Τα... χρωστούμενα της μπάλας στον Πασχαλάκη και η οργή των πολλών

Κώστας Πετρωτός25 Φεβρουαρίου 2022

Είχε μπόλικη στρατηγική η χθεσινή σπουδαία και ιστορική συνάμα πρόκριση του ΠΑΟΚ. Αν κανείς επιχειρήσει να αναλύσει πώς κατέληξε στις επιλογές που έκανε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, τότε θα οδηγηθεί στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αρχίζοντας από την επιλογή να ρίξει από την αρχή στο παιχνίδι τους Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ: γνώριζε ότι οι δύο πολύπειροι και με μεγάλη προσωπικότητα παίκτες του είχαν να του δώσουν 60-70 ποιοτικά αγωνιστικά λεπτά, επέλεξε να τα «ζητήσει» με την έναρξη του παιχνιδιού. Απόλυτα λογικό, καθώς θα ήταν ρίσκο να περιμένει να τους ρίξει σε δεύτερο χρόνο στο ματς με κίνδυνο αυτό να στραβώσει στην αρχή.

Επιπλέον, θέλησε να στηριχθεί σε κεντρικό δίδυμο στόπερ που συνδύαζε ποιότητα με την μπάλα στα πόδια (Κρέσπο) και δύναμη/ύψος (Ινγκασον) και φυσικά είχε και την εμπειρία των μεγάλων αγώνων.

Και τέλος, φρόντισε να «φτιάξει» την ψυχολογία του Τσόλακ που έκανε ένα παιχνίδι που ποτέ άλλοτε δεν έχουμε δει στους μήνες που έχει φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε κανείς ακόμη και καταλύτη για την πρόκριση να χαρακτηρίσει τον Κροάτη μέσο.

Οι υπόλοιπες επιλογές ήταν αναμενόμενες και κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ μπήκε στο ματς για να πάρει από την αρχή σκορ πρόκρισης, εκμεταλλευόμενος και την ώθηση που δίνει η Τούμπα, έστω και γεμάτη κατά το ήμισυ, όπερ και εγένετο. Οι γηπεδούχοι είχαν το «καθαρό» σκορ 2-0 πριν συμπληρωθεί το ημίωρο και μάλιστα έδειξαν ότι στο πρώτο μέρος θα μπορούσαν να είχαν σημειώσει και άλλα τέρματα. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και στο δεύτερο μέρος. Οι παίκτες του Λουτσέσκου έμοιαζαν να θέλουν να διαχειριστούν το 2-0, παρά να πετύχουν και τρίτο τέρμα που θα σιγούρευε τα πράγματα και η αλήθεια είναι ότι μέχρι να βγουν από το παιχνίδι ο Βιεϊρίνια και ο Μπίσεσβαρ πετύχαιναν αποτελεσματικά τον στόχο τους.

Και πάλι, θα αναρωτηθεί κανείς: Γιατί δεν πάτησαν το γκάζι να πετύχουν γκολ; Η μία απάντηση είναι ότι παίζει και η άλλη ομάδα, ο Χένρικσεν άλλαξε όλη την αριστερή πλευρά του με την εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου και πέτυχε να μπλοκάρει τον ασταμάτητο Αντρίγια του πρώτου ημιχρόνου και παράλληλα από συνεργασία δύο παικτών που μπήκαν αλλαγή (Μάγιερ-Χεγκ) να βρει το γκολ που θα έφερνε ισορροπία στο ματς.

Όμως, το κυριότερο είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε την ενέργεια για να παίξει στο ίδιο τέμπο όλο το ματς. Με τις αλλαγές έχασε κάπως σε συνοχή, κέρδισε σε ενέργεια, κάτι που φάνηκε στην παράταση που ειδικά στο πρώτο μέρος, ο Δικέφαλος ήταν απειλητικός.


Του το... χρωστούσε του Αλέξανδρου

Κάπως έτσι φτάσαμε στην διαδικασία των πέναλτι και ίσως αυτό έπρεπε να γίνει για να αναδειχθεί ο καταλυτικός ρόλος του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Μία εντυπωσιακή επέμβαση, στο πρώτο πέναλτι του Μέγιερ, ήταν αρκετή για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ και σε συνδυασμό με το 5/5 παικτών που εκτέλεσαν πέναλτι για λογαριασμό του Δικεφάλου έφεραν την ιστορική πρόκριση. Ο 31χρονος γκολκίπερ υπήρξε καθοριστικός και στους τρεις τελικούς Κυπέλλου που συμμετείχε, αλλά εκεί υπήρχε πάντα κάποιος να του παίρνει την μεγαλύτερη δόση της δόξας. Ο κολλητός του Αντρέ Βιεϊρίνια στον τελικό του 2018, ο Ακπομ το 2019, ο Αντρίγια με τον Κρμέντσικ πέρυσι. Αυτή την φορά, η μπάλα του φώναξε «έλα είναι η σειρά σου» κι αυτός απλά ανταποκρίθηκε. Ισως το ιδανικότερο σενάριο για εκείνον θα ήταν να πιάσει το τέταρτο πέναλτι, αλλά σε αυτήν περίπτωση δεν θα ακούγαμε την δήλωση τρομερής αυτοπεποίθησης του Κούρτιτς, που αποκάλυψε ότι ο ίδιος ζήτησε να εκτελέσει τελευταίος για να είναι σίγουρη η πρόκριση. Και όπως και να το κάνουμε, πέναλτι χωρίς Κούρτιτς ακούγονται κάπως.


