Τα πέντε σημεία για την… επιστροφή του ΠΑΟΚ

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι αλήθεια πως έχει πάψει να θυμίζει την περσινή ομάδα. 

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία ώστε να μην κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, αν θέλει ο Δικέφαλος να παραμείνει στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος και να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο. Αν λοιπόν δεν θέλει να χάσει το “τρένο”, οφείλει άμεσα να βρει λύσεις σε καυτά προβλήματα. 

Το metrosport.gr τα σταχυολόγησε και ξεχώρισε τις πέντε προτεραιότητες.

1. Ο ΠΑΟΚ πλέον δεν φοβίζει κανέναν αντίπαλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο με τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται. Πέρσι ο Δικέφαλος φρόντιζε να είναι το αφεντικό σε κάθε παιχνίδι, αφού ήταν κυριαρχικός και με συντριπτική κατοχή μπάλας που δεν ήταν ανούσια αλλά δημιουργική. 

Φέτος ο ΠΑΟΚ σε ελάχιστους αγώνες το έχει πετύχει αυτό. Απέτυχε παταγωδώς να επιβάλλει το παιχνίδι του στα περισσότερα από τα ντέρμπι που έχει δώσει (ακόμη και στο νικηφόρο απέναντι στην ΑΕΚ) και επειδή έρχονται παρόμοια παιχνίδια στα πλέι οφ, πρέπει να βρει λύση να γίνει ξανά “κυνικός”.

2. Η αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ είναι η άμυνα του και αυτό φαίνεται στους αριθμούς. Πέρσι είχε δεχθεί σε όλο το Πρωτάθλημα 14 γκολ σε 30 αγωνιστικές. Πλέον έχει μαζέψει 20 φορές τη μπάλα από την εστία του. Και προφανώς εκτός από τα ατομικά λάθη που πολλές φορές δεν είναι προβλέψιμα υπάρχει και η ομαδική αμυντική λειτουργία. 

Η απουσία του Κρέσπο είναι σημαντικό πρόβλημα που όμως ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να πορευτεί μαζί του από την στιγμή που ο Ισπανός έκανε την επέμβαση. Ο Βαρέλα δεν μπορεί να υπηρετήσει το πόστο του αριστερού στόπερ και ο Φερέιρα πρέπει να βρει λύσεις ώστε μέσα από την ομαδική λειτουργία ο ΠΑΟΚ να βρει ξανά μια συνεπή αμυντική συνοχή.

3. Ο ΠΑΟΚ δείχνει μια… κουρασμένη ομάδα. Μια ομάδα χωρίς ενέργεια, τρεξίματα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να δείχνουν ότι είναι εκτός φόρμας. Ακόμη και αυτοί που έρχονται από τον πάγκο δείχνουν να μην μπορούν να παρασύρουν τους συμπαίκτες τους. Κάτι που προκαλεί απορίες αν σκεφτούμε πως μέχρι πρότινος ο ΠΑΟΚ έδινε μόλις έναν αγώνα την εβδομάδα. 

Ο Φερέιρα με τους συνεργάτες του οφείλουν να βρουν τρόπο να δώσουν ξανά την ενέργεια στην ομάδα αφού η εικόνα ενός ταλαιπωρημένου συλλόγου δεν αποτελεί φόβητρο για καμιά ομάδα που καλείται να παίξει απέναντι σε… κάτι κουρασμένα παλικάρια.

4. Ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε ένα καθαρό πλάνο το οποίο προσπαθούσε να υπηρετήσει ακόμη και στην κακή του μέρα. Και επειδή ακριβώς ήταν συνεπής σε αυτό το πλάνο, έδινε την αίσθηση ότι ακόμη και στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, θα έβρισκε τον τρόπο να σκοράρει. Καθαρό πλάνο δεν βλέπουμε στους τελευταίους αγώνες.

Απλά η ατομική ποιότητα κάποιων παικτών (κυρίως του Μίσιτς) έχει βγάλει από δύσκολες καταστάσεις την ομάδα. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο ΠΑΟΚ πλέον προσαρμόζεται στο ποιόν έχει αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο και όχι στο πώς ο ίδιος θα επιβάλλει το ρυθμό του. 

Ενα ξεκάθαρο πλάνο και στο πως θα αγωνίζεται αλλά και στο πώς θα διαχειρίζεται έναν αγώνα εφόσον αυτός στραβώσει (και δεν αναφερόμαστε σε προβλέψιμες αλλαγές) είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη του ΠΑΟΚ.

5. Κανείς δεν απαξιώνει το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ακόμη και οι αντίπαλοι του παραδέχονται πως έχει το ποιοτικότερο στην Ελλάδα. Αλλά ποιοτικοί παίκτες δεν εξασφαλίζουν και ποιοτικό σύνολο. Και είναι προφανές πως ο Φερέιρα στα τελευταία ματς έχει φροντίσει με επιλογές και εμμονές να μπερδέψει αρκετά τους παίκτες του. 

Κάποιοι χάνονται σε θέσεις που δεν μπορούν να προσφέρουν, κάποιοι άλλοι θυσιάζονται για να υπηρετήσουν ένα πλάνο που μπορεί να μην τους βρίσκει σύμφωνους αλλά είναι του προπονητή τους και επομένως είναι αναγκασμένοι να το ακολουθήσουν. Μπορεί ο Φερέιρα να να βρει την ισορροπία που θα φέρει αγωνιστική και ψυχική ηρεμία στην ομάδα;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.