Τελικά πόσο χρήσιμοι είναι οι εμβολιασμοί;

Αλέξανδρος Τσίγγος04 Ιανουαρίου 2021

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 28 Δεκεμβρίου 2020, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα εμβόλια COVID-19 θα αποτρέψουν τους ανθρώπους να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2 και να τον μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους.

Σε μια συνέντευξη της Πρωτοχρονιάς με το Newsweek , ο Anthony Fauci, MD, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ενίσχυσε την παραδοχή τoυ ΠΟΥ, πως δεν γνωρίζουν εάν τα εμβόλια COVID-19 εμποδίζουν τη μόλυνση ή εάν οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους μετά τον εμβολιασμό.

Παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε την Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) τον Δεκέμβριο του 2020 για την Pfizer / BioNTech και τη Moderna για την πειραματική χρήση τους στις ΗΠΑ, οι εταιρείες παρείχαν μόνο στοιχεία από κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν ότι τα εμβόλια τους απέτρεψαν πιο ήπια έως σοβαρά συμπτώματα νόσου COVID-19 σε εμβολιασμένους συμμετέχοντες σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες στη δοκιμή.

Οι εταιρείες δεν διερεύνησαν εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τα άτομα να μολυνθούν ασυμπτωματικά με τον ιό SARS-CoV-2 ή / και να τα μεταδώσουν σε άλλα άτομα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ, ενώ φαίνεται ότι τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν κλινικά την νόσο COVID-19, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων και μετάδοσης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.