Σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ με χαμηλές προσδοκίες για κυρώσεις στην Τουρκία

Metrosport Team15 Οκτωβρίου 2020

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εμφανίζονται αποφασισμένοι να θέσουν με έντονο τρόπο στη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, τις μείζονες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, οι προσδοκίες για άμεση επιβολή κυρώσεων είναι χαμηλές.

Ο λόγος είναι οι δισταγμοί του Βερολίνου, που θεωρεί ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να μετατεθούν για τη νέα Ευρωπαϊκή Σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, με επίκληση και της σχετικής αναφοράς που υπάρχει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο είχε ως αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει προς τους ομολόγους του ότι η νέα τουρκική ΝΑVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνιστά σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία καταδεικνύει την πλήρη αναξιοπιστία της και στους πλέον καλόπιστους.

Η Ελλάδα κινείται σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα που για μια ακόμη φορά τορπιλίζει τη δυνατότητα διαλόγου.

Σε συνέχεια και των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ώστε η Ε.Ε να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματά της έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.