Τα πιο μελαγχολικά, μοναχικά, στενάχωρα Χριστούγεννα της ζωής μας

Metrosport Team24 Νοεμβρίου 2020

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια. Το lockdown θα παραταθεί μετά τις 30 Νοεμβρίου και αυτό που εξετάζεται είναι αν θα πάει για μία ή για δύο εβδομάδες πίσω, αν θα φτάσουμε, δηλαδή, στις 15 Δεκεμβρίου για να δούμε καταστήματα να ανοίγουν και να νιώσουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι μοναχικά, μελαγχολικά, στενάχωρα. Η χαρά, η διάθεση, η ανεβασμένη ψυχολογία, η ευφορία των ημερών δεν μπορεί να είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού να παρουσιάζει μία επιπέδωση το τελευταίο διάστημα -τις τελευταίες 48 ώρες παρουσίασε και μείωση-, ωστόσο, η συνεχόμενη αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, αλλά και ο αριθμός των θανάτων που το τελευταίο τριήμερο μόνο ανέρχονται σε 295, και τους πολίτες κρατούν... σφιγμένους και τους επιστήμονες επιφυλακτικούς ως προς τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για χαλάρωση ή άρση του lockdown.

Σίγουρα είναι ανεδαφική η κουβέντα για οποιοδήποτε άνοιγμα αυτή την στιγμή. Σίγουρα δεν πρέπει να ξαναγίνουν λάθη που επέτρεψαν την εκθετική αύξηση και μας οδήγησαν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που ζούμε σήμερα.

Οπως γίνεται αντιληπτό από δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων, ο πήχης είναι τα 500 κρούσματα ημερησίως. Είναι το όριο ασφαλείας. Μόνο αν το πιάσουμε θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή και με μέτρα που θα τηρούνται.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από Νομό σε Νομό και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες.  

Για τα σχολεία η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα. 

Οσον αφορά την εστίαση, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο αριθμό 4 άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. 

Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. 

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.