Τα 5 δυνατά στηρίγματα

Γιώργος Στράντζαλης20 Νοεμβρίου 2022

Η εξέλιξη μιας ομάδας, η αποτελεσματικότητα αν προτιμάτε στα παιχνίδια της, πηγάζει κυρίως μέσα από την συνολική της λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που και η ατομική ποιότητα κάνει τη διαφορά και κερδίζει αγώνες. Με τον α’ γύρο της Super League να έχει ολοκληρωθεί και τον Αρη να προετοιμάζει (αγωνιστικά και μεταγραφικά) την παρουσία του στο δεύτερο μισό της σεζόν, η “Μ”  και το Metrosport.gr, σας παρουσιάζουν σήμερα το top 5 των πιο πολύτιμων ποδοσφαιριστών της ομάδας, όπως αυτό αναδείχθηκε μέσα από την εικόνα τους στο γήπεδο αλλά και τους αριθμούς. Πρόσωπα που συνέβαλλαν στη γενικότερη λειτουργία του Αρη και αποτέλεσαν τα δυνατά στηρίγματα….

1. ΧΟΥΛΙΑΝ ΚΟΥΕΣΤΑ

Παρότι το καλοκαίρι έφτασε μια ανάσα από την αποχώρηση, την τελευταία στιγμή ο Αρης άλλαξε κατεύθυνση και τελικά κράτησε με νέο συμβόλαιο τον Ισπανό τερματοφύλακα. Η επιλογή αυτή κατατάσσεται στις πιο εύστοχες της διοίκησης καθώς ο Κουέστα έχει εξελιχθεί σε κομβικό παίκτη για την ομάδα. Κράτησε ανέπαφη την εστία του σε έξι αγώνες, έχοντας καίριες αποκρούσεις που “έσωσαν” αποτελέσματα. Είναι ο πρώτος τερματοφύλακας στο Πρωτάθλημα με 39 αποκρούσεις, οι 23 σε επιθέσεις αντιπάλων μέσα από την περιοχή, ενώ καθοδηγεί το ίδιο καλά άμυνα και επίθεση.

2. ΛΟΥΙΣ ΠΑΛΜΑ

Με βάση τους αριθμούς, είναι από τους πολυτιμότερους – αν όχι ο πολυτιμότερος – στον πρώτο γύρο. Ο Ονδουριανός αποτελεί το μεγαλύτερο project του Αρη κι αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, τότε σίγουρα δεν θ’ αργήσει η ώρα που οι μνηστήρες θα... ενοχλήσουν την ΠΑΕ για τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή. Ο τρόπος παιχνιδιού του και η φοβερή διάθεση για διάκριση τον κάνουν να ξεχωρίζει. Με 12/13 συμμετοχές και έξι γκολ σε 17 τελικές προσπάθειες είναι ο πρώτος σκόρερ του Αρη στο Πρωτάθλημα. Χρειάζεται περίπου 2,8 τελικές για να βρει δίχτυα, την ίδια ώρα που ο Γκρέι σκοράρει ανά 4,4 τελικές. Αν και περιφερειακός (σσ έχει χρησιμοποιηθεί και εξτρέμ και στην επίθεση) πατάει αρκετά περιοχή, έχοντας οκτώ τελικές μέσα από το αντίπαλο “κουτί”, αναλαμβάνει την εκτέλεση στα στημένα και είναι συμμετοχικός στην ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει να γίνει περισσότερο συμμετοχικός και στο pressing.

3. ΦΑΜΠΙΑΝΟ

Δεν έχει χάσει λεπτό. Παρά τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε στην έναρξη της σεζόν, ο Βραζιλιάνος στόπερ βρήκε γρήγορα σταθερότητα και η συνεισφορά του τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, είναι σημαντική. Εχει την ικανότητα και κυρίως την ποιότητα να βοηθάει στο build up και στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας-κατοχής που θέλει να παίζει η ομάδα του. Ενδεικτικές οι 70 πετυχημένες μεταβιβάσεις του. Επίσης, με 43 κλεψίματα είναι πρώτος στη σχετική λίστα, ενώ πρωτοπορεί και στις άμεσες επεμβάσεις με 39. Βασικό επίσης για έναν στόπερ τα δύο γκολ που πέτυχε.

4. ΠΙΤΕΡ ΕΤΕΜΠΟ

Το “μηχανάκι” της μεσαίας γραμμής. Ο παίκτης που ένωσε με την παρουσία του το κέντρο του Αρη, έδωσε αγωνιστική ισορροπία και συμμάζεψε μεσοαμυντικά τον Αρη. Μπήκε με καθυστέρηση στο πλάνο, από την 7η αγωνιστική, έκτοτε όμως δεν έχει πάρει απλά τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του αλλά αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό της μεσαίας γραμμής. Ξεχωρίζει στην ένταση που βγάζει, στα τρεξίματα αλλά και σε θέμα οργάνωσης με πάσες αλλά και συνεχείς κατευθύνσεις, τόσο στους αμυντικούς όσο και στους μεσοεπιθετικούς. Αρχίζει και τελειώνει την κάθε του προσπάθεια με την ίδια (τρομερή) διάθεση.

5. ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Η εξέλιξη που παρουσιάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι ο Αργεντίνος τον συμπεριλαμβάνουν τη λίστα της “Μ” με τους παίκτες που αποτέλεσαν τα δυνατά στηρίγματα του Αρη στον α΄ γύρο. Είτε στο ρόλο του εσωτερικού μέσου σε τριάδα στον άξονα, είτε ως δεύτερος χαφ και άλλοτε στη… φυσική του θέση, στην τριάδα πίσω από τον φορ, ο Ματέο είχε σημαντική συνεισφορά. Έπαιξε στα 11 από τα 13 ματς του α’ γύρου και οι αριθμοί του φανερώνουν την επίδραση που είχε σε άμυνα και επίθεση. Βοήθησε πολύ στο αμυντικό pressing, έκανε 25 πετυχημένα κλεψίματα-κατοχής, κέρδισε 15 φάουλ για την ομάδα του, ενώ έχει και 69 πετυχημένες μεταβιβάσεις, που αναδεικνύουν τη συμμετοχικότητά του στην επιθετική ανάπτυξη. Σε αντίθεση με άλλους και συγκριτικά με το παρελθόν του, ο Ματέο είναι… εσωτερική μεταγραφή για τον Αρη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.