Ο Λουτσέσκου διέλυσε έναν ακόμη μύθο

Ο ΠΑΟΚ θα παίξει Ευρώπη μήνα Μάρτιο μετά από 48 χρόνια κι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαλυθεί ο μύθος του προπονητή αποκλειστικά για εγχώριες διοργανώσεις που προσπαθούσαν, από την πρώτη θητεία του, να χρεώσουν ορισμένοι στον Λουτσέσκου. Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς αγνοούν ότι ο Ρουμάνος τεχνικός μετά τον Δικέφαλο κατέκτησε το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως το θεωρούν χαμηλής στάθμης διοργάνωση γιατί απλά δεν ξέρουν. Από χθες, όμως, δεν τους απασχολεί γιατί ο προπονητής του ΠΑΟΚ διέλυσε και αυτό τον μύθο και μάλιστα το έκανε σε μία μέρα που ήθελε να χαρίσει ένα μεγάλο δώρο στον πατέρα του που περνά δύσκολες στιγμές στο Κίεβο. Ο ίδιος θέλησε να πιστώσει στους παίκτες του όλα τα credits της επιτυχίας, ακόμη και για τις εκτελέσεις πέναλτι, ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 5/5 κάνουν οι παίκτες μίας ομάδας που έχει καλή ψυχολογία και αυτή στον ΠΑΟΚ την έφτιαξε ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του με την δουλειά τις προηγούμενες μέρες.


Το πανό που πληγώνει τον ΠΑΟΚ και θυμώνει τον κόσμο του

Αφησα για το φινάλε το θέμα με το περιβόητο πανό που αναρτήθηκε αρχικά στα κάγκελα των θυρών 5-6 και μετά στην θύρα 4 και μάλιστα σε τέτοια γωνία για να φαίνεται στην ζωντανή σύνδεση που έκανε εκείνη την ώρα από τον αγωνιστικό χώρο η Cosmote. Είναι ανώφελο να ασχοληθεί κανείς με το σκεπτικό των ανθρώπων που το έγραψαν. Έχουν έναν δικό τους τρόπο σκέψης, κάποια «πιστεύω» που είναι πολύ μακριά από τα «πιστεύω» των πολλών και χθες προσπάθησαν να τα «φωνάξουν» όσο πιο δυνατά μπορούσαν και κυρίως να δώσουν εικόνα στα social που θα κάνει ντόρο και άρα για εκείνους θα είναι νίκη, αδιαφορώντας αν τα μηνύματα που εκπέμπουν προκαλούν αποτροπιασμό.

Η όποια συζήτηση μπορεί να γίνει αφορά στην αντίδραση των υπολοίπων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΟΚτσήδων που βρέθηκαν χθες στην Τούμπα αντέδρασαν. Το ίδιο συνέβη και με όσους ήταν στα σπίτια τους ή όπου αλλού, έβλεπαν το ματς και σχολίαζαν στα social media. Πρώτη φορά διάβασα τόσα μαζεμένα μηνύματα, θυμού και οργής. Σχεδόν όλα κατέληγαν σε ένα κοινό ερώτημα: Γιατί το πανό δεν απομακρύνθηκε;

Μπορεί στην ΠΑΕ να είχαν κατά νου το «ντου» στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Άρη και να μην επιχείρησαν να το κατεβάσουν για να μην δημιουργηθεί ένταση και επεισόδια. Ίσως να σκέφτηκαν ότι θα είναι πιο εύκολο να λυθεί το θέμα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίζει η κυβέρνηση για τους συνδέσμους μέσα στην μέρα. Όπως και να έχει, αυτό που έγινε στο τέλος, να μείνει κρεμασμένο από την αρχή ως το τέλος το πανό, μόνο καλό δεν ήταν για τον σύλλογο. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα τεράστιο μέγεθος για να συνεχίσει να εκτίθεται έτσι και πρέπει να βρεθεί άμεσα αποτελεσματική λύση για να απομονωθούν όσοι τον ρίχνουν στα σχοινιά με την συμπεριφορά τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.