Στον δρόμο που έδειξε ο Μπούργος: 5 τερματοφύλακες που έγιναν προπονητές

Χάρης Εμμανουηλίδης28 Φεβρουαρίου 2022

Πολλοί ποδοσφαιριστές επιλέγουν από τη στιγμή που θα σταματήσουν την ποδοσφαιρική τους καριέρα να φορέσουν κουστούμι και να καθίσουν στην άκρη του πάγκου, αυτή τη φορά όχι ως ποδοσφαιριστές αλλά ως προπονητές!

Αυτό το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο ανά καιρούς, με πολλούς εξ αυτών να ξεκινούν την καριέρα τους από τα τμήματα υποδομής ομάδων και άλλους να κάνουν το μεγάλο βήμα για την πρώτη ομάδα χωρίς… στάση!

Από αυτό το «φαινόμενο» δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι τερματοφύλακες που πήραν αυτόν τον δρόμο, όπως ο Χερμάν Μπούργος του Άρη, ο οποίος πλέον κάθεται στην άκρη του πάγκου των Θεσσαλονικέων αλλά κατά το παρελθόν μέσα σε πέντε έτη στη Ρίβερ Πλέιτ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Απερτούρα και ένα Κλαουζούρα, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (1996) και ένα Σούπερ Καπ Σουνταμερικάνα (1997).

Ποιοι άλλοι γκολκίπερ έχουν ακολουθήσει αντίστοιχο δρόμο;

Ρέι Κλέμενς

Τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Κύπελλα UEFA και πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας με τη Λίβερπουλ. 

Ο Ρέι Κλέμενς είχε όλα τα φόντα και τις προοπτικές να συνεχίσει το πετυχημένο του σερί και από άλλη θέση, αυτή του προπονητή, ωστόσο κάτι τέτοιο έμοιαζε μόνο με σενάριο καθώς και στην Τότεναμ αλλά και στην Μπαρνέτ δεν κατάφερε να μεγαλώσει τη λίστα των τίτλων του και στη συνέχεια ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων της Εθνικής Αγγλίας. Ο τερματοφύλακας που ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σκάνθροπ άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας ταλαιπωρηθεί από μακροχρόνια ασθένεια σε ηλικία 72 ετών.

Πίτερ Σίλτον

Ενα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών πανηγύρισε στην Αγγλία κάτω από τα δοκάρια της Νότιγχαμ Φόρεστ ο Πίτερ Σίλτον, ο οποίος στην πορεία δεν είχε την συνέχεια που ο ίδιος και πολλοί περίμεναν καθώς κατάφερε να εργαστεί μόνο για τρεις χρονιές ως πρώτος προπονητής της Πλίμουθ. Ο Σίλτον μαζί με τον Κλέμενς επί σειρά ετών έδιναν μάχη για τη θέση «1» κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Αγγλίας κάτι που κράτησε σε όλη τους καριέρα τους. Πρόκειται για τον ρέκορντμαν του Αγγλικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου καθώς έχει το ρεκόρ συμμετοχών στην Εθνική Αγγλίας με 125 παιχνίδια, αλλά και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του ποδοσφαίρου μετρώντας 1390 παιχνίδια.

Αλέν Καζανόβα

Η πορεία του ως προπονητής σε Τουλούζ και Λανς στη Γαλλία αλλά και τώρα που βρίσκεται στην Ελβετία στη Λοζάνη, ο Καζανόβα δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο όπως έκανε αγωνιζόμενος στη Μαρσέιγ με το πρωτάθλημα Γαλλίας. Ο 60χρονος πλέον τεχνικός μπορεί να κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει και το Κύπελλο Πρωταθλητριών όταν έπαιζε στη Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα.

Φελίπ Μοντανιέ

Το όνομα του είχε «παίξει» δυνατά για τον πάγκο της ΑΕΚ κατά το παρελθόν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον ο Γάλλος είναι ο νυν προπονητής της Τουλούζ. Ο Μοντανιέ δεν αποτελούσε ποτέ τον «κορυφαίο» αλλά μία λύση για τις ομάδες που αγωνίστηκε στη Γαλλία από το 1984 που ξεκίνησε στη ALM Évreux για να κλείσει την καριέρα του το 2000 στη Σεντ Ετιέν. Ο ίδιος δεν κατέκτησε ποτέ κανέναν τίτλο ωστόσο μπαίνει στη λίστα των γκολκίπερ που άλλαξαν πορεία στη συνέχεια.

Ραιμόν Γκέταλς

Ένας από τους κορυφαίους προπονητές , για πολλούς και ο κορυφαίος που έχει εξάγει το Βέλγιο. Ο λόγος για τον Ραιμόν Γκέταλς ο οποίος μπορεί ως παίκτης να αγωνίστηκε μόνο εντός συνόρων αλλά ως προπονητής έγινε… happy traveller, έχοντας αλλάξει πολλούς συλλόγους μεταξύ αυτών η Εθνική Βελγίο, η Άντερλεχτ αλλά και η Μαρσέιγ με την οποία πανηγύρισε το Champions League.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.