Τα αρρύθμιστα ζητήματα του ποδοσφαίρου κι η Βίβλος που οδεύει προς... αποδόμηση

Δημήτρης Κανελλάκης06 Ιουλίου 2021

Διανύουμε ένα καλοκαίρι στο οποίο, όπως και πολλά προηγούμενα καλοκαίρια, το ποδόσφαιρο έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, πολλά θέματα τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα, με συνέπεια να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα μέσα στην οποία μονίμως, σχεδόν, ζει το ποδόσφαιρό μας.

Κορυφαίες, ασφαλώς, υποθέσεις σε αυτό το πλαίσιο είναι η ολιστική μελέτη και η κεντρική διαχείριση. Η πολυσυζητημένη... Βίβλος που ετοίμασαν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες για την εξυγίανση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της ομοσπονδίας και κατ' επέκταση του ποδοσφαίρου, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα περάσει στο σύνολό της.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι προφανές ότι δεν θέλουν να χάσουν προνόμια τα οποία διαθέτουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα στον τελευταίο λόγο σε μια σειρά από διαδικασίες, δεν θέλουν να φύγει από τα χέρια τους ο απόλυτος έλεγχος των κρίσιμων τομέων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν θέλουν να περάσει η οργάνωση και η διοίκηση της ΕΠΟ σε επιτροπές οι οποίες θα στελεχώνονται από τεχνοκράτες με αυξημένες αρμοδιότητες και δικαίωμα λήψης αποφάσεων.

Κι όπως όλα δείχνουν θα τα καταφέρουν, εκτός κι αν η ΦΙΦΑ με την ΟΥΕΦΑ τους... τρίξουν τα δόντια και τους υποχρεώσουν να περάσει κατά γράμμα η ολιστική μελέτη, κάτι το οποίο, όμως, δεν μοιάζει να είναι πολύ πιθανό.

Για τον απλούστατο λόγο ότι οι υπερεθνικές ομοσπονδίες, όπως το ξέραμε χρόνια και το εμπεδώσαμε πλήρως την περίοδο της επιτροπείας τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνουν κυρίως δημόσιες σχέσεις.

Και με τις κυβερνήσεις αλλά και με τις εθνικές ομοσπονδίες οι οποίες, φυσικά, είναι εκλέκτορες κι αυτό δεν το ξεχνούν ποτέ οι ηγέτες της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ομως, δεν είναι μόνο η ολιστική μελέτη. Είναι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League 1, για τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πιθανότητα να επιβληθεί δια νόμου η κεντρική διαχείριση στην πρώτη κατηγορία, όπως έγινε για τις παρακάτω, δεν υπάρχει.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει έκδηλη ανησυχία στις μεσαίες και στις μικρές ομάδες του πρωταθλήματος, οι οποίες καταλαβαίνουν πως αν πάει το πράγμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να πέσει πάρα πολύ το ποσό που εισέπραξαν την προηγούμενη σεζόν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.