Συγκλονίζει Ελληνίδα μετανάστρια για την κατάσταση στη Μ.Βρετανία

Γιώργος Ηλιάδης30 Μαρτίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί ραγδαία και στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 19.500 κρουσμάτων, ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ζωή τους είναι πάνω από 1.000 άτομα.

Η Ελληνίδα μετανάστρια, Σοφία Τσαραμπουλίδου, μιλώντας στο Metrosport.gr μας περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αγγλία, τονίζοντας ότι στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Σοφία έχει καταγωγή από τον Καταχά Πιερίας, και πριν από πέντε χρόνια πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει από την Ελλάδα για να μετακομίσει στην Μεγάλη Βρετανία, όπου τώρα την βρίσκουμε να εργάζεται στον χώρο της εστίασης.

Aναλυτικά όσα είπε:

 Πως είναι η κατάσταση στην Αγγλία με τον κορωνοϊό;

Όπως σε κάθε άλλη χώρα έτσι και στην Αγγλία επικρατεί άγνοια, φόβος και ανασφάλεια για το μέλλον. Η καραντίνα μπήκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και στην ευρύτερη περιοχή του Νόρφολκ, όπου κατοικώ, οι πολίτες φαίνεται να υπακούν στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αυτό όμως δεν ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάρει την κατάσταση πολύ επιπόλαια και αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεων τους. Ίσως γιατί κανένας δεν έχασε κανέναν συγγενή η φίλο η γιατί απλά δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του covid-19.

Τι γίνεται με τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση;

Στις 16 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Boris Johnson συμβούλεψε τους πολίτες να "αποφύγουν" μπαρ, παμπ και εστιατόρια, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κανένα μέτρο για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους. Ως αποτέλεσμα της «μισοδουλειάς» του, οι πολίτες τον αγνόησαν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πατέρα του ο οποίος δήλωσε πως δεν υπήρχε περίπτωση να υπακούσει στις εντολές του. 

Στις 20 του μηνός επιτέλους αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στα σχολεία, όντας ήδη πολύ αργά αφού τα κρούσματα είχαν ήδη αγγίξει τις 3,000. Στις 23 Μαρτίου εστιατόρια, παμπ και μπαρ επιτέλους έκλεισαν, ωστόσο εμπορικά καταστήματα και άλλων ειδών μαγαζιά εξακολουθούν να μένουν ανοιχτά αφήνοντας χώρο και χρόνο στα κρούσματα να αυξηθούν. Τέλος, στις 26 Μαρτίου όλα τα καταστήματα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των απολύτως απαραιτήτων κλείνουν μέχρι νεωτέρας.

 Αυτή τη στιγμή τι είναι ανοιχτό στην χώρα;

Μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία είναι πλέον ανοιχτά καθώς και μικροεπιχειρήσεις με φαγώσιμα είδη, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο με υπηρεσίες delivery.

 H Μεγάλη Βρετανία έχει ξεπεράσει τα 19.500 κρούσματα, ενώ οι νεκροί είναι πάνω από 1.000 άτομα- Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στη χώρα;

Λόγω απερισκεψίας, αδράνειας ή αφέλειας ( ο καθένας επιλέγει ότι θέλει) τα μέτρα στην Αγγλία πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευθούν μέσα σε 11 μέρες στις 19.500, μέσα σ' αυτούς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όταν η Ιταλία και η Ισπανία «φώναζαν» στις υπόλοιπες χώρες να λάβουν μέτρα για να προφυλάξουν τους πολίτες στην Αγγλία ακόμα επιτρέπαμε συναυλίες 25,000 ατόμων! Τώρα μας ζητάνε να μείνουμε μέσα και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και τις ευπαθείς ομάδες! Τώρα που είναι ήδη αργά!

 Τι φταίει κατά την άποψη σου και εξαπλώθηκε γρήγορα ο ιός στην Αγγλία; 

Η έλλειψη κυβερνήσεως με «τσαμπουκά». Όταν μια χώρα μένει απλός θεατής των εξελίξεων στον υπόλοιπο κόσμο, είναι απολύτως εύλογο οι εξελίξεις να σε πιάσουν απροετοίμαστο και να σε ξετινάξουν σαν χώρα. Όταν ο Πρωθυπουργός δεν λαμβάνει μέτρα για τους επιχειρηματίες και ως εκ τούτου για τους εργαζομένους είναι απολύτως λογικό και επόμενο ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να πηγαίνει στις δουλειές του ( και φυσικά να μεταδίδει τον ιό).

 O κόσμος λαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά του ιού; Η ψυχολογία των ανθρώπων πως είναι;

Ως εργαζόμενη στο χώρο της εστίασης είδα επιχειρήσεις να παίρνουν δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των ίδιων των πελατών. Δε θα έλεγα όμως το ίδιο και για τους πολίτες. Ήδη μια εβδομάδα στην καραντίνα και είναι ελάχιστοι οι πολίτες που κυκλοφορούν έξω με μάσκες και γάντια. Όλοι λειτουργούν με τη νοοτροπία «έλα μωρέ και τι έγινε, εγώ θα κολλήσω»; Και φυσικά όταν δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει την κατάσταση κανένας δεν εφαρμόζει τους κανόνες.

 Η ψυχολογία είναι περίεργη. Επικρατεί ένα γενικότερο μούδιασμα. Πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση; Τι μας ξημερώνει αύριο; Θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις; Τι θα αφήσει στο πέρασμα του; Σε μία χώρα που κατά παράδοση ο λαός είναι πιο μελαγχολικός, είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε λόγω κουλτούρας, η προσπάθεια να δουν την όλη κατάσταση πιο θετικά είναι ένα στοίχημα με πολλή μικρή απόδοση.

