Τακούμα Ασάνο: Από το... όνειρο της Άρσεναλ, «εθνικός ήρωας» της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Metrosport Team25 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει ξεκινήσει με δύο μεγάλα και ιστορικά αποτελέσματα την Τρίτη την νίκη της Σ. Αραβίας κόντρα στην Αργεντινή και την αμέσως επόμενη μέρα την επίσης μεγάλη νίκη των Ιαπώνων κόντρα στην Γερμανία. Οι Ασιάτες είχαν αρκετούς διακριθέντες οι οποίοι εξελίχθηκαν σε τέτοιους κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά ένας εκ των μεγαλύτερων που έδωσε την νίκη με τις αλλαγές του είναι ο προπονητής της Ιαπωνίας Χατζίμε Μοριγιάσου.

Άλλωστε οι δύο σκόρερ της ομάδας του ήρθαν από τον πάγκο με τον άνθρωπο που έδωσε την νίκη και με το γκολ του σόκαρε τα «πάντσερ» τον Τακούμα Ασάνο να βλέπει το όνομα του να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Το δεξί εξτρεμ της Μπόχουμ παρουσιάζει όμως μια ποδοσφαιρική ιστορία η οποία είναι άξια αναφοράς.

Το ξεκίνημα της καριέρας του στην Ιαπωνία και η ευκαιρία στην Άρσεναλ που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα

Ως ένας ποδοσφαιριστής που αναδεικνύεται από το πρωτάθλημα της χώρας του ο Τακούμα Ασάνο στα 18 του βρέθηκε στην Σανφρέτσε Χιροσίμα. Ομάδα συνυφασμένη με αρκετά κερδισμένα πρωταθλήματα στην χώρα ήταν δύσκολο να καθιερωθεί αμέσως ωστόσο αποδείχθηκε κομβικός στο τρίτο κερδισμένο πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια το 2015, όταν και πήρε θέση βασικού στην ομάδα όντας μόλις 20 ετών.

Μάλιστα βγήκε και πρώτος σκόρερ του κλάμπ με 9 γκολ σε 34 παιχνίδια και πήρε και το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος εκείνης την σεζόν. Την επόμενη χρονιά γίνεται κομβικός και στην U-23 της εθνικής Ιαπωνίας και αμέσως εντοπίζεται από τον Αρσέν Βενγκέρ ο οποίος έχει γνώση του πρωταθλήματος λόγω του περάσματος του από την Ναγκόγια πριν βρεθεί στην Άρσεναλ. Έτσι ο Γάλλος προπονητής εισηγείται την απόκτηση του 21χρονου Ιάπωνα επιθετικού έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Τακούμα είναι ένας ταλαντούχος νεαρός επιθετικός και αναμένεται να εξελιχθεί σε ακόμα σπουδαιότερο στο μέλλον. Είχε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στην καριέρα του στην Ιαπωνία και ανυπομονούμε να τον εξελίξουμε τα επόμενα χρόνια», ήταν τα λόγια του Αρσέν Βενγκέρ όταν αποκτήθηκε από τους «κανονιέρηδες» ο Ασάνο.


Ενώ δεν είναι μόνο ο Βενγκέρ που τον... θαυμάζει αλλά και Ιάπωνες ρεπόρτερ με τον Κόκι Χαράντα να λέει στο Bleacher report « Είναι παίκτης που μοιάζει στον Θίο Γουόλκοτ και τον Εντέν Αζάρ, πολύ γρήγορος και ικανός να βρίσκει χώρους ανάμεσα στους αμυντικούς δεν είναι μόνο σκόρερ αλλά και δημιουργός φάσεων. Το ψευδώνυμο του είναι «τζάγκουαρ» ».

Ωστόσο δεν κατάφερε να παίξει ποτέ για την Άρσεναλ καθώς δεν μπόρεσε να πάρει άδεια εργασίας για να αγωνιστεί στην Premier League, αφού τα κριτήρια απαιτούσαν είτε να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένες συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του είτε να κοστίζει παραπάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, με κανένα από τα δύο να μην συμβαίνει και τους Λονδρέζους να αναγκάζονται να τον δώσουν δανεικό.


Το πέρασμα του στην Γερμανία οι... μαύρες μέρες στο Αννόβερο και η αναγέννηση στην Παρτιζάν

Ευρισκόμενος πια στην Στουτγάρδη από την Άρσεναλ ως δανεικός βρίσκει χώρο συμμετοχής και βοηθάει τους «Σουηβούς» να ανέβουν στην Bundesliga ωστόσο εκεί δεν κάνει την διαφορά. Συνολικά σε 45 συμμετοχές σε δύο χρόνια (‘16-’18) πετυχαίνει 5 γκολ και 5 ασίστ. Ο δανεισμός τελειώνει και ο επόμενος τον βρίσκει στο Αννόβερο με 15 συμμετοχές 1 γκολ και 1 ασίστ την αμέσως επόμενη χρονιά που είναι και η τελευταία που ανήκει στην Άρσεναλ καθώς έπειτα αποδεσμεύεται.

