Συγκλονιστικός τελικός με φοβερές ανατροπές

Δημήτρης Μπούζας19 Δεκεμβρίου 2022

Η «αλμπισελέστε» Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, με την γιγαντομαχία Εμπαπέ – Μέσι (3 γκολ – 2 γκολ), να ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη και τον Λιονέλ Μέσι να σηκώνει την κούπα που έλειπε από την προθήκη των τροπαίων του.

Τελικός αντάξιος του διαπλανητικού επιπέδου της διοργάνωσης, με την Αργεντινή να αναδεικνύεται Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, ύστερα από μια συναρπαστική μάχη, που ολοκληρώθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί όπου ο χαρισματικός γκολκίπερ των Αργεντίνων έβαλε από το ξεκίνημα και μετά την πετυχημένη εκτέλεση από τον Εμπαπέ, την σφραγίδα και την δικλείδα ασφαλείας για τους συμπαίκτες του. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες θεωρείται – και όχι άδικα – ένας εκ των κορυφαίων στον κόσμο. Το απέδειξε και στο Κατάρ με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο. Η μορφή και η εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν στην κυριολεξία (το επαναλαμβάνουμε) συναρπαστικές. Η προσωπική μάχη ανάμεσα στον Μέσι και τον Εμπαπέ έμοιαζε σαν μια επική σύγκρουση τιτάνων. 

Οι ανατροπές η μία πίσω από την άλλη, μετά το χαλάρωμα των Αργεντίνων που μπήκαν σαν αφινιασμένοι στο γήπεδο και άρπαξαν από τον λαιμό τους αντιπάλους τους, τους έκοψαν την ανάσα και λίγο πριν οι τελευταίοι αντιδράσουν, βάζοντας το παιχνίδι στη «ρώσικη ρουλέτα» και διεκδικώντας επί ίσοις όροις την κούπα. Οι χαμένοι μπορούν να θεωρηθούν σε κάποια σημεία του αγώνα και αδικημένοι από τη διαιτησία, η οποία έδωσε ένα πρώτο πέναλτι που δεν υπήρχε στους Αργεντίνους και στέρησε από τους Γάλλους ένα ακόμη που ήταν ολοκάθαρο, στην φάση με τον Τουράμ. Ομως η «αλμπισελέστε» ήταν σαφέστατα η καλύτερη ομάδα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. 

Οι Γάλλοι σήκωσαν κεφάλι με τον Ντεσάμπ να διορθώνει κάποια χοντρά λάθη που είχε διαπράξει, αλλάζοντας εντυπωσιακά την νωθρή και αναιτιολόγητα παθητική συμπεριφορά τους. Έτσι μπήκαν στην μάχη, άλλαξαν πολλά, αιφνιδίασαν τα μέχρι πρότινος «αφεντικά» του αγώνα και χάνοντας στις λεπτομέρειες και στην παράταση τη μεγαλύτερη ευκαιρία να προκριθούν, με την σπουδαία επέμβαση του Μαρτίνες στο πλασέ του Κόλο Μουανί.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ όπως αποδείχθηκε πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι τερματοφύλακες. Εκτός από τον Μαρτίνες, είχαμε τον Γιασίν Μπόνο του Μαρόκου, τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς της Κροατίας και τον Αντρέ Νόπερτ της Ολλανδίας. Με τις αποδόσεις τους επισκίασαν τα αστέρια και τις βεντέτες των ομάδων τους, τις οποίες οδήγησαν σε ανέλπιστες διακρίσεις.

Σε γενικές γραμμές άνετα μπορούμε να πούμε ότι το Μουντιάλ τα πήγε πολύ καλά. Σε όσα βέβαια έχουν σχέση με το αγωνιστικό και οργανωτικό κομμάτι. Γιατί από εκεί και πέρα υπήρξαν παρατράγουσδα τόσο με όσα διαθρυλούνται για τους θανάτους των εργαζομένων, όσο και για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του «Κατάρ γκέιτ», που ανατάραξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά μέχρι τώρα για την ανάδειξη αουτσάιντερ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όπως επί παραδείγματι για την μεγάλη έκπληξη που λέγεται Μαρόκο. 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στον επίλογο του σημερινού σημειώματος, κράτησα ένα σχόλιο που αφορά την παρουσία της συγκεκριμένης εθνικής ομάδας, με το οποίο προσωπικά έμεινα εντυπωσιασμένος. Η σκηνή που περιγράφεται είναι πραγματικά συγκλονιστική και έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, μετά τον αγώνα του Μαρόκου με την Ισπανία. Συγκεκριμένα μπαίνει ακάλεστος και παρορμητικός ένας δημοσιογράφος, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια και κατασυγκινημένος απευθύνει τον λόγο στον κόουτς και στους παίκτες, λέγοντας τους: «Είμαι δημοσιογράφος από το Μαρόκο, αλλά θα μιλήσω στα αγγλικά, ώστε κάθε άνθρωπος στην αίθουσα να καταλάβει τι θα πω. Γιασίν και Βαλίντ, σήμερα γράψατε ιστορία. Δεν έχω κάποια ερώτηση. Θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του μαροκινού ποδοσφαίρου. Επανακτήσατε την ε0μπιστοσύνη μιας ολόκληρης γεννιάς Μαροκινών. Σαράντα εκατομμύρια Μαροκινοί είναι χαρούμενοι σήμερα. Σε ευχαριστώ κόουτς Βαλίντ, σε ευχαριστώ Μπόνο για όλα όσα κάνατε. Σήμερα σημαδέψατε την ιστορία του Μαρόκου. Μιλάω και έχω δάκρυα στα μάτια μου, γιατί ειλικρινά σημαδέψατε την ιστορία του Μαρόκου. Σας ευχαριστώ».

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό να το κρατήσουμε κάπου σε μια γωνίτσα, δίπλα από τα τόσα μεγάλα και συναρπαστικά που ζήσαμε χθες το βράδυ.


ΥΓ: Η μεταγραφική επικαιρότητα παρουσιάζει νέα εξέλιξη στο σίριαλ Μαντσίνι. Ο παίκτης επιστρέφει στο ρόστερ, με ότι σημαίνει αυτό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.