Θεωρείς ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία;

Δυστυχώς ναι. Είμαστε ήδη στα 17,000 κρούσματα τη στιγμή που η Ιταλία στη φάση που είμαστε εμείς τώρα είχε 11,000. Στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα ξεπεράσουμε την Ιταλία και την Ισπανία σε κρούσματα και η ευθύνη θα ανήκει μόνο στην αδράνεια της κυβέρνησης.

 Πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας;

Όσον αφορά το ερώτημα του αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτήν την παράκρουση, η απάντηση είναι «Ας ελπίσουμε». 

Ο Stephen H. Powis, εθνικός Ιατρικός Διευθυντής του NHS σε δήλωση του ανέφερε πως αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τους θανάτους στις 20,000 τότε θα θεωρήσουμε πως αντιμετωπίσαμε την πανδημία με επιτυχία!!!! Άκουσον άκουσον! Όπως προανέφερα τα μέτρα λήφθηκαν με αργά με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού με ραγδαία βήματα. Προκειμένου να "σώσει" ως περισσότερες ψυχές μπορεί ο Πρωθυπουργός επίταξε 12,000 συνταξιούχους γιατρούς και νοσομόμους. Γήπεδα ποδοσφαίρου και ράκμπι μετατρέπονται σε νοσοκομεία [ Principality Stadium ( Ουαλία), Watford (Λονδίνο)] έτοιμα να υποδεχτούν τα επόμενα θύματα αυτού του απρόσωπου εχθρού. Τέλος, οι 450,000 εθελοντές αποτελούν ένα ακόμα άσσο στο μανίκι της Κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτά θα είναι αρκετά!

Μέσα σε όλη αυτήν την τραγωδία ας μην ξεχάσουμε την ανθρωπιά μας, ας βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς τους εργαζομένους που δεν έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να μπορούμε να απολαμβάνουμε, ακόμα, τα βασικά αγαθά! Ευχαριστούμε λοιπόν όλους τους γιατρούς, νοσοκόμες, αγρότες, μανάβηδες, κρεοπώλες, φαρμακοποιούς, καθαρίστριες, οδηγούς φορτηγών , μεταφορικές εταιρείες και όλους εκείνους που είναι ακόμα εκεί έξω και μάχονται!

 Το κράτος έχει βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους;

Αφού άργησε να πάρει τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, τουλάχιστον όφειλε να «σταθεί» στους επιχειρηματίες και εργαζομένους. Με μότο «we will do whatever it takes» η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα καλύψει το 80% των μισθών των εργαζομένων με ανώτερο ποσό τις 2,500 λίρες, δίνοντας έτσι μια βαθιά ανάσα σε εργοδότες και εργαζομένους. Σε αυτό το σημείο ας μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία παλεύει ακόμα με ποιους όρους και πως θα διαχειριστεί το Brexit. Ένας παράγοντας που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη λήψη των μέτρων αφού η κυβέρνηση ήθελε να αποδείξει ότι η Αγγλία μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κάλυψη των μισθών κατά 80%, όταν το υψηλότερο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ληφθεί από τη Δανία (75%),

 Εχει νοσήσει κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον στον Covid-19; 

Όχι από όσο γνωρίζω. Ούτε συγγενείς, ούτε συνάδερφοι.

 Νιώθεις ασφάλεια στην Αγγλία με τον κορωνοϊό;

Νομίζω πως θα αισθανόμουν το ίδιο και στην Ελλάδα. Δεν είναι ο φόβος για το αν θα νοσήσω, θεωρώ ότι έχω έναν αρκετά υγιή οργανισμό ικανό να ξεπεράσει τον ιό. Ο μόνος φόβος είναι ο φόβος για το αβέβαιο αύριο. Για το τι κατάλοιπα θα μείνουν στην κοινωνία μετά το πέρας του ιού. Τι συνθήκες εργασίας θα αντιμετωπίσουμε όταν όλα τελειώσουν; Τι θυσίες θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την παγκόσμια επιβαρυμένη οικονομία;

 Σκέφτηκες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως ναι αλλά όχι γιατί θα ένιωθα μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ελλάδα αλλά γιατί θα είχα τη δυνατότητα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους, στη χώρα μου. Σε μία χώρα που ξέρει να ανθίζει ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν της το επιτρέπουν, σε μια χώρα που οι άνθρωποι ακόμα ξέρουν να χαμογελάνε όταν όλα πάνε στραβά. Σε μια χώρα που δεν ξέρει να σκύβει το κεφάλι.

 Οι συγγενείς σου στην Ελλάδα ανησύχησαν με την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αγγλία;

Φυσικά και ανησύχησαν.Επικρατεί μια κατάσταση που έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου και το μόνο που τους αφορά είναι το να είμαστε υγιείς. Μιλάμε καθημερινά με βιντεοκλήσεις, πίνουμε τον καφέ μας και το τσίπουρο μας, λέμε τις ασυναρτησίες μας και χαμογελάμε προκειμένου να μείνουμε και εγκεφαλικά υγιείς.

 Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

Επιμονή και υπομονή. Τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Κανείς δεν ξέρει πως θα λήξει η όλη κατάσταση. Περάστε χρόνο με τις οικογένειες σας, ξοδέψτε χρόνο με τα μωρά σας, γιατί αυτό θέλουν, χαμογελάστε και κλείστε τις τηλεοράσεις.
Μπόρα είναι και θα περάσει! Εχουμε περάσει πολλές και θα αντέξουμε κι αυτήν!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.