Τελικά, ομάδα, κόουτς και ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα κριθούν με το αν πετύχουν το... αυτονόητο

Στέλιος Γρηγοριάδης17 Οκτωβρίου 2020

Mε άδεια τα γήπεδα, λόγω κορωνοϊού και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη NOVA, καμία ομάδα δεν έχει πελάτες τους οπαδούς της. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν πληρώνουν την ίδια την ομάδα τους για να τη δουν, ούτε στο γήπεδο με εισιτήριο, ούτε από την τηλεόραση, μια που το PAOK TV δεν μεταδίδει φέτος του εντός έδρας αγώνες της.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η οποία τυπικά μόνο δεν ισχύει, παραμένουν πελάτες. Οχι μόνο γιατί αύριο-μεθαύριο μπορεί να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά και γιατί η σχέση του οπαδού με την ομάδα του δεν καθορίζεται μόνο από το χρήμα. Ο ΠΑΟΚ (και κάθε ομάδα) υπάρχει για τους οπαδούς του. Χωρίς αυτούς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και περισσότερη αξία από το χρήμα έχει η αγάπη του οπαδού για την ομάδα και το παντοτινό συναισθηματικό δέσιμο μαζί της. 

Ειδικά για τον ΠΑΟΚ, αυτό δεν αποτιμάται ούτε με το αντίτιμο του εισιτηρίου στην Τούμπα, ούτε με το ποσό της συνδρομής στο PAOK TV.Πάμε τώρα παρακάτω. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Νόμος της αγοράς. Οταν δεν τον αποδέχεσαι, δεν έχεις θέση στο εμπόριο. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, ο δικός του πελάτης είχε τη δικαιολογημένη απαίτηση να μάθει ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι, με βάση τις αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ υπό τις γνωστές συνθήκες. 

Δίκιο είχε να θέλει να μάθει, δίκιο είχε και να ζητήσει εξηγήσεις για κάποιες αλαλούμ κινήσεις που έγιναν (και) φέτος το καλοκαίρι. Το κατάστημα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δηλαδή, μέσω του Ολαφ Ρέμπε, αποδέχτηκε το ένα δίκιο και έκανε ότι δεν κατάλαβε για το δεύτερο. “Θέλουμε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και να πάμε όσο καλύτερα γίνεται στην Ευρώπη”, είπε για τους στόχους, αλλά δεν ήξερε και δεν ήθελε να δώσει λεπτομέρειες για τις κινήσεις που προκάλεσαν απορίες και στιγματίστηκαν στην ανακοίνωση των Συνδέσμων. 

Είπαμε, όμως: Δεν μας αρέσει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτε για να το αλλάξουμε. Αρα, πρέπει να μείνουμε στο μοναδικό συγκεκριμένο δεδομένο, που είναι ο καθορισμός των στόχων.

Φυσικά, πρόκειται για το αυτονόητο. Αλίμονο αν μας έλεγε ο Ρέμπε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πάει για Πρωτάθλημα, Κύπελλο και καλή πορεία στην Ευρώπη. Ολοι θα κριθούν συνεπώς για το αυτονόητο. Αν θα πετύχουν με τον φετινό ΠΑΟΚ το αυτονόητο. 

Το μειωμένο μπάτζετ, η απόκτηση παικτών με δεδομένη αυτή τη μείωση και η προώθηση νεαρών δεν θα αποτελούν δικαιολογία εάν τυχόν δεν πάει καλά η σεζόν. Τα αποδέχονται όλα αυτά στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι θέλουν Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Τα ίδια ακριβώς θέλουν και οι πελάτες. 

Προφανώς έχουν δίκιο και σ' αυτό. Αποδέχτηκαν από την πλευρά τους τα νέα δεδομένα, δεν θα επαναστατήσουν γιατί δεν πήραν εξηγήσεις για τις χοντράδες, αλλά θα περιμένουν το νταμπλ και μια πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ για την οποία δεν θα ντρέπονται. Ολους θα τους κρίνουν στο τέλος ανάλογα με το α πέτυχαν το αυτονόητο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη είναι αυτονόητο και... υποχρεωτικό να στοχεύει πάντα στο Πρωτάθλημα, το Κύπελλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη.

ΥΓ. Δεκτό ότι ο ΠΑΟΚ αναζητεί, αγωνιστικά, ομοιογένεια. Λογικό είναι. Μακάρι να τη βρει γρήγορα ο Φερέϊρα. Επίσης, μακάρι να αποδειχτεί το ρόστερ τόσο ποιοτικό όσο χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι. Και μάκαρι όσοι περιβάλλουν την ομάδα να δουλέψουν σοβαρά για να τη στηρίξουν. Μεγάλη ομάδα χωρίς δυναμική, σοβαρή και λειτουργική ΠΑΕ δεν υπάρχει. Και ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο ο Ιβάν... 

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.