Τέγος: «Εγκεφαλοπάθειες και άνοια μπορεί να επιφέρει ο κορωνοϊός»

Metrosport Team18 Απριλίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» φιλοξενήθηκε ο Θωμάς Τέγος.

Ο νευρολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ μίλησε για τις νευρολογικές παθήσεις που μπορεί να επιφέρει ο κορωνοϊός, μεταξύ αυτών και άνοια.

Αναλυτικά όσα είπε ο Θωμάς Τέγος:

Για το τι συμβαίνει στον κόσμο στην Ελλάδα: «Δυστυχώς έχει αυξηθεί και η χρήση των αντικαταθλιπτικών και των ηρεμιστικών και των αγχολυτικών. Έχει περίπου υπερδιπλαστεί η χρήση των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς ο covid κάνει και εγκεφαλοπάθεια, έχουμε δει τώρα πλέον μετά από κάποιο χρόνο μετά την ανάνηψη από τον covid και ανοϊκά σύνδρομα, δηλαδή άνοιες. Επομένως ότι σχετίζεται με τις ανώτερες φλοιικές λειτουργίες έχει κάποια έξαρση αυτή την περίοδο. Ο κορωνοϊός κάνει εγκεφαλοπάθεια και μετά από αυτό είναι δυνατό να δημιουργήσει ανοϊκή συνδρομή».

Αν η εγκεφαλοπάθεια που δημιουργεί ο κορωνοϊός έχει να κάνει με όλες τις ηλικίες: «Συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν ένα άτομο υποστεί εγκεφαλοπάθεια από τον κορωνοϊό, περίπου 66% σε μονάδες covid μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλοπάθεια, είναι δυνατό να έχουμε και εμφάνιση ανοϊκής συνδρομής. Συμβαίνει, είναι ισχαιμία του εγκεφάλου. Ο κορωνοϊός βλάπτει τον πνεύμονα, κάνει υποξία, ελαττωμένη δηλαδή άρδευση του εγκεφάλου με οξυγόνο και αίμα. Επομένως, αιμάτωση και οξυγόνωση είναι δυνατό να δημιουργήσει εγκεφαλοπάθεια και ως μακροχρόνιο αποτέλεσμα να έχουμε την ανοϊκή συνδρομή».

Υπάρχει πρόληψη για κάτι τέτοιο: «Δυστυχώς όχι. Για την υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια είναι η οξυγονοθεραπεία που δίνουμε στην αντιμετώπιση των ασθενών με covid στις μονάδες. Η υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια δεν έχει πρόληψη. Αν υπάρχει ελαττωμένο οξυγόνο στο αίμα, είναι δυνατό να έχω υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια και εξ΄ αυτής ανοϊκή συνδρομή».

Μετά από πόσο καιρό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς: «Αν ξεπεραστεί ο κορωνοϊός, μετά από περίπου τρεις μήνες αρχίζουν να εκπίπτουν κάπως οι ανώτερες φλοιικές λειτουργίες. Δεν είναι τόσο συχνό αλλά συμβαίνει».

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιφέρει άλλες νευρολογικές παθήσεις: «Τι μπορούμε να δούμε στην προσβολή του κεντρικού η περιφερικού νευρικού συστήματος από τον κορωνοϊό. Αυτήν την εγκεφαλοπάθεια που σας περιέγραψα, μπορεί να δούμε στην αρχή διαταραχή στην οσμή, στη γεύση, μπορεί να δούμε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μην ξεχνάμε ότι ο covid κάνει μία θρομβοφιλία, μια αυξημένη πηκτικότητα του αίματος, σε ένα ποσοστό 2-6% περίπου βλέπουμε εγκεφαλικά επεισόδια. Κυρίως είναι ισχαιμικά, πολύ σπάνια αιμορραγικά γιατί ο κορωνοϊός αυξάνει την πίεση. Μπορούμε να δούμε μέσα στις μονάδες και το βλέπουμε πολύ συχνά, νευροπάθεια και μυοπάθεια της μονάδος, δηλαδή ατροφία των μυών και προσβολή των νεύρων. Μπορεί να δούμε μηνιγγοεγκεφαλίτιδες, άλλες καταστάσεις όπως λόγω ανοξίας ένα γενικευμένο μυόκλωνο, ανοξία του εγκεφάλου. Σε πάρα πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις ένα οξύ απομυελινωτικό επεισόδιο. Δεν είναι σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ένα οξύ μονοφασικό απομυελινωτικό επεισόδιο. Σπάνια, οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα. Και άλλα πράγματα στον εγκέφαλο όπως είναι ένα περίεργο σύνδρομο, το λεγόμενο press, όπου δημιουργείται λόγω υπέρτασης οίδημα στις οπίσθιες περιοχές του εγκεφάλου. Αν αντιμετωπιστεί η υπέρταση, αυτό κάπως βελτιώνεται. Αυτό είναι όλο το «ρεπερτόριο» των εκδηλώσεων που βλέπει κάποιος νευρολόγος. Κάτι άλλο, πάρα πάρα πολύ σπάνια, περίπου 5 τοις χιλίοις, μπορεί να δούμε προσβολή του περιφερικού νευρικού συστήματος όπως είναι το σύνδρομο Guillain-Barré. Είναι ένα οξύ σύνδρομο, απομυελινωτικό σύνδρομο των περιφερικών νεύρων που το άτομο παραλύει και με κατάλληλη αγωγή μπορεί εν μέρει η και ολικώς να ανανήψει. Αυτά περίπου ως προς την γκάμα των περιστατικών που μπορεί να δούμε στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.