Tελικά ό,τι κι αν γίνει το ποδόσφαιρο και μόνο, προσφέρει ξεχωριστά συναισθήματα

Βασίλης Μάστορας25 Νοεμβρίου 2022

Το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς» των σπορ. Ο,τι κι αν γίνει, όσες αρνητικές κριτικές κι αν δεχτεί. Είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο η απόσταση που χωρίζει την χαρά από τη θλίψη συνορεύουν. Ενα υπέροχο ταγκό αντίθετων συναισθημάτων, που απογειώνει την αδρεναλίνη του κόσμου.

Η νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής και αυτή της Ιαπωνίας επί της Γερμανίας, γιγάντωσαν το ενδιαφέρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.  Αποτελέσματα απρόσμενα σε πρώτη ανάγνωση, αλλά ίσως και η απόδειξη ότι κάτι άλλαξε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οτι πλέον οι αποστάσεις μεταξύ των ομάδων έχουν μειωθεί σημαντικά. 

Αθλητικά οι αντίπαλοι δεν διαφέρουν αισθητά και αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας που οι μάχες γίνονται ενδιαφέρουσες. Οσο για τις εμπειρίες, είναι πολλοί πλέον οι ποδοσφαιριστές των χωρών της Ασίας, μετά από αυτούς της Αφρικής, που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερες εμπειρίες και έχουν βελτιώσει την ποδοσφαιρική τους κουλτούρα. Είναι περίπου αυτό που οδήγησε την Εθνική μας ομάδα να γίνει ακόμη καλύτερη μετά το Euro 2004 και να φωνάζει «παρών» σ’ όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. 

Στα τέσσερα σημεία της ποδοσφαιρικής Ευρώπης «ταξίδευσαν» οι Ελληνες διεθνείς προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν την επιτυχία της Πορτογαλίας. Και κατάφεραν να στεριώσουν και να κάνουν μία ακόμη καριέρα σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Εκεί όπου απέκτησαν πρόσθετες εμπειρίες και απέκτησαν μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αυτοπεποίθηση. Κι όλα αυτά τα εισέπραξε με τον καλύτερο τρόπο τα επόμενα χρόνια η Εθνική ομάδα.

Στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν υπανάπτυχτες ποδοσφαιρικά χώρες, που να είναι παρούσες στην τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων. Ο Καναδάς για παράδειγμα προχθές, έβαλε δύσκολα στο Βέλγιο που φημίζεται για την οργανωτική του δομή στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα της χώρας. Ομάδα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ranking της FIFA. Οπότε θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν οι ομάδες της Αφρικής που έδειχναν τα δόντια τους και πετύχαιναν εκπλήξεις. Τώρα πλέον καμία ομάδα δεν αστειεύεται και αυτό είναι ένα ξεχωριστό νέο για τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.


FOCUS

Οσο ο Τομ Παπαδόπουλος δεν αντιλαμβάνεται ότι ο πωλητής και ο αγοραστής δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από τον ίδιο δικηγόρο, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να βάζει λεφτά σε τρύπιο βαρέλι. Κι άντε ο Τομ δεν το αντιλαμβάνεται, ο νομικός δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί γιατί αυτό είναι αντιδεοντολογικό;



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.