Τα υπέρ και τα κατά της επιλογής του εξορθολογισμού για τον ΠΑΟΚ

Δημήτρης Κανελλάκης10 Σεπτεμβρίου 2020

Νομίζω ότι το βλέπουν και το καταλαβαίνουν όλοι, πλέον, πως ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε φάση οικονομικού και αγωνιστικού εξορθολογισμού και ο λόγος αυτής της στροφής δεν είναι μόνο το FFP.

Είναι φανερό ότι η στρατηγική αλλάζει εξαιτίας μιας σειράς λόγων, σημαντικότερος των οποίων είναι ότι κανένας επενδυτής στο ποδόσφαιρο ανά τον κόσμο, δεν μπορεί μονίμως να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει.

Είναι σαν να... πυροβολεί τα πόδια του κι αυτό κανείς δεν το κάνει, άρα ούτε και ο Ιβάν Σαββίδης. Η εποχή, λοιπόν, των παχέων αγελάδων τελειώνει. Δεν ξέρω αν τελειώνει για πάντα, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, προς το παρόν, όμως, σταματάει να είναι η βασική επιλογή για τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του ρόστερ.

Θέλετε παραδείγματα για να γίνει απολύτως κατανοητή αυτή η αλλαγή στρατηγικής; Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε μέρος από τα βαριά κι ασήκωτα συμβόλαια του Βέρνμπλουμ και του Στοχ για να απαλλαγεί απ΄ αυτά, δεν ανανέωσε τον Μαουρίτσιο που αμειβόταν πλουσιοπάροχα και, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, θεωρεί αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για οικονομικά δεδομένα σαν αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια για τον Βιεϊρίνια.

Εξοικονόμηση χρημάτων τεράστια... Στην οποία, αν προσθέσει κανείς τα χρήματα που παίρνει από την μεταγραφή του Λημνιού, από την εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους του Europa League, από το σούπερ συμβόλαιο με τη NOVA, ενώ ταυτόχρονα οι αποδοχές των παικτών που αποκτά κινούνται από 200-500.000 μάξιμουμ ετησίως, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και ήταν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παικτών του ΠΑΟΚ είχε... επταψήφιες ετήσιες απολαβές, καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι με αυτή την αλλαγή πολιτικής ο ΠΑΟΚ, στην ουσία, σημαίνει υποχώρηση. Οχι, δεν νομίζω ότι μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος αυτό.

Ο ΠΑΟΚ κάνει το αυτονόητο. Το οποίο, βέβαια, αν θέλουμε να βλέπουμε το θέμα απ' όλες του τις πλευρές, κρύβει κινδύνους.

Παίρνει ένα ρίσκο με την στροφή από την επένδυση σε ποδοσφαιριστές έμπειρους, με παρουσία σε καλά πρωταθλήματα, ισχυρές προσωπικότητες και ακριβά συμβόλαια, στην ανανέωση ηλικιακά και στο οικονομικό μάζεμα.

Είναι μια άλλη στρατηγική αυτή, την οποία πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ επιλέγει ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, αφού, στην περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί επιτυχημένη, ενδεχομένως τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα.

Δεν παύει, όμως, να είναι και ριψοκίνδυνη, αφού κανείς δεν ξέρει αν θα αποδώσει άμεσα. Κι αυτό είναι ένα θέμα, όταν μιλάμε για μια ομάδα που επί πολλά χρόνια ήταν μακριά από τους τίτλους και τα τελευταία έμαθε να ζει μ' αυτούς...

Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, πλέον, ο κόσμος έμαθε στα... πολλά και δύσκολα συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου για την Ελλάδα, της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για την Ευρώπη...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.