Τα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης στην Τούμπα

Γιώργος Πετρίδης15 Αυγούστου 2020

Έχουν περάσει 29 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μία από τις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου που διαμελίστηκε για να προκύψουν 15 διαφορετικές χώρες στη σημερινή μορφή τους. Πέντε από αυτές είχαν κατά κάποιο τρόπο μία σχέση με τον ΠΑΟΚ αφού από αυτές ξεπήδησαν ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του. Ο Νίκα Νινούα θα γίνει ο 8ος.

Η λίστα αυτά άρχισε να γράφεται το 1996 όταν ο Δικέφαλος έφερε μάλιστα δύο παίκτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο ένας κουβαλούσε ένα καλό όνομα αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν γι' αυτόν και ο άλλος ως άγνωστος ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ως άγνωστος έφυγε, αφού πέρασε και... δεν ακούμπησε. Ήταν ο Ρώσος Αντρέι Τσερνίφοφ και ο Γεωργιανός Νταβίντ Καριαούλι που όμως δεν έπαιξε ούτε σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να θεωρηθεί και ποδοσφαιρικός «πρόγονος» του Νινούα δεδομένου ότι είναι συμπατριώτες και είναι 24 χρόνια μεγαλύτερος του.


Ο Σάκχοφ και οι... άλλοι


Είναι γεγονός ότι η μικρή λίστα των ποδοσφαιριστών που προέρχονταν από τις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και έπαιξαν στον ΠΑΟΚ, δεν ξυπνάει πολλές καλές αναμνήσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο Εβγκέν Σάκχοφ έσωσε τα... προσχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποχώρησε πέρσι με 117 αγώνες και 21 γκολ όλων των διοργανώσεων ενώ οι υπόλοιποι έξι μέτρησαν αθροιστικά 104 ματς και δύο γκολ, αριθμοί που επί της ουσίας πιστώνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στον Ομάρι Τετράτζε.

Αναλυτικά η λίστα των πρώην Σοβιετικών που πέρασαν από την Τούμπα και οι αριθμοί τους σε όλες τις διοργανώσεις...


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.