Τα δεκάρια του παρελθόντος του ΠΑΟΚ που θα έκαναν τον Λουτσέσκου να χαμογελάσει

Χρύσανθος Δοβλέτογλου27 Σεπτεμβρίου 2022

Η απόκτηση ενός επιτελικού χαφ που θα διευκόλυνε την ζωή των σέντερ φορ του ΠΑΟΚ ήταν πρώτο θέμα συζήτησης μέσα στο καλοκαίρι. Τελικά, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν προχώρησαν σε κάποια συμφωνία, παρότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου ζήτησε έναν ποδοσφαιριστή σε αυτή τη θέση. 

Πλέον, θα χειριστεί την κατάσταση έχοντας στη διάθεσή του τον Μπίσεσβαρ και τον Ελ Καντουρί, που μπορούν να αγωνιστούν στο δέκα, τον Αουγκούστο, που κανονικά παίζει πιο πίσω, αλλά τοποθετείται εκεί λόγω ελλείψης λύσεων και τον Ντάντας, που προς το παρόν υπολογίζεται για παρτενέρ του Κούρτιτς ως κεντρικός μέσος.

Στο παρελθόν από την ομάδα έχουν περάσει παίκτες που θα κάλυπταν σήμερα τις ανάγκες του Ρουμάνου προπονητή. Ποδοσφαιριστές με ευχέρεια τόσο στο να μοιράζουν ασίστ, όσο και να σκοράρουν και διασπούν την αντίπαλη άμυνα με ατομικές ενέργειες και να ανοίγουν χώρους στους συμπαίκτες του. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που λείπει από τον Δικέφαλο φέτος.

Το πρώτο δεκάρι του ΠΑΟΚ και ο Βασιλάκος


* Τεράστια η προσφορά του Γιώργου Κούδα

Ο Γιώργος Κούδας την δεκαετία του '70 ήταν ο παίκτης που έφερε την έννοια δεκάρι στον ΠΑΟΚ. Ο «Μέγαλέξανδρος» με τις «ζωγραφιές» του και την ευχέρειά του να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας, έδωσε στους φιλάθλους των «ασπρόμαυρων» να καταλάβουν για πρώτη φορά την χρησιμότητα που μπορεί να έχει ένας επιτελικός ποδοσφαιριστής. Με τον ΠΑΟΚ ο Κούδας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας την σεζόν 1975-76, σκοράροντας εκείνη την περίοδο 14 τέρματα. Ολοκλήρωσε την χρυσή παρουσία του στην Τούμπα με 143 γκολ σε 564 συμμετοχές και το όνομά του γράφτηκε, φυσικά, στα βιβλία της ιστορίας του Δικεφάλου.

Ακολούθησε ο Βασίλης Βασιλάκος, ο οποίος, επίσης, κατέκτησε πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ την σεζόν 1984-85, ενώ είχε αντικαταστήσει τον Γιώργο Κούδα στον ιστορικό εκτός έδρας αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου, που ο Δικέφαλος είχε χάσει την πρόκριση στα πέναλτι. Αγωνίστηκε στους «ασπρόμαυρους» από την σεζόν 1979-80 έως την περίοδο 1986-87 με απολογισμό 27 τέρματα σε 178 παρουσίες.

Μαγκντί, Τουρσουνίδης και ο Mr φάουλ ξεσήκωσαν την Τούμπα

* «Εφιάλτης» για κάθε αντίπαλο ήταν οι εκτελέσεις φάουλ του Φρατζέσκου

Τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές της δεκαετίας του '90 «έριξε άγκυρα» τον ΠΑΟΚ ο Αιγύπτιος αστέρας, Μαγκντί Τολμπά. Είχε ενισχύσει σημαντικά τον Δικέφαλο σε περιόδους που ο ΠΑΟΚ χώλαινε διοικητικά και πρόσφερε 12 τέρματα σε 92 συμμετοχές, αλλά και αρκετές ενέργειες που οι παλαιότεροι θυμούνται καλά. Μάλιστα, όσο ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ έλαβε μέρος και στο Μουντιάλ του 1990 και έπαιξε απέναντι σε Ολλανδία και Ιρλανδία.

Στη συνέχεια ήρθε ο Φαν Ρόι, ο οποίος παρόλο που δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τούμπα, πρόλαβε να αποδείξει ότι είναι σπουδαίο κλασικό δεκάρι, στο δεύτερο μισό της σεζόν 1994-95. Σε 27 αγώνες πρωταθλήματος, ο Ολλανδός άσος, πέτυχε επτά τέρματα και χάρισε μερικές μαγικές στιγμές στους φίλους του Δικεφάλου, που είχαν συνηθίσει στην ιδέα των βιρτουόζων παικτών στην γραμμή κρούσης.

Ο Γιώργος Τουρσουνίδης είχε ηγετική παρουσία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 με μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, σε σημείο κάποιοι να τον «βαφτίσουν» νέο Κούδα. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ με 41 γκολ σε 313 παρουσίες και ακόμη μνημονεύεται ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Δικέφαλο σε αυτή τη θέση. Από την σεζόν 1996-97 έως την περίοδο 1999-00 συνυπήρξε με τον Τουρσουνίδη ο Κώστας Φραντζέσκος.

Μετά από καριέρα σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ ο Mr φάουλ ήρθε στην Τούμπα και κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι σκόραρε με αμείωτο ρυθμό με εκτελέσεις φάουλ. Με το φοβερό του αριστερό πόδι είχε κάνει τα χτυπήματα φάουλ να... μοιάζουν με πέναλτι. Μπορεί να μην ήταν γρήγορος, αλλά κάθε άγγιγμα του στην μπάλα ήταν μία επικίνδυνη κατάσταση για τον αντίπαλο.

Συνολικά, πέτυχε με τον Δικέφαλο 54 γκολ σε 129 παρουσίες, ενώ το πιο εντυπωσιακό και δείγμα της τεράστιας ικανότητάς του σε εκτελέσεις φάουλ, ήταν ότι σημείωσε στην Α' Εθνική, με Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Καλαμάτα, Ιωνικό, Άρη και Προοδευτική, 45 γκολ με αυτό τον τρόπο!

Οι περιπτώσεις Καμπς και Βούκιτς

* Η πρόκριση επί της Ουντινέζε με δύο δικά του γκολ ήταν το highlight της παρουσίας του Καμπς

Ο Πατρίτσιο Καμπς είναι ακόμη μία αξιοσημείωτη περίπτωση. Ο Αργεντινός άσος έμεινε στην ιστορία για τα δύο γκολ του επί της Ουντινέζε, την σεζόν 2000-01, που χάρισαν στον ΠΑΟΚ μία ιστορική πρόκριση και ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Τούμπα με εννιά τέρματα σε 22 συμμετοχές. Ακόμη ένας Αιγύπτιος επιτελικός που φόρεσε την φανέλα του Δικεφάλου ήταν ο Σικαμπάλα. Έπαιξε σε 28 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ την σεζόν '05-'06, αλλά δεν καθιερώθηκε ποτέ, όχι γιατί δεν είχε ταλέντο, αλλά γιατί δεν του το επέτρεψε ο προβληματικός του χαρακτήρας, αφήνοντας από τότε ένα απωθημένο στους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Αυτό το απωθημένο δεν το κάλυψε στον απόλυτο βαθμό ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Ο Σέρβος άσος ήταν εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, πέτυχε 17 τέρματα σε 45 παρουσίες σε 1,5 περίοδο με τους «ασπρόμαυρους», ωστόσο, τα χρόνια είχαν περάσει και δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του ταλέντου του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.