H Superleague παρουσιάζεται σαν εκτροφείο ανομίας και διαφθοράς

Δημήτρης Μπούζας05 Αυγούστου 2022

Πραγματική «βόμβα» και επισήμανση από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ: Στο τελευταίο διάστημα που περιλαμβάνει την περίοδο ολόκληρου του φετινού πρωταθλήματος και του μισού περσινού, εντοπίστηκαν τεκμηριωμένα από διεθνή ειδική επιτροπή, «βρώμικα» και συμφωνημένα αποτελέσματα. 

Ειλικρινά δεν με αιφνιδίασε η όντως εντυπωσιακή αποκάλυψη από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ - από τα πλέον επίσημα χείλη της - για το επίπεδο και το κύρος των εθνικών μας πρωταθλημάτων. Κι αυτό, γιατί έχουμε τόσες παραστάσεις και εμπειρίες σε βάθος χρόνου, που θα ήταν το λιγότερο αστείο να ισχυριστούμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα. 

Επιπρόσθετα έχουμε υποστεί κι ένα είδος ανοσίας επισκεπτόμενοι μολυσμένους τόπους, όπως οι ανοιχτοί βόθροι του λεκανοπεδίου και αντίστοιχες ανθυγιεινές συμπεριφορές, που προκαλούν δημοσιογραφικά. Οι... διεξαγωγές των εθνικών μας πρωταθλημάτων εδώ και πολλά χρόνια, όπως γνωρίζουν άπαντες οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι (πλην των «επιστημόνων»), αποτελούσαν ιεροτελεστίες – κλισέ, με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. 

Οι ελέγχοντες τον χώρο ισχυροί, όπως ο αλήστου μνήμης «θείος» (σας θυμίζουμε την επιχείρηση Αλεξανδρούπολη με τις βαλίτσες γεμάτες), κυρίαρχοι επί παντός επιστητού, είχαν εξασφαλισμένους – στο τσεπάκι τους θα έλεγα – τους τίτλους. Αν καμιά φορά... έσπαζε το ποδάρι του ο διάβολος και είχαμε κάποιο απρόοπτο, πρόσεχαν να μην επαναληφθεί. Στην εσχάτη των περιπτώσεων και αν χρειαζόταν, χρησιμοποιούσαν πλάγια μέσα (βλέπε Βάλνερ) για να αρπάξουν στα μουλωχτά το τρόπαιο. 

Με δυο λόγια, σπάνια – πολύ σπάνια – στράβωναν τα στερεότυπα των διεξαγωγών και οι καταλήξεις των τίτλων. Έλα όμως που κάποια στιγμή κατά την οποία διαταράχθηκε το σύστημα και η μόνιμη και πρόθυμη «γκόμενα» (ΕΠΟ), του γύρισε την πλάτη, τα πράγματα μπερδεύτηκαν για τους καλομαθημένους κι επί μονίμου βάσεως ευνοούμενους. Από εκεί και πέρα άρχισε το πανηγύρι, στο οποίο πήρε μέρος και εξετέθη ανεπανόρθωτα, ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. 

Αγόμενος και φερόμενος τον πανίσχυρο μιντιάρχη, ανέλαβε να στοκάρει την ρωγμή, άτσαλα και προκλητικά, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην... σημερινή ΕΠΟ (νέα «γκόμενα»), η οποία δεν δέχθηκε για κανέναν λόγο νταβατζιλίκια και εκβιασμούς. Χαμός στο ίσιωμα. Ο μιντιάρχης έδινε εντολές, ο Υφυπουργός ακολουθούσε και τα αδιέξοδα το ένα μετά το άλλο, άφηναν να φανεί μια άθλια εικόνα στην κοινή γνώμη. 

Τροπολογίες, συμβιβασμοί, τσατσιλίκι απίστευτο με τον Κλάτενμπεργκ, για τον οποίο υποχρεώνεται ο Έλληνας να πληρώνει από την τσέπη του, την επιθυμία του μιντιάρχη, να μην χάσει ένα μεγάλο στήριγμα, σε συνδυασμό με τις απειλές του απίστευτου Καραπαπά, δημιούργησαν ένα σκηνικό απεχθέστατο. Σε όλα αυτά έρχεται σήμερα η αποκάλυψη του Τσέφεριν, με τη Σούπερ Λίγκα να παρουσιάζεται σαν εκτροφείο ανομίας και διαφθοράς: 40 «στημένα» παιχνίδια και η αντίδραση σχεδόν μηδενική. 