Επόμενη περιπέτεια του Ασάνο στα Βαλκάνια και την Παρτιζάν εκεί όπου ξαναβρίσκει τον εαυτό του με δύο γεμάτες σεζόν και ιδιαίτερα την δεύτερη όπου ο Ιάπωνας εξτρεμ κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με 40 συμμετοχές, 21 γκολ και 10 ασίστ. Ο Ασάνο βρίσκει την χαμένη του αυτοπεποίθηση την θέση του στην Εθνική Ιαπωνίας και οι Γερμανοί τον ξανατσεκάρουν με την Μπόχουμ να τον αποκτά την αμέσως επόμενη σεζόν.

Έτσι η περσινή σεζόν (‘20-’21) του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί και πάλι στην Bundesliga με τον Ασάνο να εντυπωσιάζει αυτή την φορά δείχνοντας και πιο ώριμος από ποτέ στα 27 του, με 31 συμμετοχές 3 γκολ και 4 ασίστ. Την ίδια χρονιά ο Χατζίμε Μοριγιάσου του δίνει θέση στην ενδεκάδα της Ιαπωνίας στα προκριματικά για την πρόκριση της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. 


Η πρόκριση της Ιαπωνίας στο Κατάρ η... μοίρα και η συμμετοχή του στην μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας

Η Ιαπωνία καταφέρνει να περάσει από την προκριματική φάση ως δεύτερη με 22 βαθμούς πίσω από την Σαουδική Αραβία η οποία είχε 23, αφήνοντας στα play-off και αρκετά πιο πίσω την Αυστραλία. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο η εξαιρετική του περσινή χρονιά και η καλή αρχή του στην φετινή με την Μπόχουμ παρά τον τραυματισμό του δίνει θέση στην τελική 26αδα επιλογών του Μοριγιάσου.

Έτσι η... μοίρα τον φέρνει στο Κατάρ να του δώσει ότι του «στέρησε» το προηγούμενο Παγκόσμιο στο οποίο δεν είχε βρεθεί στις τελικές επιλογές. Και η αναφορά στην μοίρα δεν είναι τυχαία καθώς ο Μορογιάσου που τον επέλεξε να βρεθεί στο φετινό Μουντιάλ ήταν και ο άνθρωπος που βρισκόταν ως προπονητής στην Σανφρέτσε Χιροσίμα από το 2012 ως το 2017.Έτσι όπως μπορεί να σκεφτεί εύκολα κάποιος ο Ιάπωνας προπονητής είναι αυτός που... καθιέρωσε τον Ασάνο ως νεαρό, τότε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του πρωταθλήματος της Ιαπωνίας και τώρα του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί αντίπαλος της Γερμανίας στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Έστω και αν ήρθε από τον πάγκο ο Ασάνο έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με την χώρα του και στο ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγραψε ιστορία. Καθώς έγινε ο άνθρωπος που έδωσε την τρίτη νίκη στις τέσσερις τελευταίες πρεμιέρες Μουντιάλ που έχει συμμετάσχει η Ιαπωνία αλλά και στην μεγαλύτερη που έχει κάνει στην ποδοσφαιρική της ιστορία η χώρα.

Η εμφάνιση της Ιαπωνίας ως το 60’ δεν μπορούσε να προϊδεάσει κανέναν για το τι θα συνέβαινε ωστόσο οι αλλαγές των Ασιατών έφεραν και τα πάνω - κάτω στην ροή του αγώνα. Χαρακτηριστικό ότι ο Ασάνο συμπεριλαμβανομένης και της τελικής που σκόραρε από το 57’ ως το τέλος έκανε πέντε τελικές προσπάθειες ενώ από τους συμπαίκτες του κανένας δεν είχε πάνω από μια.


Ωστόσο στο 83ο λεπτό και την τελευταία του προσπάθεια μετατράπηκε σε... εθνικός ήρωας υποδεχόμενος την μπάλα από την εκτέλεση φάουλ - γέμισμα νικώντας τον Μάνουελ Νόιερ από πλάγια θέση στην με διαφορά καλύτερη στιγμή της καριέρας του η οποία θα αποτυπωθεί στο μυαλό του για πάντα. Μάλλον όχι μόνο στο δικό του αλλά και σε αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους που τον έχουν ανεβάσει στην Νο2 θέση στις αναζητήσεις παικτών του transfermarkt τις τελευταίες 24 ώρες πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.




Έτσι ο Ασάνο με το γκολ του έστειλε εκατομμύρια Ιάπωνες στα... ουράνια συστήνοντας τον εαυτό του σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο που παρακολουθούσε το παιχνίδι και φτάνοντας στο ποδοσφαιρικό του... πικ με την βοήθεια του ανθρώπου που τον ανέδειξε ως ποδοσφαιριστή όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην επαγγελματική του καριέρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.