«Θα πάνε χαμένα τα μέτρα, αν δεν πειθαρχήσει ο κόσμος»

Metrosport Team17 Μαρτίου 2020

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα κρούσματα αυξάνονται αλλά μια μεγάλη μερίδα πολιτών αδιαφορεί προκλητικά και προτιμά να απολαύσει τον ήλιο και όχι να οχυρώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Ο πνευμονολόγος, Γιάννης Κιουμής, μίλησε στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που αδιαφορούν προκλητικά θα είναι οι πρώτοι που αν τους τύχει θα ζητούν βοήθεια και θα ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους.

Επιπλέον, τόνισε ότι η βόλτα στον καθαρό αέρα δεν απαγορεύεται αλλά είναι επικίνδυνο να επιλέγονται χώροι με πολλούς ανθρώπους. Τέλος, τάχθηκε υπέρ των μέτρων που έχουν παρθεί και επισήμανε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τη συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στα μέτρα: «Αυτό που παραμένει απρόβλεπτο είναι η συμμετοχή του κόσμου στα μέτρα που πάρθηκαν. Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το προσωπικό κάνει ότι μπορεί αλλά χωρίς την πειθαρχία και τη βοήθεια του κόσμου όλα αυτά θα πάνε χαμένα. Ο κόσμος αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Οι άνθρωποι που αδιαφορούν προκλητικά για τα μέτρα είναι οι πρώτοι που μόλις θα τους τύχει θα ζητούν βοήθεια και θα ρίχνουν ευθύνες σε όσους δεν κατάφεραν να τους βγάλουν από αυτή την κατάσταση».

Για το αν είναι ορθή η βόλτα στον καθαρό αέρα: «Έχει ένα μέρος αλήθειας και ένα μέρος μύθου. Πράγματι όταν αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους είναι δυσκολότερη η μετάδοση αλλά όταν υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις. Ωστόσο, όταν βγαίνουμε στον καθαρό αέρα τα σταγονίδια μπορεί να πάρουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν θέλει κάποιος να κάνει μια βόλτα μπορεί να το κάνει αλλά όχι σε μέρος που υπάρχει συνωστισμός».

Για το ακριβές διάστημα διάρκειας του ιού: «Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να προσεγγίσουν το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές από την Κίνα. Η νοοτροπία των Κινέζων με τη δική μας απέχει πάρα πολύ. Στην Κίνα έγινε απόπειρα να περιοριστεί ο ιός σε μια πόλη, στην Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να απλωθεί στον χρόνο για να μπορέσει να αντέξει το ιατρικό σύστημα. Όταν απλώσεις την επιδημία στο χρόνο μπορεί η καμπύλη του χρόνου να αλλάξει».

Για το συνωστισμό για να ελεγχθεί εάν έχει κάποιος κορωνοϊό: «Εξαρτάται κάθε φορά ποιος είναι ο στόχος του ελέγχου. Στη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα όσα μέτρα πάρθηκαν. Δεν ταυτίζομαι με τις αποφάσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εγώ εάν είχα οριστεί δεν θα έκανα λάθη. Η γραμμή που ακολουθεί ο κ. Τσιόδρας είναι σωστή και πρέπει να ακολουθηθεί πιστά».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.