Τα λόγια του Μίσιτς καθρέφτης για τον προπονητή Λουτσέσκου

Στέλιος Γρηγοριάδης19 Αυγούστου 2021

Aγαπητή Metrosport

Αξίζουν να προσεχθούν όσα δήλωσε ο Γιόζιπ Μίσιτς για τον προπονητή του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου: «Πρόκειται για ένα προπονητή που είναι λάτρης του ιταλικού τρόπου παιχνιδιού και επιδιώκει τη μέγιστη πειθαρχία και υπευθυνότητα. Του αρέσει να έχει τα πάντα υπό τον έλεγχο του στα αποδυτήρια. Είναι ένας μελετηρός προπονητής, που αναλύει κάθε αντίπαλο και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Συνεργαστήκαμε καλά, είναι ένας προπονητής υψηλής ποιότητας».

Δεν περιμένω, φυσικά, από κανέναν ποδοσφαιριστή να μιλήσει επικριτικά για έναν προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν. Λόγοι επαγγελματικής αβροφροσύνης και αλληλεγγύης επιβάλλουν πάντα μια καλή κουβέντα. Αλλά εδώ δεν έχει αξία το γεγονός ότι ο Μίσιτς κάνει ένα θετικό σχόλιο για τον Λουτσέσκου. Αξία έχει το τι ακριβώς λέει γι' αυτόν. Λάτρης του ιταλικού τρόπου παιχνιδιού: Αυτό για εμένα σημαίνει, πολύ απλά, λάτρης της εξυπνάδας στο ποδόσφαιρο. 

Είμαστε καλά οργανωμένοι, αποφεύγουμε να δεχτούμε γκολ, αν μπορούμε κρατάμε εμείς την μπάλα στα πόδια μας, αν όχι τσακίζουμε τον αντίπαλο στην πίεση και, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε, βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει, να σκοράρουμε. Ολα αυτά, με ενέργεια και με πάθος σε κάθε κίνησή μας. Εχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του στα αποδυτήρια: 

Αυτός είναι το αφεντικό της ομάδας, αυτός κάνει κουμάντο. Θέλει να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στα αποδυτήρια και είναι εκείνος που φροντίζει να διαμορφώνει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας. Αλλά για να το πετυχαίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να ενώνει, να πείθει και να εμπνέει τους παίκτες. Και, όπως έχει αποδειχθεί, ο Ρουμάνος είναι εξπέρ σ' αυτόν τον τομέα. Είναι ίσως και το μεγαλύτερο προσόν του. Είναι μελετηρός προπονητής, που αναλύει τον αντίπαλο και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη: 

Δεν είναι αυτονόητο για κάθε προπονητή αυτό, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν βγάζουν όλοι όλη τη μέρα μελετώντας τον αντίπαλο ή, γενικά, για το ποδόσφαιρο, ούτε είναι τελειομανείς για να φροντίζουν να ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο Λουτσέσκου το κάνει κι αυτό, όπως αποδεικνύεται, εκτιμάται και γίνεται απόλυτα σεβαστό από τους παίκτες. Είναι ένας προπονητής υψηλής ποιότητας: 

Τελικά, μετά από όλα αυτά, ναι, μπορείς να το πεις με δυο λέξεις. Είναι ένας πολύ ποιοτικός προπονητής και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατέκτησε τίτλους από τη στιγμή που βρέθηκε σε ομάδες, στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, που είχαν τα φόντα να κατακτήσουν τίτλους. Γιατί, προφανώς, η Πετρολούλ Πλοέστι και η Ξάνθη, στις οποίες δούλεψε νωρίτερα, δεν τα είχαν. Πήρε, όμως, ακόμη δύο Κύπελλα με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου, έβγαλε την ομάδα δεύτερη, τρίτη και τέταρτη στο Πρωτάθλημα και την έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ! 

Αν μη τι άλλο, πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Λουτσέσκου. Ο οποίος αρχικά ήθελε να γίνει τεχνικός διευθυντής, αλλά το 2004 άρχισε προπονητική καριέρα στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, αποφασίζοντας ότι η επαγγελματική ζωή του δεν έχει νόημα αν δεν βρίσκεται εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. 

ΥΓ. Επίσης, πάντα θεωρούσα ενδιαφέρον το γεγονός ότι έγινε προπονητής και, μάλιστα, πολύ καλός, ένας τερματοφύλακας, που επί 16 χρόνια, κάθισε κάτω από τα γκολ ποστ έξι, συνολικά, ομάδων. Τα 10 από αυτά, στη Σπόρτουλ Στουντεντσέσκ.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.