Στρατόπεδο Κόδρα: Ο πνεύμονας της Καλαμαριάς ζωντανεύει και «φωνάζει» για αξιοποίηση!

Χάρης Δημαράς28 Μαρτίου 2021

Στην «καρδιά» της Καλαμαριάς, μια έκταση περίπου 204 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα (υπάρχουν κι άλλα 70 που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο δήμο, αλλά σε ιδιώτες, στο ΤΕΘΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και το Ταμείο Στρατιωτικών), δίνει τη δυνατότητα στους δημότες της περιοχής, αλλά και σε όλους τους Θεσσαλονικείς να βάλουν στην καθημερινότητά τους τη βόλτα, το τρέξιμο και την αναψυχή σε έναν εξαιρετικό χώρο πρασίνου και να «ζωντανεύουν» ένα μέρος που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μητροπολιτικό και υπερτοπικό πάρκο, που όμοιό του δε θα υπάρχει στην πόλη.

Πολλοί λένε πως επιτέλους μετά από χρόνια έγινε το αυτονόητο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Η αρχή έγινε με την παραχώρησή του από την κυβέρνηση προ τριετίας, παρ' ότι ελάχιστοι πίστευαν στο παρελθόν πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όμως σημαντικά -όσο και αυτονόητα, που όμως δεν προχωρούσαν- βήματα σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα: Ο χώρος καθαρίστηκε από μπάζα και σκουπίδια, απομακρύνθηκαν τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο παρελθόν έχοντας επιτεθεί σε αρκετούς πολίτες, αποχώρησαν μετά από συγκεκριμένες κινήσεις οι καταπατητές, σφραγίστηκαν τα διατηρητέα κτίρια και διοργανώθηκαν περιβαλλοντικές δράσεις. 


Η τελευταία έγινε χθες Σάββατο, με τη συνδρομή της εθελοντικής ομάδας «Save the hood» που καθάρισε από τα σκουπίδια, ενώ κι άλλες εθελοντικές ομάδες πρόσφατα μαζί με τους υπαλλήλους του Δήμου έβγαλαν... πολλά από τον χώρο. 

Φωτό από Μάλαμα Τσαρίχα

Οι συγκεκριμένες ενέργειες συνετέλεσαν, ώστε μετά από τρία περίπου χρόνια από τη στιγμή της παραχώρησης της έκτασης, ο χώρος να ζωντανεύει και τις τελευταίες μέρες να παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην περιοχή από τους κατοίκους. Πολλοί νέοι, πολλές οικογένειες, απολαμβάνουν τον περίπατό τους, τη γυμναστική τους, ακόμη και το πικ νικ τους στην μεγάλη έκταση του πρώην στρατοπέδου, δείχνοντας με τον τρόπο τους ότι θέλουν όσο τίποτε άλλο την αξιοποίηση που θα συμβάλλει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Δείτε βίντεο με drone από την εκπληκτική έκταση

Χώρος πρασίνου και αναψυχής

Είναι γνωστό πως στη συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να χτίστεί το οτιδήποτε, διότι έχει χαρακτηριστεί ως χώρις πρασίνου και αναψυχής με νόμο του 2014 και απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλου είδους δόμηση. Προσφάτως από τον δήμο Καλαμαριάς εκπονήθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα δώσει τη δυνατότητα ήπιας ανάπλασης και αξιοποίησης του χώρου. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο έργων Ναταλία Παντελίδου εξελίσσεται η φάση της συλλογής των στοιχείων (ρυμοτομίες, τοπογραφικά, ισχύουσα νομοθεσία, διατηρητέα κτλ.), προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση με τις ομάδες εργασίας και να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Κόδρα. 

Φωτό από Μάλαμα Τσαρίχα

Υπολογίζεται πως θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα με τις χρήσεις στο Κόδρα, όμως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις μελέτες που θα συνταχθούν και πώς θα διατευθετηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στρεβλή ρυμοτομία, αλλά και με τα 14 κτίρια που βρίσκονται εντός του χώρου και έχουν κριθεί ως διατηρητέα, ενώ δύο ανήκουν στην εφορεία αρχαιοτήτων (υπάρχει και αρχαιολογικός χαρακτήρας στην περιοχή). Τα συγκεκριμένα κτίρια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως χώροι πολιτισμού ή αθλητισμού. Παράλληλα, για τον εξωτερικό χώρο προτάσεις έχουν κατατεθεί για δημιουργία θεματικών πάρκων, γηπέδων για άθληση, μιας και υπάρχει σημαντική έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων στην Καλαμαριά), όμως όλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν με την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού. 


Φωτισμός εν όψει

Πρόσφατα στην περιοχή έγινε πρόβα φωτισμού και ήδη προβλέφθηκε πως σημαντικό μέρος του πρώην στρατοπέδου θα φωτιστεί και μάλιστα με λάμπες LED. Ενα κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει και με τη φύλαξη, ήδη στο δημοτικό συμβούλιο συζητείται η ανάθεση σε εταιρία σεκιούριτι, ώστε να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση του χώρου, ενώ με απόφαση της δημοτικής αρχής απαγορεύτηκε η είσοδος των οχημάτων εντός του στρατοπέδου. Απασες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου είναι υπέρ της αξιοποίησης, όμως από την αντιπολίτευση παρακολουθούν στενά το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και τι θα προβλέπει. 


Ενα ζήτημα το οποίο πάντως πρέπει να απασχολεί τη δημοτική αρχή είναι και η παραχώρηση όλης της έκτασης με ταυτόχρονη απομάκρυνση των στρατοπέδων, αλλά και απαλλοτρίωση από τις μικροϊδιοκτησίες.


Ενα μικρό ιστορικό 

Στη συγκεκριμένη περιοχή εγκαταστάθηκαν συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον Ελληνικο Στρατό, ενώ υπήρξαν και ιδιώτες που εμφάνισαν ιδιοκτησίες στο χώρο, κάτι που έκανε την αξιοποίησή του πολύ δύσκολη επί σειρά ετών. Το 1990 σταμάτησε η λειτουργία του στρατοπέδου πλην της νατοϊκής δύναμης στο σημείο της Σοφούλη. Εχουν βρεθεί και ευρήματα που συνδεουν με την αρχαία Θέρμη, τονιζοντας και τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής.

Στο διάστημα των τελευταίων 30 ετών έχουν σημειωθεί κάποιες δράσεις (την Καθαρά Δευτέρα ή την Πρωτομαγιά), όπως και συναυλίες, όμως ουδέποτε έγιναν τα βήματα που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία. 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.