Τελικά είναι καλές μεταγραφές, Στοχ και Εσίτι;

Κώστας Πετρωτός29 Ιουνίου 2020

Η καθαρή κυριαρχία του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης»... φώναξε λίγες ακόμη αλήθειες από αυτές που αγνόησε φέτος όλος ο «ασπρόμαυρος» οργανισμός. Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί..


Υπάρχει ένα μόνο στοιχείο της στατιστικής του χθεσινού αγώνα ανάμεσα στους συμπολίτες Αρη και ΠΑΟΚ που δείχνει την ξεκάθαρη υπεροχή του Δικεφάλου. Δέκα τελικές προσπάθειες οι γηπεδούχοι με μόλις δύο από αυτές εντός περιοχής, 12 οι φιλοξενούμενοι και μόνο δύο έξω από την περιοχή του Κουέστα. Αν δεν ήταν ο Ισπανός τερματοφύλακας, ειδικά στην αρχή του αγώνα, το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει διαστάσεις για την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα.

Που οφείλεται αυτή η διαφορά κυριαρχίας; Το κίνητρο του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση των τριών βαθμών έπαιξε τον ρόλο του στο να βγουν με διάθεση να τρέξουν και να πρεσάρουν οι παίκτες του εξού και τα 33 έναντι 26 του Αρη κλεψίματα μπάλας. Ωστόσο, από μόνο του το πρέσινγκ δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόσο εύκολα έφτανε στην περιοχή των γηπεδούχων η μπάλα και δημιουργούνταν ευκαιρίες. Ο καταλυτικός παράγοντας ήταν η παρουσία του Σφιντέρσκι στην κορυφή της επίθεσης, του Πολωνού φορ που γνωρίζει πώς να βρίσκεται πάντα σε επίκαιρη θέση για να εκτελέσει. Κι ας μην το καταφέρνει πάντα και δίνει το δικαίωμα στους φίλους του ΠΑΟΚ να λένε «που είσαι ρε Πρίγιο». Οι μισές (6) τελικές του ΠΑΟΚ ήταν δικές του. Αντίστοιχα, ο Ακπομ είχε 3 στις 20 του αγώνα με τον ΟΦΗ, 1/12 με τον Παναθηναϊκό, 1/7 με τον Ολυμπιακό. Ο Νιγηριανός κάνει πολλές δουλειές, κουβαλά την μπάλα, δίνει μονομαχίες, αλλά δεν απειλεί όπως ο «Σφίντε».

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο Στοχ. Συνολικά 6 στα 9 γεμίσματα είχε ο ΠΑΟΚ, 5/7 ήταν του Σλοβάκου. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έδωσε στον ΠΑΟΚ ποιοτικά χτυπήματα στις στημένες φάσεις και από ένα τέτοιο προηγήθηκε με τον Βαρέλα στο σκορ. Κράτησε την μπάλα, μοίρασε σωστά και ήταν από τους κινητήριους μοχλούς στο επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ήταν ο Στοχ για τον οποίο μεγάλη μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ πανηγύριζε το καλοκαίρι για την επιστροφή του.

Στην αίσθηση ανωτερότητας του ΠΑΟΚ συνέβαλε και η επιβλητική παρουσία του Εσίτι σε ρόλο μέσου, αλλά και λίμπερο όταν χρειαζόταν και ειδικά στο δεύτερο μέρος. Ο Νιγηριανός, ουκ ολίγες φορές... κατάπιε τους μέσους του Αρη και ήταν ανίκητος σε προσωπικές μονομαχίες. Κι αυτός, όπως συνέβη και με τον Στοχ, θύμισε γιατί είχαν καλλιεργηθεί τόσες προσδοκίες από την μεταγραφή του το περασμένο καλοκαίρι. Για όσους το ξεχνούν, μαζί με τον Ντόουγκλας, ο Σλοβάκος και ο Νιγηριανός αποτέλεσαν τις πιο ηχηρές μεταγραφές στην αρχή της σεζόν. Και μετά από λίγο καιρό εξελίχθηκαν σε απογοητεύσεις. Η χθεσινή παρουσία τους μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τα συμπεράσματα για το πόσο έτοιμοι ήταν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ ήταν μάλλον βιαστικά και θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί τελικά δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε στην πορεία της σεζόν.


