Ταξίδι Γεραπετρίτη στην UEFA: Ετοιμάζουν σαρωτικά μέτρα για τους χούλιγκαν

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2022

Στην Ελβετία ταξίδεψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου και συναντήθηκε με στελέχη της UEFA με κεντρικό θέμα συζήτησης την καταπολέμηση της βίας. 

Η δολοφονία του Άλκη έβαλαν την κυβέρνηση σε σκέψεις και είναι έτοιμη να πάρει αυστηρά μέτρα ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάποιο ανάλογο περιστατικό. 

Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται προβλέψεις ακόμα και για διάλυση συνδέσμων όταν στους κόλπους τους βρίσκουν πεδίο δράσης εγκληματικά στοιχεία. Ιδίως έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο 23χρονος δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη αναζήτησε αρχικά καταφύγιο στον σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς διέθετε κλειδιά του χώρου. 

Το πρόβλημα του χουλιγκανισμού είναι πολύ περίπλοκο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν σπεύδει να ανακοινώσει παρεμβάσεις. Μελετά ένα πλέγμα μέτρων, με αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, με αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των συνδέσμων, αλλά και με άσκηση πίεσης στους ιδιοκτήτες των ομάδων να διαλύσουν τους οπαδικούς στρατούς που συντηρούν. 

Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές, καθώς δεν θέλει στη δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η πανδημία, να φύγουν νεαροί από το περιβάλλον των συνδέσμων και να μεταφέρουν τη βία στους δρόμους.

Στόχος ήταν να υπογραφεί ένα μνημόνιο ανάμεσα στην UEFA και την κυβέρνηση, το οποίο θα περιλάμβανε ρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου σχετικά με οργανωτικά θέματα , τη διαιτησία, τη βία, την χειραγώγηση παιχνιδιών κ.α. 

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συμφώνησε να παράσχει τεχνική βοήθεια, και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου θα τηρούνταν στο ακέραιο. Μάλιστα, οι ομάδες που θα παραβίαζαν τους κανόνες απειλούνταν με Grexit, δηλαδή με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.