ΠΑΟΚ: Τα 5 κλικ επιτυχίας του Ζοσέ Μπότο

Γιώργος Μάντζιος22 Δεκεμβρίου 2021

Ο Ζοσέ Μπότο έρχεται να πιάσει δουλειά στον ΠΑΟΚ, κουβαλώντας ένα βαρύ βιογραφικό με 13-14 χρόνια πετυχημένης δουλειάς ως σκάουτερ και υπεύθυνος ακαδημιών σε Μπενφίκα και Σαχτάρ. 

Ποια είναι όμως τα μυστικά της δουλειάς του, που αξίζει να αναφερθούν;

1. Ο Μπότο μπορεί για πρώτη φορά να αναλαμβάνει το πόστο του τεχνικού διευθυντή, αλλά πέρα από το καλό σκάουτινγκ που είναι και η δύναμη της επιτυχίας του, έχει δίπλωμα προπονητή, που τον έχει βοηθήσει στην καριέρα του. 

Ένα επάγγελμα που το εξάσκησε για λίγο σε μικρές ομάδες όπως η Λούρες (γεννέτειρα του) και η Σακαβανένσε, ένω έχει διατελέσει και συνεργάτης του Ισπανού Αντόνιο Καμάτσο για δύο χρόνια στην Μπενφίκα (2002-2004). Ως εκ τούτου διαθέτει και προπονητικές γνώσεις που είναι απαραίτητες στη δουλειά του και στις συνεργασίες του.

2. Σπάνια θα βρεις διαφωνία του Μπότο με κάποιον προπονητή σε αυτά τα 13-14 χρόνια της δουλειάς του σε Μπενφίκα και Σαχτάρ, με εξαίρεση τον Ιταλό Ντε Τζέρμπι, νυν τεχνικό της ουκρανικής ομάδας, με τον οποίο ήρθε σε κάποια ρήξη. 

Ο Μπότο συνεργάστηκε με επιτυχία με κάθε προπονητή που δούλεψε δίπλα του. Όπως τη διετία στο πλάι του Αντόνιο Καμάτσο (2002-2004), αλλά και έπειτα στην Μπενφίκα με τους Φερνάντο Τσαλάνα, Κίκε Φλόρες, Ζόρζε Ζέσους και Ρούι Βιτόρια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη συνεργασία του με τους Λουίς Κάστρο και Πάουλο Φονσέκα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ.

3. Στο παλμαρέ των επιτυχιών του, είναι φυσικά η ανακάλυψη παικτών στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα (έχοντας την ελευθερία κινήσεων από την ομάδα που δούλευε βέβαια) να αυξήσουν την αξία τους. 

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Σουηδό στόπερ Λίντελοφ δεν υπάρχει, με την Μπενφίκα να τον αποκτά περίπου 50.000 ευρώ (ουσιαστικά τα τροφεία του μόνο) από την σουηδική Βαστέρας και να τον πουλάει λίγα χρόνια μετά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον πέρα από το δίκτυο των επαφών του, που είναι σαφέστατα μεγάλο, έχει αποκτήσει και την ανάλογη εμπειρία για να βρίσκει τα λεγόμενα...ακατέργαστα διαμάντια. 

4. Ένα στοιχείο που τον κάνει επίσης ξεχωριστό, είναι η καθημερινή τριβή του με την ομάδα. Δεν θεωρείται...άνθρωπος μόνο του γραφείου και των τηλεφωνικών επαφών, αλλά συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις με το προπονητικό τιμ και την εκάστοτε ιδιοκτησία της ομάδας. 

Δίνει το παρών τόσο στις προπονήσεις, όσο και στις προετοιμασίες των ομάδων που δουλεύει, ενώ επιλέγει να έχει επαφές και με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.  Είναι επίσης γνώστης της λειτουργίας των ακαδημιών, ενώ τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ουκρανία όλοι μιλούν για έναν ανοιχτό άνθρωπο και προς τους δημοσιογράφους.

5. Άφησα για το τέλος ένα επίσης σημαντικό κομμάτι που καθρεφτίζει την επιτυχία στον τρόπο δουλειάς του κι αυτό δεν είναι άλλο από τους τίτλους. Τόσο στην Μπενφίκα, όσο και στην Σαχτάρ έπρεπε να κάνει... πρωταθλητισμό και οι τίτλοι που πανηγύρισε με αυτές τις ομάδες δεν είναι και λίγοι. 

Με την Μπενφίκα κέρδισε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 7 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας και με την Σαχτάρ 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ Ουκρανίας. Παράλληλα στα χρόνια που δούλεψε σε αυτές τις ομάδες, είχαν αμφότερες σημαντικές επιτυχίες και έσοδα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.