Τα 5 σημεία «κλειδιά» της προετοιμασίας του Άρη

Γιώργος Στράντζαλης27 Ιουνίου 2021

Μετά από 13 προπονήσεις σε διάστημα επτά ημερών, οι «κιτρινόμαυροι» ολοκλήρωσαν εχθές το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας το οποίο κατά κύριο λόγο αναλώθηκε σε βασικά κομμάτια, με δουλειά που αφορά κυρίως στο “χτίσιμο” της φυσικής κατάστασης. Στην ουσία μπήκαν οι πρώτες βάσεις παράλληλα με τεχνικά κομμάτια ώστε να είναι πιο ομαλή η μετάβαση εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Η “Μ” σας παρουσιάζει σήμερα τα πέντε σημεία-κλειδιά από το πρώτο στάδιο, λίγες ημέρες προτού η ομάδα αναχωρήσει για την Αυστρία. Εκεί όπου θα γίνει το μοντάρισμα του Αρη μέσω φιλικών αγώνων και προπονήσεων με περισσότερη τακτική.

1

Αυτή η εβδομάδα στο Βέρμιο για τους «κιτρινόμαυρους», ουσιαστικά ήταν η προσαρμογή στη νέα αγωνιστική σεζόν. Μπήκαν οι πρώτες βάσεις στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, με πίεση, προπονήσεις υψηλής έντασης, πολλά τρεξίματα και αερόβιες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οπως και η περσινή σεζόν, έτσι και η φετινή, για τον Αρη άρχισε νωρίτερα λόγω των υποχρεώσεων στην Ευρώπη. Συνεπώς το τεχνικό τιμ προσπάθησε να συμπτύξει ορισμένα βασικά κομμάτια δουλειάς, δίνοντας μεν βαρύτητα στα τρεξίματα και στις εντάσεις της ομάδας, χωρίς όμως να ανέβουν απότομα οι ρυθμοί. Κρατήθηκε μία απαραίτητη ισορροπία στις εντάσεις ώστε η ομάδα να διατηρηθεί “φρέσκια” ενόψει των φιλικών και ασφαλώς ενόψει του ευρωπαϊκού αγώνα στο Καζακστάν.

2

Μπορεί σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας ο Άκης Μάντζιος να είχε να διαχειριστεί προβλήματα όπως η (δικαιολογημένη) κωλυσιεργία στις μεταγραφές και απρόοπτους τραυματισμούς (βλ. Σάσα, Ροζ), είχε όμως τη δυνατότητα να δουλέψει με την περσινή βάση. Αυτό που επιδίωξε είναι η εξέλιξη του βασικού κορμού της ομάδας -στον οποίο θα στηριχθεί και τη νέα σεζόν - πάνω σε συγκεκριμένα τακτικά κομμάτια. Επί της ουσίας, το χτίσιμο δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά αποτέλεσε μία συνέχεια της περσινής δουλειάς που έκανε το τεχνικό τιμ. Αυτό που έγινε μεγάλη αξία είναι ότι τα νούμερα των εργομετρικών ήταν πολύ πιο ικανοποιητικά απ’ ότι περίμεναν και αυτό συνέβαλε στην καλύτερη ανταπόκριση των παικτών, όπως επίσης και στον καταρτισμό του προγράμματος της προετοιμασίας.

3

Οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις των «κιτρινόμαυρων» αρχίζουν και φέτος νωρίς, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα θα δώσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό παιχνίδι με αντίπαλο την Αστάνα. Το κυρίως μοντάρισμα της ομάδας θα γίνει στο διάστημα της προετοιμασίας στην Αυστρία, που θα ενσωματωθούν και οι πρώτες μεταγραφές. Στο Βέρμιο, ο Μάντζιος έκανε για πρώτα φορά “focus” με κάποιες προπονήσεις να προσαρμόζονται πάνω στον ευρωπαϊκό αντίπαλο του Αρη. Σε πρώτη φάση δούλεψε τακτικά στο κομμάτι της επίθεσης και στον τρόπο πίεσης που θα πρέπει να ασκήσουν οι Κιτρινόμαυροι ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο, με πίεση στην γραμμή άμυνας του αντιπάλου αποτρέποντας την Αστάνα να αναπτυχθεί από την άμυνα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, διότι στο πλάνο είναι να γίνει στην Αυστρία και μέσω των φιλικών αγώνων αντίστοιχη δουλειά και σε επιμέρους κομμάτια.

4

Στο καθαρά τακτικό κομμάτι, δύο από τα βασικά στοιχεία που θέλει ο Μάντζιος να έχει ο Αρης την επικείμενη αγωνιστική περίοδο είναι το πρέσινγκ και τα κλεψίματα κοντά στην περιοχή του αντιπάλου, προκειμένου να βγαίνει γρήγορα η ομάδα στην επίθεση και να πιάνει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα. Το λεγόμενο “επιθετικό τρανζίσιον”, στο οποίο δόθηκε αρκετή έμφαση όπως και στο build up παιχνίδι, δηλαδή την ανάπτυξη από την άμυνα στην επίθεση. Οι «κιτρινόμαυροι» δούλεψαν αρκετά σε αυτά τα κομμάτια τακτικής με στόχο να βγουν όσο περισσότεροι αυτοματισμοί γίνεται, ενώ είναι δεδομένο ότι στην Αυστρία, και με τη συμμετοχή κάποιων νέων παικτών, θα γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά στα δύο αυτά βασικά στοιχεία.

5

Σε ατομικό επίπεδο οι «κιτρινόμαυροι» ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, άλλοι περισσότεροι και άλλοι λιγότεροι. Το γενικό πρόσημο, όμως, είναι θετικό. Εκείνοι που κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι ο Κώστας Μήτρογλου και ο Ματέο Γκαρσία. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος έβγαλε έναν εγωισμό που στα μάτια του Άκη Μάντζιου μεταφράζεται ως πείσμα και θέληση για να επανέλθει στην ποδοσφαιρική του κανονικότητα και να αποκτήσει τη νέα χρονιά ενεργό ρόλο στην ομάδα. Ο Αργεντινός έβγαλε όρεξη, είχε πολλές δυνάμεις και γενικώς φάνηκε με τον τρόπο που δουλεύει και λειτουργεί στο σύνολο πως τη νέα χρονιά έχει ως στόχο να… βγει μπροστά και να επωμιστεί τον ρόλο του ηγέτη που είχε στην πρώτη του θητεία στους «κιτρινόμαυρους». Από τους υπόλοιπους, Μπερτόγλιο, Μπρούνο Γκάμα, Μαντσίνι και Ματίγια, είναι η “4άδα” που ξεχώρισε και έκανε τον Μάντζιο να χαμογελά από ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο ανταπόκρισής τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.