Τα επόμενα βήματα για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη

Κυριάκος Θωμαϊδης29 Αυγούστου 2021

Αν δεν υπήρχε το αυτογκόλ του υπουργείου Δικαιοσύνης με την επιλογή του δικαστή Φιλόπουλου, η Παρασκευή θα ήταν μια ιστορική μέρα για το πειθαρχικό ποδοσφαιρικό δίκαιο.


Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα να βάλει τέλος στην ψηφοφορία της ΕΠΟ για τους αθλητικούς δικαστές, αποτελεί ορόσημο και τα οφέλη θα αναδειχτούν πολύ σύντομα.

Η στήλη είχε επιμείνει ότι είναι αδιανόητο οι εκλέκτορες της ΕΠΟ να ψηφίζουν αυτούς που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα τους δικάσουν. Ηταν ακατανόητο πως είχε το δικαίωμα ο κάθε πρόεδρος ΕΠΣ να αξιολογεί τακτικούς δικαστές και εν ενεργεία εισαγγελείς.

Το θέμα έφτασε στα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστικών λειτουργών, εξετάστηκε ενδελεχώς από τον Αρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να στέλνει λίστα δικαστών, την οποία οφείλει να δέχεται αμελητί η ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης από τον εσμό των παραγόντων. Παραμένουν ορθάνοιχτα άλλα δύο μεγάλα ζητήματα που οφείλει να τα δει κατάματα η κυβέρνηση:

1.Τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου λειτουργούν σε ασφυκτικές συνθήκες στα γραφεία είτε της ΕΠΟ είτε της Super League. Είναι πολύ εύκολο ένας παράγοντας να έρθει σε απόσταση αναπνοής με έναν δικαστή και να επιχειρήσει τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Από εκεί αρχίζει και η μεγάλη παρεξήγηση. Η οικειότητα που αποκτούν οι αξιωματούχοι των ποδοσφαιρικών αρχών με τους δικαστικούς λειτουργούς, ανοίγει τη βεντάλια της καχυποψίας. Αρα απαιτείται η λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων στο φυσικό χώρο της Δικαιοσύνης: Στα Πρωτοδικεία και στα Εφετεία.

2.Οι αθλητικοί δικαστές λαμβάνουν ένα σεβαστό επιμίσθιο για τη δουλειά τους. Από το λογιστήριο της ΕΠΟ ή της Super League. Αυτή η πατέντα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Είναι αδιανόητο οι δικαστικοί λειτουργοί να έχουν υπαλληλική σχέση με τις ποδοσφαιρικές αρχές. Ας τους αμείβει το κράτος, το οποίο τόσα και τόσα χρήματα έχει μοιράσει στο ποδόσφαιρο. Μπροστά στα μεγέθη της βιομηχανίας θεάματος του αθλήματος, το κόστος είναι αστείο.

Όταν η πολιτεία κλείσει αυτά τα δύο κεφαλαιώδη θέματα, ουδείς θα μπορεί να σχολιάζει αρνητικά τις αποφάσεις της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Η σωστή λειτουργία της θα εξαφανίσει έναν από τους βασικούς πυλώνες διαπλοκής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.