Αν δεν πιστέψεις σε ένα σχέδιο πώς αυτό να αποδώσει;


Μπαίνοντας κι εγώ σ' αυτό τον προβληματισμό, καταλήγω ότι το μεγάλο πρόβλημα στην φετινή σεζόν δεν είναι τόσο η αξία των παικτών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά το ότι μάλλον δεν τους πίστεψαν όλοι οι υπόλοιποι εντός ομάδας πλην εκείνων που τους έφεραν. Για να γίνω πιο κατανοητός, έχει ακουστεί πολλάκις από το καλοκαίρι ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες ήταν επιλογή Γιώργου Σαββίδη και όχι αυτό που ήθελε ο Φερέιρα (τον Στοχ και τον Ντόουγκλας τους βρήκε στην ομάδα όταν πήγε, αντί του Εσίτι είχε εισηγηθεί τον Παλίνια και τον Μπράνταριτς).

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση κάποιες ευκαιρίες που δόθηκαν στην αρχή στον Εσίτι, ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν έδειξε επιμονή στην αξιοποίησή τους και επέλεξε να πορευτεί με άλλους παίκτες ως βασικές επιλογές. Δικαίωμά του, ωστόσο εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αυτοί οι παίκτες είχαν να δώσουν και ο ΠΑΟΚ το στερήθηκε. Αναγνωρίζω, βέβαια, ότι και ο ίδιος ο Φερέιρα ήθελε τον χρόνο του για να μάθει καλύτερα το ρόστερ του να δοκιμάσει αρκετούς παίκτες σε διάφορα ματς για να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Κατά την άποψή μου, το μεγάλο συμπέρασμα είναι άλλο κι αφορά στην σεζόν που έρχεται: Οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό πρέπει να επέλθουν σε πλήρη συμφωνία ιδιοκτησίας-τεχνικού διευθυντή-προπονητή έτσι ώστε το πλάνο να υποστηριχθεί σταθερά από την αρχή.


Ο Φερέιρα είναι πιο αποδοτικός από τότε που δέχεται κριτική


Πάμε και σε κάτι τελευταίο και παίρνω αφορμή από το πώς αντιδρά ο Αμπέλ Φερέιρα στα πλέι οφ και ειδικά μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό και έπειτα. Ο Πορτογάλος προπονητής δείχνει να νιώθει ότι πλέον κρίνεται, ότι σ' αυτά τα παιχνίδια που δίνει ο ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση διακυβεύεται το μέλλον του στην ομάδα. Γι' αυτό και ψάχνει αποδείξεις καλής δουλειάς. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον αγχώσει να τον βγάλει τελείως εκτός ρότας. Αντιθέτως και ίσως και παραδόξως, δείχνει να αντιδρά καλύτερα απ' ότι το πρώτο διάστημά του στον ΠΑΟΚ που έμοιαζε να νιώθει στο απυρόβλητο. Τότε οι αναφορές στο πλάνο τριετίας ήταν πολύ πιο συχνές, η υπενθύμιση από πολλούς όταν το όνομα του Φερέιρα ήταν μέσα στο top 50 των ανερχόμενων προπονητών έρχονταν κάθε τρεις και λίγο και ο ίδιος έμοιαζε να αισθάνεται καθησυχασμένος από την ασπίδα που το πρόσφερε το συμβόλαιο των 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Όλο αυτό έχει αλλάξει εσχάτως, ο Φερέιρα προσπαθεί να φανερώνει τα πειστήρια της δουλειάς του και εμφανίζεται λιγότερο δογματικός (χωρίς να σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί όλα τα κολλήματα) σε επιλογές κι απόδειξη είναι η περίπτωση Στοχ. Το «είμαι μακριά από την οικογένεια μου έξι μήνες, γιατί θέλω να κατακτήσω τίτλους» είπε ο 41χρονος τεχνικός φανερώνει μία καλύτερη γνώση του τι εστί ΠΑΟΚ και τι περιμένει ο σύλλογος και ο κόσμος του από εκείνον. Κάπως έτσι ήρθε και η προώθηση των νέων, η χρησιμοποίηση του Στοχ η αναζήτηση λύσεων μέσα από το βάθος του ρόστερ (φυσικά έπαιξαν ρόλο και οι τραυματισμοί, αλλά ίσως όχι τόσο καταλυτικό όσο φαντάζονται αρκετοί).

Το αν αυτή η πιο ρεαλιστική στάση του Πορτογάλου αλλάξει άρδην τα δύσκολα για εκείνον δεδομένα της παραμονής και τη νέα σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ είναι κάτι που μόνο ο Ιβάν Σαββίδης γνωρίζει. Μαζί και ο Ρέμπε που πάντως έχει έτοιμες τις εναλλακτικές.

Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα ματς, αρχής γενομένης από αυτό της Τετάρτης με την ΑΕΚ θα παίξουν τον ρόλο τους...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.