Συρίγος: «Τι ισχύει για τους καρκινοπαθείς και το εμβόλιο »

Metrosport Team31 Ιανουαρίου 2021

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού, την έξαρση κρουσμάτων στην Αθήνα, το εμβόλιο και τους καρκινοπαθείς αλλά και για την κολχικίνη μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο»

Αναλυτικά όσα είπε:

«Υπάρχουν άδεια κρεβάτια σε απλή νοσηλεία και εντατική. Οι άρρωστοι που νοσηλεύονται είναι πιο βαριά γιατί μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τους αρρώστους και εκτός νοσοκομείου και πλέον νοσηλεύονται όσοι πραγματικά το χρειάζονται. Όχι, όπως στην αρχή που ο καθένας που είχε διαγνωσθεί έκανε εισαγωγή. Το σύστημα δεν έχει φτάσει στα όρια του».

Για την κατάσταση στην Αθήνα: «Η Αθήνα έχει μια αύξηση της τάξης του 25 με 30%. Δεν είναι τόσο τρομακτική αλλά φοβόμαστε μήπως φτάσει στα όρια που είχε φτάσει η Θεσσαλονίκη Νοέμβριο - Δεκέμβριο και τότε θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Τα μέτρα πάρθηκαν για να προλάβουμε καταστάσεις».

Για τους καρκινοπαθείς: «Οι καρκινοπαθείς επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο. Αυτοί που τώρα κάνουν θεραπεία, θα πρέπει να συζητήσουμε με τον γιατρό τους πριν το κάνουν. Παίζει ρόλο και η ημέρα σε σχέση με τη θεραπεία. Όσοι παίρνουν ορμονοθεραπεία μπορούν να το κάνουν όποτε θέλουν. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι όσοι κάνουν χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Πρεπει να κρίνει ο γιατρός πότε θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Για το πρωτόκολλο που ακολουθούν: «Ξεκινήσαμε από νωρίς να δίνουμε θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλευόταν αντιθρόμβωσης. Αυτό ήταν πολύ καλό και ακολούθησαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και άλλων γιατρών. Τη χορηγούμε και σε μη νοσηλευόμενους αρκεί να έχουν νοσήσει».

Για την κολχικίνη: «Η κολχικίνη είναι αντιφλεγμονώδες και έχει παρενέργειες. Λίγοι ασθενείς, όμως, έχουν ένδειξη να τη χρησιμοποιούν. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι οι διάρροιες. Ωραία και έξυπνη ιδέα αλλά χρειάζεται προσοχή σε ποιους χορηγείται. Ανάλογα με τη βαρύτητα της ασθένειας και την υποστηρικτικότητα του περιβάλλοντος του καθενός θα πρέπει να χορηγείται. Δηλαδή σε έναν ηλικιωμένο, πάνω από 70, δεν θα το έδινα. Δεν έχει ένδειξη για να χορηγηθεί».

 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.