Τσουβάλιασμα χωρίς προηγούμενο. Δικαιολογημένα κάποιοι, συσχετίζοντας συμπεριφορές και γεγονότα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αυτά τα «στημένα» παιχνίδια, επηρέασαν σαφέστατα και διάβρωσαν την βαθμολογία στο σύνολο της. Κάτι που σημαίνει, πως και οι τίτλοι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κάλπικοι. Μετά τις αποκαλύψεις, υπήρξε μια σχετική αναστάτωση στη Σούπερ Λίγκα. Το αφεντικό δεν ανησύχησε βέβαια, γιατί έχει κάβα και τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Οπως επίσης και σταθερά πλάι του, τα πιστά παραρτήματα και κάποιους επαμφοτερίζοντες της αγέλης. Όλοι τους είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη. 

Ποιος ακούει τώρα τις προειδοποιήσεις του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος υποτίθεται ότι εκ προϊμίου έχει φροντίσει να μην κάνουν ζημιά. Η εικόνα όμως που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο και η Σούπερ Λίγκα, με τα 40 «στημένα» σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν αλλάζει όσο κι αν προσπαθεί η ερυθρόλευκη προπαγάνδα. Μια προπαγάνδα, που δεν διστάζει να αυτογελοιοποιηθεί, γελοιοποιώντας συγχρόνως και αυτούς που την στηρίζουν. Δεν είναι μικρό πράγμα μέσα σε μια εβδομάδα, μετά την ανανέωση ενός προπονητή που χαρακτηρίστηκε ο πιο πετυχημένος της ιστορίας του λιμανιού... σαν να μην συμβαίνει τίποτε, η απομάκρυνση του και η πρόσληψη ενός δευτεροκλασάτου και άπειρου στην θέση του.

ΥΓ1: Από ότι φαίνεται ο Ιβάν δεν θέλει ή δεν μπορεί ή αποφεύγει να πάρει θέση και να μιλήσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Σεβαστή η απόφαση του, η οποία όμως μεγενθύνει το πρόβλημα και την ανησυχία περισσότερο.

ΥΓ2: Ο αναγνώστης μας Πάνος Ιωακειμίδης επισημαίνει: «Πολύ σωστά το διατυπώσατε. Τιμωρήθηκαν βέβαια καθυστερημένα οι τρεις παίκτες μας. Το πρώτο λάθος είναι ότι έβαλαν στην ίδια μοίρα και τον Βιεϊρίνια, μαζί με τους δύο αμετανόητους και αδιόρθωτους. Ναι, ο αρχηγός έκανε λάθος, αλλά έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο σεβασμό και με μία επίπληξη. Για τους άλλους δύο δεν με ενδιαφέρει. Ομως που ήταν ο κύριος Μπότο και ο κύριος Λουτσέσκου, όταν τόσο καιρό και οι δύο, Κούρτιτς και Αουγκούστο προκαλούσαν με την συμπεριφορά τους; Για μένα είναι ηθικοί αυτουργοί και οι δύο και σε αυτούς έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο από τον Ιβάν».

ΥΓ3: Για τον παίκτη που ήρθε με τόση καθυστέρηση και για τον οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνης επί 50 ολόκληρες ημέρες, ο αναγνώστης, φίλος του ΠΑΟΚ και φίλος της στήλης Ευάγγελος Πολυχρονιάδης, μας γράφει: «Συνοπαδός μας και προσωπικός μου φίλος που τον έχει δει πολλές φορές να παίζει, μου τον χαρακτήρισε ως έναν δυναμικό αλλά άτεχνο αμυντικό». Εμείς προσθέτουμε την ευχή να δικαιώσει όλους όσους αγωνίστηκαν με πάθος να μας πείσουν, ότι είναι μία σπουδαία μεταγραφή. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή όσο τίποτε άλλο να ενισχυθεί. Αναφερόμαστε όπως αντιλαμβάνεστε στον συμπαθέστατο Νάσμπεργκ.

ΥΓ4: Αλήθεια τι συμβαίνει στο OPEN; Προχθές στα αθλητικά ούτε αναφέρθηκε η λέξη ΠΑΟΚ. Προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, ακολούθησαν το ΠΟΚ και όλοι οι άλλοι και ούτε «κιχ» για την ομάδα του αφεντικού. Ο επίσημος ΠΑΟΚ τι έχει να πει; Ενημέρωσε τον Ιβάν; Γιατί η περίπτωση δεν είναι η μοναδική.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.