Τα οικονομικά αντίποινα της Ευρώπης στην Τουρκία για το μποϊκοτάζ

Metrosport Team29 Οκτωβρίου 2020

Η έκκληση του Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα έχει προκαλέσει την αυστηρή αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι Βρυξέλλες αξιολογούν το τελευταίο αυτό επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας ως παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ και σταθμίζουν τις πιθανές αντιδράσεις τους.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν την πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η εν λόγω αναστολή είναι μάλλον απίθανη και τάσσονται υπέρ μία πιο στοχευμένης προσέγγισης.

Οι Βρυξέλλες εστιάζουν την προσοχή τους σε έρευνες αντιντάμπινγκ, επιδιώκοντας να στραφούν οι εμπορικές βλάβες στην Αγκυρα, καθώς οι εκκλήσεις του Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων υπονομεύουν την πολιτική καλής θέλησης, στην οποία θα έπρεπε να βασίζεται το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.
Οι πιο ισχυρές εκκλήσεις για μια επιθετική αντίδραση της ΕΕ προήλθαν από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες για εβδομάδες ωθούσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο.

Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλετές, μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει μια «πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβεί τις υποχρεώσεις της.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.