Telegraph: Έτσι θα επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα

Metrosport Team09 Ιανουαρίου 2023

Βασικό θέμα της επικαιρότητας για άλλη μια μέρα στον αγγλικό τύπο αποτελούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σήμερα, λοιπόν, η Telegraph παρουσιάζει μια νέα εναλλακτική συμφωνία που προτείνεται για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, καθώς θα είναι η πρώτη του είδους της, με τους αρχαίους θησαυρούς της μεσογειακής χώρας να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση» για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει η Telegraph, το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να χαρίσει τα αντικείμενα, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα εκλάπησαν.

«Υβριδική» συμφωνία

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το αδιέξοδο, με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί για τις συνήθεις διαβεβαιώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής εμπόδιζαν οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προτεινόμενη συμφωνία, οι οποίες δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές είναι «εφευρετικές» για να επινοήσουν μια συμφωνία που δεν θα είναι νομικίστικη αλλά «πρακτική» και ικανή να παραδώσει τα Μάρμαρα στην Αθήνα.

Μια πηγή αποκάλυψε ότι αυτή θα είναι «μια υβριδική μορφή που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες απαιτήσεις», και ως εκ τούτου δεν θα διασχίζει τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, προσφέροντας κάτι που πλησιάζει σε μια «μόνιμη» λύση στη διπλωματική διαμάχη για τα έργα τέχνης.

Κόκκινες γραμμές

Για το Βρετανικό Μουσείο η κύρια κόκκινη γραμμή είναι η βρετανική νομοθεσία, η οποία μέσω του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρήσει αντικείμενα της συλλογής του, συμπεριλαμβανομένων των Μαρμάρων.

Είναι ανοιχτό σε συμφωνίες δανεισμού των αμφισβητούμενων θησαυρών του, αλλά αυτές συνοδεύονται από την απαίτηση ότι τα άλλα μέρη αναγνωρίζουν τη νόμιμη ιδιοκτησία του σε ό,τι δανείζεται, ένας τυπικός όρος που εξασφαλίζει στους διαχειριστές ότι θα πάρουν πίσω τα αντικείμενα αυτά.

Το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει ότι τα Μάρμαρα εκλάπησαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα πριν τα πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποδεχθούν τη νόμιμη ιδιοκτησία του.

Υποτίθεται ότι μόνο μια πράξη του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αλλάξει τη βρετανική νομοθεσία και να επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει τα αντικείμενα, αλλά η Telegraph αποκαλύπτει ότι πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι και δυνατή και πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξή της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η «υβριδική» συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικά την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, με κανένα από τα δύο μέρη να μην αναγκάζεται να αποδεχθεί τις αξιώσεις του άλλου για τα Μάρμαρα και το Βρετανικό Μουσείο να τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τη βάση του στο Bloomsbury χωρίς τις συνήθεις εγγυήσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.