Τάισον: Το απατηλό όνειρο με τη Μίλαν και το πρώτο γκολ απέναντι στη Γουνάιτεντ

Κωστής Παναγιώτου07 Ιανουαρίου 2023

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά σε μια σημαντική μεταγραφή για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής του γραμμής, με τον 34χρονο Τάισον να έχει συμφωνήσει με τους "ασπρόμαυρους" και να απομένουν τα διαδικαστικά για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται και από τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, με τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να επιστρέφει τον Απρίλιο του 2021 στην πατρίδα του και στην Ιντερνασιονάλ, αλλά η επιθυμία του να επιστρέψει στην Ευρώπη τον οδήγησε σε πρόωρο διαζύγιο με την ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε.

Η εκτόξευση της καριέρας του στην Ουκρανία

Τα περισσότερα παιδιά που ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική έχουν ως όνειρο κάποια στιγμή να βρεθούν στην Ευρώπη και να αγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο και στην περίπτωση του Τάισον ίσχυε το ίδιο. Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Ιντερνασιονάλ και τον Ιούνιο του 2008 πραγματοποίησε το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

Δύο χρόνια μετά, το όνειρο του να αγωνιστεί στην Γηραιά Ήπειρο παίρνει σάρκα και οστά, με την ουκρανική Μέταλιστ να προσφέρει στην Ιντερνασιονάλ 6,3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2010 να γίνει κάτοικος Ουκρανίας.

Ο Βραζιλιάνος πιάνει αμέσως την ευκαιρία από τα μαλλιά και την πρώτη του σεζόν σημειώνει 9 γκολ και ισάριθμες ασίστ (9) σε 29 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Europa League. Την επόμενη χρονιά οι Ουκρανοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τον Ολυμπιακό στους 16 του Europa Legaue, με την ομάδα του Τάισον να παίρνει την πρόκριση στα προημιτελικά, με τον ίδιο να δίνει την ασίστ στο γκολ της ισοφάρισης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Έχοντας κλείσει 2,5 χρόνια στην ουκρανική ομάδα με 20 γκολ και 26 ασίστ σε 83 αγώνες είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Οι σειρήνες από κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να ηχούν στα αυτιά του, με την Τσέλσι να έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να ενσωματώσει τον τότε 25χρονο Τάισον στο ρόστερ της. Παρόλα αυτά η πανίσχυρη Σαχτάρ Ντόνετσκ ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Μέταλιστ, βγάζοντας από τα ταμεία της 15,2 εκατομμύρια, και ντύνει τον Βραζιλιάνο στα πορτοκαλί τον Ιανουάριο του 2013.

Το γκολ απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους»… και το Μουντιάλ του 2018

Ο Τάισον έδεσε αμέσως με την ομάδα και οι άνθρωποι του συλλόγου είδαν τα χρήματα τους να αποδίδουν καρπούς, καθώς ο Τάισον έγινε από τους ηγέτες της Σαχτάρ. Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στη καριέρα του ήταν το πρώτο του γκολ στο Champions League, το οποίο έμελλε να πετύχει απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ισοφαρίζοντας τους "κόκκινους διαβόλους" 15 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Μάλιστα, οι εντυπωσιακές τους εμφανίσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Βραζιλίας, Τίτε, με αποτέλεσμα να κληθεί στην αποστολή της "σελεσάο" για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Βέβαια, δεν κατάφερε να καταγράψει κάποια συμμετοχή, μένοντας στον πάγκο σε όλα τα παιχνίδια. Με την Εθνική Βραζιλίας αγωνίστηκε σε 8 παιχνίδια (μαζί με φιλικά), πετυχαίνοντας και ένα γκολ.

Η απόφαση της Σαχτάρ που ράγισε το γυαλί

Στη οκταετία που αγωνίστηκε στη Σαχτάρ άκουσε το όνομά του πολλές φορές να βρίσκεται στα μπλοκάκια μεγάλων ομάδων της Ευρώπης αλλά πάντα κάτι χαλούσε στο τέλος και έμενε στην ουκρανική ομάδα.

Τη σεζόν 2018/19 ψηφίζεται ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Σαχτάρ, σημειώνοντας 6 τέρματα και 15 ασίστ σε 35 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2019 ο Τάισον έφτασε πιο κοντά από ποτέ να αποχωρήσει από την Ουκρανία και να αγωνιστεί σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου, ο λόγος για τη Μίλαν, η οποία δεν είχε εκδηλώσει απλά ενδιαφέρον για τον Βραζιλιάνο, αλλά είχε κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Σαχτάρ δεν ήθελε να χάσει τον ποδοσφαιριστή, βάζοντας όρο απαράβατο στους Ιταλούς ότι αν θέλουν τον Τάισον θα έπρεπε να πληρώσουν τη ρήτρα του, η οποία ήταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τους Μιλανέζους να μην είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Ο Βραζιλιάνος προσπάθησε να πιέσει από την πλευρά του τη διοίκηση να δεχτεί τις προσφορές των "ροσονέρι", αλλά δεν τα κατάφερε και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα, ο ίδιος λίγες μέρες μετά τη λήξη της μεταγραφική περιόδου, προχώρησε σε μια ανάρτηση δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του προς το τη Σαχτάρ: «Συγχαρητήρια που τελειώσατε το όνειρό μου. Ένα ακόμα όνειρο διεκόπη».

Παρότι απογοητευμένος από την εξέλιξη συνέχισε τις να εντυπωσιάζει, ολοκληρώνοντας εκείνη τη σεζόν με 11 γκολ και 10 ασίστ σε 38 αγώνες. Το επόμενο καλοκαίρι προσπάθησε πάλι να αποχωρήσει αλλά οι προτάσεις που ήρθαν στα χέρια του δεν τον ικανοποιούσαν και έμεινε για ακόμη ένα χρόνο στους Ουκρανούς. Αλλά η τελευταία του σεζόν ήταν κάκιστη δείχνοντας πως η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει στο τέλος της. Τον Απρίλιο του 2021 γυρνάει στην πατρίδα του και στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, την Ιντερνασιονάλ.

Μετά από 1,5 χρόνο μακριά από τα ευρωπαϊκά γήπεδα ήρθε η ώρα να επιστρέψει σε αυτά. Στα χέρια του είχε και άλλες προτάσεις από την Ευρώπη, αλλά το πρότζεκτ του ΠΑΟΚ και η γνωριμία του με τον Ζοσέ Μπότο από τη Σαχτάρ τον οδήγησαν στην απόφαση να φορέσει τα ασπρόμαυρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.