Τα παράσημα του Γκαρσία

Γιώργος Ζαΐρης27 Μαΐου 2021

Ήταν 31 Οκτωβρίου όταν ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Πάμπλο Γκαρσία στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας. Ο Ουρουγουανός τεχνικός χθες αποχώρησε και είναι ξεκάθαρο πως το πρόσημο του είναι θετικό. ∆εν αναφερόμαστε µόνο στον τίτλο που κατέκτησε και μάλιστα απέναντι στον Ολυμπιακό αλλά και σε άλλα σημεία τα οποία η «Μ» ξεχωρίζει και αναλύει.

1. Είναι ο προπονητής που οδήγησε στον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του 8ου Κυπέλλου στην ιστορία του. Μέσα στην Αθήνα, απέναντι στον Ολυμπιακό και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία. Ο Γκαρσία είδε την ομάδα του να αποκλείει την ΑΕΚ στους ημιτελικούς και μάλιστα µε δυο νίκες και ετοίμασε την ομάδα ψυχολογικά και αγωνιστικά ώστε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Εκεί που µε καλή στρατηγική και έχοντας «φτιάξει» τους ποδοσφαιριστές του, είδε την ομάδα του να κερδίζει µε 2-1 και να φέρνει το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη.

2. Ο Γκαρσία από την πρώτη στιγμή που αποδέχθηκε την πρόταση της ομάδας για να αντικαταστήσει τον Φερέιρα γνώριζε πως αναλάμβανε μια αποστολή αυτοκτονίας. ∆εν ήταν δική του η ομάδα, δεν έκανε αυτός την προετοιμασία και γνώριζε πως η διοίκηση ουσιαστικά τον είχε ως ανεμοφράκτη και πόνταρε στη λαϊκή του απήχηση και στην αγάπη του κόσμου ώστε να την προστατέψει από τα δικά της λάθη. Τα γνώριζε αυτά ο Πάμπλο αλλά αποδέχθηκε την πρόταση και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στη δεύτερη θέση και να κατακτήσει το Κύπελλο.

3. Ο Γκαρσία ανέδειξε ποδοσφαιριστές που ο προηγούμενος προπονητής ή δεν ήθελε ή απέτυχε να βρει το κουμπί τους. Τρανό παράδειγμα η ενεργοποίηση του Αµρ Ουάρντα. Είναι το ξεκάθαρο παράδειγμα του παίκτη που έπαιζε για τον προπονητή και βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα του. ∆εν ήταν όμως ο μοναδικός. Έβαλε πλάτη για τον Πασχαλάκη και τον δικαίωσε ενώ κάτι παρόμοιο μπορεί κανείς να πει και για τον Φερνάντο Βαρέλα που στα πλέι οφ και στον τελικό ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας.

4. Ο Πάµπλο Γκαρσία απέδειξε πως δεν είναι δογματικός όπως για παράδειγμα ήταν ο προκάτοχος του. Σε ένα κρίσιμο σημείο της σεζόν άλλαξε το σύστημα αντιλαμβανόμενος πως µε αυτό το ρόστερ δεν µπορούσε να υπηρετήσει το αρχικό του πλάνο. Είδαμε έναν πολύ καλό ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, στην ημιτελική φάση και πολύ περισσότερο στον τελικό του Κυπέλλου. Αξιοποίησε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές στις κατάλληλες θέσεις και αυτό του επέτρεψε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε έναν τίτλο που είναι πολύτιμος για τον ∆ικέφαλο που τα τελευταία χρόνια είναι συλλέκτης τροπαίων.

5. Ο Πάμπλο Γκαρσία έδειξε τη μεγαλοψυχία του μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρουσίας του στην πρώτη ομάδα. Θα μπορούσε να βγάλει πίκρα για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η ομάδα αλλά αποδέχθηκε την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη. Παράλληλα κατάφερε να συσπειρώσει τα αποδυτήρια από την πρώτη στιγμή, να κάνει για μια ακόμη φορά περήφανο τον κόσμο της ομάδας καθώς στο πρόσωπο του είδαν μετά από έναν ποδοσφαιριστή και έναν προπονητή που ζει για αναπνέει για την ομάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν είχε την έμπρακτη στήριξη της διοίκησης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.