Τα του Καίσαρος... στον Σκαρτάδο!

Αρις Νικολάκης03 Ιουνίου 2021

Είναι προσβολή στην ιστορία του ΠΑΟΚ κάθε δυσμενής αναφορά στον Γιώργο Σκαρτάδο. Με αφορμή την παρέμβαση του υιού του - δίχως να συμφωνούμε απόλυτα με όλο το περιεχόμενο της - αναζωπυρώνεται μία... φωτιά η οποία σιγοκαίει καιρό τώρα. Κι αφορά την αχαριστία αλλά και την αδικία σε βάρος ενός Πρωταθλητή "κάπτεν" του ΠΑΟΚ. Δίχως ο ίδιος, με τη λεβεντιά η οποία τον χαρακτηρίζει, να επιδιώκει έστω και τον... καπνό της.

Δεν γνωρίζουμε πώς και γιατί έγιναν συγκρίσεις του Γιώργου Σκαρτάδου με τον Πάμπλο Γκαρσία. Θεωρούμε φυσικά, δικαίωμα καθενός να τις κάνει. Επιτρέψτε μας όμως, να διαφωνούμε. Τούτο δε, επειδή είναι ανόμοιες. Άλλα πρόσωπα, άλλων εποχών σε άλλες συνθήκες δε συγκρίνονται. Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν υπάρχει λόγος γι' αυτές. Δεν ωφελούν οποιονδήποτε.

Έτσι θεωρούμε κι αυτές τις συγκρίσεις λαθεμένες. Σεβόμαστε το δικαίωμα όσων τις επιχειρούν, να τις επιχειρούν αλλά... Τις θεωρούμε λαθεμένες. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτές αφορούν ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν πλέον, στο Πάνθεον του είδους τους. Τέτοιους όπως ο Γιώργος Σκαρτάδος.

Ο Πρωταθλητής "κάπτεν" του ΠΑΟΚ βέβαια, δεν χρειάζεται την δική μας παρέμβαση, για να τού αποδοθεί σεβασμός. Τον έχει κερδίσει με το σπαθί του και την ψυχή του μαχόμενος για τον ΠΑΟΚ. Οφείλουμε πάντως, εμείς να του αποδώσουμε (και) τον δικό μας σεβασμό.

Κι ως παίκτης κι ως άνθρωπος αποτελεί μνημείο προσφοράς. Με ταπεινότητα και σοβαρότητα. Δίχως ουδέποτε να δώσει δικαίωμα ακόμη κι αντιπάθειας. Δίχως ουδέποτε να εκφραστεί δυσμενώς για τον ΠΑΟΚ. Ως εκ τούτου επιμένουμε πως κάθε δυσμενής αναφορά για τον Γιώργο Σκαρτάδο είναι προσβολή τη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Κατανοούμε απόλυτα το ξέσπασμα του υιού του. Προκλήθηκε. Δίχως να συμφωνούμε με το "καλύτερα σουβλάκια παρά γλείψιμο". Δεν αγγίζει τον Γιώργο Σκαρτάδο τέτοιο δίλημμα ακόμη κι όταν σε αυτό οδηγούν κάποιες δυσμενείς αναφορές...

Ζήσαμε από κοντά. Από πολύ κοντά ζήσαμε (και) την κατάκτηση του Πρωταθλήματος του 1985. Από το άβατο των αποδυτηρίων την ζήσαμε. Διαμορφώσαμε έτσι άποψη για πολλούς εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της λαμπρότατης εποχής του ΠΑΟΚ. Και δε θα λησμονήσουμε την

τιμή του κορυφαίου ιταλικού αθλητικού περιοδικού GUERIN SPORTIVO στον αρχηγό των Πρωταθλητών. Πήγε ολόκληρο τιμ του στο κέντρο προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Αυστρία. Κι έντυσε σαν... Μεγαλέξανδρο (κάποιοι τον εξέλαβαν σαν... Καίσαρα) τον "κάπτεν" του ΠΑΟΚ για το πρωτοσέλιδο του φημισμένου περιοδικού πριν τον αγώνα με τη Βερόνα.

Πως αντέδρασε ο Γιώργος Σκαρτάδος; Με την ίδια σοβαρότητα και ταπεινότητα που θα αντιδρούσε εάν τον επισκεπτόταν συγγενείς και φίλοι από το χωριό του! Και μας είπε ο επικεφαλής του περιοδικού Ιβάν Zατσαρόνι: "Μέγας παίκτης. Μέγας άνθρωπος. Λάμπει μέσα κι έξω από το γήπεδο"! Τι μας είπε ο Γιώργος Σκαρτάδος: "Ως παίκτης του ΠΑΟΚ οφείλω να είμαι σοβαρός και ταπεινός"...

Αυτός ο θρύλος του ΠΑΟΚ λοιπόν, δικαιούται αν μη τι άλλο τον σεβασμό όλων. Τον κατέκτησε με θυσίες στον βωμό τού ΠΑΟΚ. Δίχως να τον απαιτεί. Κι έχοντας γευθεί αδικία κι αχαριστία με το κουτάλι παραμένει ορθός. Δε ζει γονατιστός. Παραμένοντας εκεί ψηλά στη συνείδηση ων φίλων του "δικέφαλου"!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.