκαν, Καστροβίλι – Σοτίλ, Μπαράκ, Σαπονάρα - Γιόβιτς

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ (4-2-3-1): Φαμπιάνσκι – Τσουφάλ, Άγκερ, Ογκμπόνα, Κρέσγουελ – Σούτσεκ, Ράις – Μπόουεν, Πακετά, Μπενραχμά - Αντόνιο

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.