Telegram: Ποιος είναι ο Παβέλ Ντουρόφ, ιδρυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας

Metrosport Team18 Απριλίου 2024

Το Telegram κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους χρήστες επικοινωνίας. Ποιος είναι ο ιδρυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας που πρόκειται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες;

Από πολλούς αποκαλείται και Ρώσος «Μαρκ Ζάκερμπεργκ». Μαζί με τον αδελφό του, Νικολάι, δημιούργησαν το Telegram.

Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος, Παβέλ Ντουρόφ, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1984 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται ως ένα «κακό», αλλά έξυπνο παιδί που πάντα κατάφερνε να διαπρέπει στο σχολείο, στις σπουδές του και στα επιχειρηματικά του πλάνα.

Ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νικολάι, προέρχονται από οικογένεια διανοούμενων, καθώς ο πατέρας τους είναι διδάκτωρ φιλολογικών επιστημών και επικεφαλής του τμήματος κλασικής φιλολογίας της φιλολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

Η μητέρα τους εργαζόταν ως καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Εκτός από το Telegram ο Παβέλ Ντουρόφ δημιούργησε την εφαρμογή VKontakte, γνωστή ως ρωσικό Facebook το 2006 ενώ ήταν μόλις 22 ετών.

Το 2015 πούλησε ένα μερίδιο της για περίπου 300 εκ. δολάρια.

Ήδη από την ηλικία των 11 ετών είχε πάθος (όπως και ο αδερφός του) για τον προγραμματισμό.

Μιλά οκτώ γλώσσες: Ρωσικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, λατινικά και φαρσί.

Έχει κερδίσει βραβεία σε Ολυμπιάδες γλωσσολογίας, προγραμματισμού και σχεδιασμού, όπως και σημαντικές υποτροφίες.

Το 2006 ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του και εκπαιδεύτηκε στη στρατιωτική ακαδημία έχοντας ως ειδίκευση την προπαγάνδα και τον ψυχολογικό πόλεμο.

Ο ίδιος και ο αδερφός του έχουν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο, αποχωρώντας από τη Ρωσία και λέγοντας τον Απρίλιο του 2014 ότι δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του, αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια και υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να διεξάγει κανείς μια διαδικτυακή επιχείρηση στη Ρωσία, ειδικά μετά την άρνησή του να συνεργαστεί με τις αρχές.

Το 2018 το περιοδικό Fortune τον συμπεριέλαβε στη λίστα «40 Under 40», την ετήσια κατάταξη των νέων ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της γαλλικής κυβέρνησης, ο Ντουρόφ έγινε πολίτης της Γαλλίας στις 25 Αυγούστου 2021.

Ο Ντουρόφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2022, με καθαρή περιουσία 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του Telegram, ενώ τον Μάρτιο του 2022 έγινε ο 112ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.