Tα λάθη του Γκουαρδιόλα και ο νέος «βασιλιάς» των πάγκων

Βασίλης Μάστορας01 Ιουνίου 2021

Η Τσέλσι είναι η νέα πρωταθλήτρια του Champions League, με προπονητή τον Τόμας Τούχελ, που δικαίωσε την απόφαση του Αμπράμοβιτς να απολύσει τον Φρανκ Λάμπαρντ.

Η Τσέλσι πού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χάσει το Κύπελλο από τη Λέστερ, απέναντι στη Σίτι που απλώς άγγιξε στο πρώτο 15λεπτο τις ανάγκες του τελικού, νίκησε γιατί ασπάστηκε το πειθαρχημένο παιχνίδι που απαιτεί ο Τόμας Τούχελ. Η Τσέλσι ήταν ομάδα που ήξερε να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα, να πιέζει, να βρίσκει κενά στην αντίπαλη άμυνα και να φτάνει να χάνει ευκαιρίες για να κάνει πιο εμφατική τη νίκη της.

Ο Γκουαρδιόλα δεν ήταν σε καλό φεγγάρι. Εδωσε, παραδόξως, μεσοαμυντικά καθήκοντα στον Ιλκάι Γκιντογκάν που ήταν ο πρώτος σκόρερ της Σίτι της σεζόν. Ακόμη ξέχασε στον πάγκο Φερναντίνιο-Ρόδρι και έριξε στους ώμους του Γκιντογκάν το βάρος του κέντρου. Αποτέλεσμα; Καντέ και Ζορζίνιο, να αλωνίζουν.

Ο Γκουαρδιόλα έκανε κι άλλα λάθη που στοίχησαν στη Σίτι. Στο δίλημμα Ραχίμ Στέρλινγκ ή Τόρες προτίμησε τον πρώτο, ενώ άφησε τον Αγουέρο για μεγάλο διάστημα εκτός ενδεκάδας. Τον ποδοσφαιριστή- σύμβολο του γκολ της ομάδας του Μάντσεστερ.

Αυτά τα λάθη του Γκουαρδιόλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι περιφερειακά επηρέασε τη Σίτι ο τραυματισμός του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Και πάνω απ’ όλα, ίσως η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Πέπε να φθάνουν οι παίκτες του με την μπάλα στα πόδια, σχεδόν μπροστά από την αντίπαλη εστία, να στοίχησε περισσότερο στον τελικό με αντίπαλο την Τσέλσι.

Απέναντι στον Γκουαρδιόλα ο Τόμας Τούχελ που βαδίζει ολοταχώς στο να γίνει ο νέος «βασιλιάς» των ευρωπαϊκών πάγκων. Προπονητής που διακατέχεται διαχρονικά από υπεραισιοδοξία και δικαιώνεται. Στέρησε από τον Γκουαρδιόλα με νίκη στον ημιτελικό του FA Cup το Κύπελλο και προχθές το Champions League. Nίκησε και τη Ρεάλ του Ζιντάν και τη Λίβερπουλ του Κλοπ.

Το αποτέλεσμα της εξίσωσης του απονέμει πέρα για πέρα δίκαια το «ασημένιο δισκοπότηρο».

Προπονητής που μπορεί και πείθει τους παίκτες του να υποστηρίξουν με ευλάβεια όλα αυτά που τους ζητάει πριν από τον αγώνα. Με αγωνιστικό πάθος και ζηλευτή προσήλωση. Ισως και η εξήγηση που η Σίτι είχε μόνο μία τελική στην εστία στα 90 λεπτά του τελικού. Οι παίκτες της Τσέλσι μπορεί να μην υπερτερούσαν σε ταλέντο αλλά σίγουρα πήραν άριστα στον τρόπο που αγωνίστηκαν. Με περίσσιο πάθος και αποφασιστικότητα. Και σ’ έναν τελικό αυτά τα στοιχεία είναι που κάνουν μία ομάδα κυρίαρχη.

Και μία ακόμη απόδειξη ότι το μπάτζετ των ομάδων δεν είναι αυτό που παίζει μπάλα. Ως αουτσάϊντερ πήγε στον τελικό η Τσέλσι και σήκωσε την κούπα. Γιατί πίστεψαν προπονητής και παίκτες ότι μπορούν να είναι οι Πρωταθλητές. Ενώ οι παίκτες της Σίτι ένιωθαν το βάρος της ευθύνης για τον τίτλο, το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσαν να το σηκώσουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.