Tα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο δρόμο προς την πλήρη ανάπτυξη

Metrosport Team19 Οκτωβρίου 2021

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και την οικονομική και κοινωνική κρίση που εμπόδισε τις εξελίξεις, η Έλληνικός Χρυσός προχωράει με τον οδικό χάρτη προς την υλοποίηση του νέου επενδυτικού της σχεδίου που θα δώσει αυξημένη αξία τόσο στην εθνική οικονομία όσο και την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

 Η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ανάπτυξη του στρατηγικού της πλάνου, με πρώτο βήμα την πρόσφατη ολοκλήρωση της έκδοσης ομολογιών 500 εκατ. δολ., τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 234 εκατ. δολ., αλλά και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα. 

 Αυτή η κίνηση επιτρέπει μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία, αλλά και μικρότερο κόστος δανεισμού, διευκολύνοντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής, ένα παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού.

 Επιπλέον, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας, βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές, ενώ έχει δεσμευτεί να υποβάλει νέα, επικαιροποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.


 Με τη νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπονται επενδύσεις ύψους άνω του $1,9 δισ. για την αναβάθμιση των υφιστάμενων καθώς και την ανάπτυξη νέων υποδομών, ενώ αναμένεται στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, η δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το Δήμο Αριστοτέλη. Συνολικά, αναμένεται να δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών αναμένεται να απασχοληθούν 900 επιπλέον εργαζόμενοι. 

 Παράλληλα, προβλέπεται να διατεθούν περί τα €3,5 δισ. για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές. 

 Υπενθυμίζεται ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός συνεπάγεται και αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση. Προβλέπεται σημαντική μείωση 40% στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με τη χρήση της προηγμένη τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκ. κ.μ. σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο. 


 Επιπρόσθετα, ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας 130+εκ, και αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της ενώ μέσω εξειδικευμένων συστημάτων η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης. 

Με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων, επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση 24/7 όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία.


Σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων προβλέπεται να διατεθούν περί τα €70 εκ. που θα τονώσουν την ανάπτυξη της περιοχής και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, χαράζοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων και παράλληλων με την μεταλλευτική οικονομικών δραστηριοτήτων.

 Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

 Άλλωστε, ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους (πηγή ΣΜΕ, 2019) και δημιουργώντας εξαγωγές ύψους €0,8 δισ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.