Τα σενάρια, ο θόρυβος των μεταγραφών και η ώρα της κρίσης

Βασίλης Μάστορας29 Ιουνίου 2021

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημιουργούνται πολλά μεταγραφικά σενάρια τα οποία εξάπτουν τη φαντασία των φιλάθλων και δίνουν τροφή για συζητήσεις. Είναι ο ποδοσφαιρικός άρτος, λόγω έλλειψης θεάματος, για τους οπαδούς των ομάδων, οι οποίοι με όσα ακούνε και διαβάζουν «χτίζουν» το προφίλ της νέας ομάδας και κάνουν όνειρα. Μοιάζει η ιστορία με τον παίκτη του καζίνο. Μπαίνει στην αίθουσα γεμάτος όνειρα, ότι θα καταφέρει να πολλαπλασιάσει το μπάτζετ που έχει μαζί του και θα κερδίσει τον γκρουπιέρη, αλλά λίγες ώρες μετά βρίσκεται μπροστά στην πικρή πραγματικότητα.

Αν το βιογραφικό που συνοδεύει κάθε νεομεταγραφέντα ποδοσφαιριστή «έβγαινε» και στο γήπεδο πάνω από το 50%, θα έπαιζαν μπάλα τα… κομπιούτερ.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Στις μεταγραφές ισχύει το «αλλού τα κακαρίσματα κι άλλου γεννούν οι κότες». Θεωρητικά ένας ποδοσφαιριστής με βαρύ βιογραφικό, προερχόμενος από Πρωτάθλημα χώρας της κεντρικής Ευρώπης, έχει περισσότερες πιθανότητες να βγάλει τίμια το ψωμί του. Το βιογραφικό όμως δεν αποτελεί πανάκια γιατί μπαίνουν θέματα προσαρμογής τα οποία πολλές φορές αποδεικνύονται ισχυρότερα από το ταλέντο και την εμπειρία του ποδοσφαιριστή.

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλές μεταγραφές παικτών οι οποίοι πρόσφεραν λιγότερα, σε σχέση με το βιογραφικό τους και τους λόγους που αποκτήθηκαν.

Σαφώς κι όσοι εισηγούνται μεταγραφές κι αυτοί που αποφασίζουν, πλην ίσως κάποιων εξαιρέσεων που ακροβατούν, δεν έχουν λόγους να πυροβολήσουν τα πόδια τους κάνοντας μία κακή μεταγραφική επιλογή. Απλώς κανένας δεν μπορεί να εξαφανίσει τις πιθανότητες αποτυχίας. Μπορεί όμως να τις μειώσει κάνοντας πολύμηνο σκάουτινγκ και εξετάζοντας όλα τα δεδομένα τις μεταγραφής. Εμπειρία ποδοσφαιριστή, ταλέντο, συμπεριφορά στις προηγούμενες ομάδες, χαρακτήρα, κουλτούρα και πάει λέγοντας.

Η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι επικοινωνιακό τρικ. Κι όποιος προσδοκά εφήμερα χειροκροτήματα αδικεί τη μεγάλη εικόνα μίας μεταγραφής. Γιατί οι εντυπώσεις έχουν κοντά πόδια κι όταν έρχεται η ώρα της κρίσης ο κόσμος δεν μετράει το βαρύ συμβόλαιο ή το βαρύ βιογραφικό. Ένα πράγμα έχει αξία εκείνη τη στιγμή: το πρόσημο στην εξίσωση της αγωνιστικής προσφοράς.

FOCUS

Eίναι αλήθεια ότι ο «έρανος» δεν απέφερε ούτε 30.000 ευρώ, οπότε η άσκηση επί χάρτου πάει περίπατο κι έτσι ίσως χρειαστεί, να κάνουν την ανάγκη φιλότιμο ώστε να μην πάει ακόμη μία χρονιά χαμένη;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.