Τα 500αρικα του Μητσοτάκη και τα 93 ευρώ των... φτωχοΕλβετών

Γιώργος Καραγιάννης15 Ιανουαρίου 2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με καμάρι την αύξηση των προστίμων στα 500 ευρώ (έστω και αν μετά πήρε πίσω την απόφασή του για... δέκα μέρες) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως η κυβέρνησή του αυξάνει την αυστηρότητά της προς όσους παραβατούν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας. Αυτό που τελικά έδειξε, όμως, είναι πως δεν γνωρίζει καθόλου καλά το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Και τα νούμερα τον εκθέτουν...  

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως δεν προμοτάρουμε την παράβαση των κανόνων. Όλοι πρέπει να υπακούμε, να φοράμε τη μάσκα μας, να κάνουμε ότι πρέπει σαν συνειδητοποιημένοι πολίτες για το καλό όλων. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως και ο πρωθυπουργός πως δεν απευθύνεται σε Ελβετούς πολίτες. 

Όταν η αποζημίωση των αναστολών είναι στα 523 ευρώ και κάτι ψιλά, ο χαμηλότερος μισθός είναι επίσης εκεί κοντά, το πρόστιμο των 500 ευρώ είναι πρόκληση. Πόσω μάλλον όταν αρκετές φορές προκύπτει και από αβλεψία της στιγμής και όχι από σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη παράβαση των κανόνων.  

Και αφού μιλήσαμε για... Ελβετούς, ας κάνουμε και τη σύγκριση. Σε μια χώρα που ο χαμηλότερος μισθός είναι στα 3417 ευρώ, το πρόστιμο όταν δεν φοράει κάποιος μάσκα είναι 232 ευρώ και 93 ευρώ αν βρεθεί με μεγαλύτερη των 15 ατόμων παρέα.  

Στη Γερμανία όπου τα πρόστιμα διαφέρουν σε κάθε ομόσπονδο κρατίδιο, το πρόστιμο στη Βαυαρία αρχίζει από 150 ευρώ και στη Βεστφαλία από 200 με τον χαμηλότερο μηνιαίο μισθό να αγγίζει τα 1557 ευρώ.  

Στην Αγγλία το πρόστιμο είναι 225 ευρώ και ο ελάχιστος μισθός 1583 ευρώ ενώ στη Σκοτία και την Ουαλία 68 ευρώ και αν πληρωθεί σε διάστημα 28 ημερών, το... μισό.  

Στη Γαλλία που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και ο χαμηλότερος μισθός 1531 ευρώ.  

Κλείνουμε με τη Νορβηγία των 193 ευρώ πρόστιμο και του μέσου μισθού των 3500 ευρώ (δεν έχει κατώτατο μισθό). Προς τι η αναφορά τόσων αριθμών; Για να αντιληφθείτε και εσείς το προφανές. Δεν αφουγκράζονται τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας, δεν νιώθουν οι άνθρωποι...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.